Filmvilág blog

Hollywood magyar alapítóatyáiról készül dokumentumfilm

2023. szeptember 07. - filmvilág

adolph_zukor.jpg

A Fox vs. Zukor - Egy hollywoodi történet című egész estés dokumentumfilm a két magyar származású filmmogul, a Paramount stúdiót alapító, ricsei születésű Zukor Adolf és a 20th Century Fox névadó stúdióalapítója, a tolcsvai születésű William Fox, vagyis Fried Vilmos életén, vetélkedéstörténetén keresztül meséli el Hollywood születésének egyedülálló történetét.

„Noha Hollywood megszületésében több kelet-közép-európai, az Egyesült Államokba kivándorolt feltörekvő producernek is nagy szerepe volt,  említhetnénk sok a mozivászonról ismert nevet: a Warner testvérek, Carl Laemmle, Samuel Goldwyn, Marcus Loew vagy Louis B. Mayer, de vitathatatlan, hogy a mai értelemben vett Hollywood nem létezhetne a két magyar származású alapító, Zukor Adolf és William Fox nélkül. Ők ugyanis az amerikai nagyjátékfilm, a sztárrendszer, és a stúdiórendszer megalapozói, valamint a két ikonikus filmstúdió, a Paramount Pictures és a 20th  Century Fox megalapítói. Filmünk bemutatja Zukor és Fox, a két magyar, zsidó és közép-európai gyökerű self-made man fantasztikus élettörténetét, miközben megelevenedik benne a történelem”  - összegezte Kollarik Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, a film egyik ötletgazdája, kreatív producere és társrendezője.

kollarikt_takos_foto_nyirkoszsofia.jpg

Kollarik Tamás és Takó Sándor már évek óta dolgozik azon, hogy felkutassák, összegyűjtsék, hazahozzák és gondozzák a hollywoodi magyarok egészen különleges szellemi hagyatékát. Küldetésükbe azzal a céllal vágtak bele, hogy különböző műfajokon, könyveken, filmeken, filmzenei koncerteken keresztül ismertessék meg a magyar származású hollywoodi alkotók nem mindennapi életét a hazai és nemzetközi közönséggel. A Magyarok Hollywoodban címmel útjára indított könyvsorozatukban olyan alkotók korábban soha meg nem jelent életrajzát adták ki, mint a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós, az ötszörös Emmy-díjas Csupó Gábor, az Oscar-díjas Pressburger Imre életrajza, vagy a Hollywood magyar alapítóiként ismert Zukor Adolf és Fried Vilmos, vagyis William Fox kötetei.

A két szakember 2018 óta készíti elő a Fox vs. Zukor – Egy hollywoodi történet című egész estés dokumentumfilmjét az alapító atyákról és élettörténetükön keresztül az amerikai és a hollywoodi film születéséről. A film a két Amerikába kivándorló stúdióalapító személyes történetén és visszaemlékezésein keresztül idézi meg életüket, karrierjüket, egymással való hol nyílt, hol burkolt versengésük történetét, amely során letették a hollywoodi filmgyártás alapjait: elkészítették az első amerikai nagyjátékfilmeket, az első hangosfilmeket, stúdióik elnyerték a filmtörténet első Oscar-díjait, és nem utolsósorban a filmet az amerikai identitás és a globális kultúra elidegeníthetetlen részévé tették.

william-fox.jpg
 
„Olyan kiemelt partnerek segítik a filmünket, mint az Oscar-díjas Kevin MacDonald, valamint a többek között a Trainspotting producereként is ismert BAFTA-díjas Andrew MacDonald. Kiemelt partnerünk még jó barátunk, az ötszörös Emmy-díjas, a Paramount és a 20th  Century Fox stúdiónak is világsikereket gyártó Csupó Gábor is. Rendezőtársnak a filmhez Tősér Ádámot kértük fel, aki már több játék- és dokumentumfilmmel is bizonyította tehetségét, valamint kellő távolságban van a filmtémától, Zukortól és Foxtól, akik életének a kutatásával mi Tamással az elmúlt 10 évünket töltöttük”  - jegyezte meg Takó Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, a film producere, társrendezője.
 
A Fox vs. Zukor - Egy hollywoodi történet  című film gyártása a Nemzeti Filmintézet 412,65 millió forintos támogatásával valósul meg, és Zukor Adolf születésének 150. évfordulóján indulhat el. Kollarik Tamás és Takó Sándor a film forgatókönyvírói és producerei, akik egyben a társrendező feladatot is ellátják.

A közönség a filmet a tervek szerint 2025. elején láthatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9018209613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása