Filmvilág blog

A Daazo bemutatja: a Magyar Film 12 pontja

Kiáltvány

2014. március 25. - filmvilág

Március 15-én a Daazo rövidfilmes portál munkatársai összeállították és publikálták a Magyar Film 12 pontját a Litera webnaplójában. "Jobb később, mint soha" jeligével most mi is közöljük ezt a kiáltványt.

Magyarországnak 2014-ben nincs Petőfi Sándora. Magyarországon 2014-ben nincs forradalom. A magyar filmnek sincs Petőfi Sándora. A magyar filmben sincs forradalom. A magyar filmes közeg sem működik másképp, mint a magyar társadalom. Ugyanúgy hazudott magának a Kádár-korban, választotta a megalkuvást a rendszerváltás után és éppen úgy veri át magát most, 2014-ben is. Megalkuvás, átverés, panaszkultúra - ennek az esszenciája a magyar film közege. És egyszerre mindennek az ellentéte is. Van sok tehetség, de van kontraszelekció; minden eddiginél nagyobb pénzbeli bőség és nyomor; felemelő nemzetközi sikerek és lefojtó provincializmus.

A Daazo büszke a függetlenségére. Büszkék vagyunk a magyar filmre. És büszkék lennénk, ha a magyar film független lehetne. Nem a sokszínűségből akarjuk kiválasztani a jót és a rosszat; nem akarjuk megmondani, ki vezesse a filmszakmát; nem akarjuk megmondani, milyen filmek készüljenek, de még azt sem, mi a jó és mi a rossz hatalom. A magyar filmnek nincs szüksége egy Petőfi Sándorra. Petőfi Sándorai pedig vannak. Csak béke, szabadság és egyetértés nincs. Szabad és támogató közeget szeretnénk, hogy a magyar film jobb, népszerűbb, sikeresebb legyen. Ezért dolgozunk, ez a  Daazo mindennapi műhelynaplójának egyik fejezete. Így március 15-i netnaplónk alkalmából arra vállalkozunk, hogy megírjuk a Magyar Film 12 pontját. Nem követelünk, inkább kívánunk, vagy ha úgy tetszik, javasolunk.

1. Kívánjuk a magyar film függetlenségét.

2. Felelős, független és sokszínű magyar filmes döntéshozó szervezeteket.

3. Rendszeres tisztújítást a filmes támogató szervezetek élén.

4. Egyenlőséget a pályázatoknál, a döntéshozatali folyamatokban műnemi és műfaji, származási, politikai és mindennemű hovatartozástól függetlenül.

5. Hatékony magyar filmes promóciót belföldön és külföldön egyaránt.

6. Filmes öngondoskodást: az államon kívül más filmfinanszírozó források, alternatív, közösségi filmalapok kialakítását.

7. Decentralizálást: Budapesten kívüli, regionális filmfinanszírozó szervezetekkel és a filmes közösségi életet szervező társaságokkal.

8. Egységes, független filmes érdekképviseletet.

9. Átlátható filmfinanszírozást.

10. Sokszínű filmes oktatást: filmes pályakezdők, szakemberek hazai és nemzetközi képzésének segítését; külföldi tehetségek, szakemberek Magyarországra hívását. A tehetséggondozó hálózatokba való bekerülést. Nyelvtudást.

11. Szolidaritást: a hátrányos helyzetű alkotók, műfajok támogatását; szellemi és anyagi segítségnyújtást.

12. Közönséget: jusson el a magyar film a magyar nézőhöz. Párbeszédet a nézők és alkotók között. Nézőművelést.

Egyenlőség, szabadság, testvériség!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr825875896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása