Filmvilág blog

Chang: Dráma a vadonban

Élőzenés vetítés a Zelnik Múzeumban

2013. szeptember 23. - filmvilág

chang_poster.jpgA Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum 2013. szeptember 27-29. között tartja a múzeum megnyitásának második évfordulóját. A számtalan ázsiai témájú program között filmes kuriózumnak számít egy korai némafilmes emlék, a Chang levetítése élő zenei kísérettel.

A Chang: Dráma a vadonban című film Merian C. Cooper és Ernest B. Schoedsack, a King Kong (1933) készítőinek korábbi alkotása, melyet Sziám Isszán nevű tartományában vettek fel 1927-ben. A történet főhőse Kru, a lao földműves aki a vadonban próbál otthont teremteni, ezért képes napi szinten harcot folytatni a dzsungel fenevadjaival. Amikor befog egy kis elefántot (helyi nyelven "chang"), nemcsak magát, hanem egész törzsét is komoly veszélybe sodorja...

Habár a Chang elvileg dokumentumfilmnek készült, Cooper és Schoedsack műve ma már nem felelne meg a műfaj követelményeinek. Noha a filmen rögzített epizódok nagyrészt megrendezettek, mégis érdekes körképet nyújtanak a kor szokásairól, valamint az emberek és állatok kapcsolatáról. Megismerhetjük a földművelés és az állattartás szabályait, láthatunk vadászatokat és vadállatok támadását is, ráadásul betekintést nyerhetünk a családi élet mindennapjaiba is. Hiába megrendezett sok jelenet, ha más mozgóképes emlékünk nem maradt fel ebből a korból (különösen nem ilyen jó minőségben).

A Chang egyik legfontosabb és legnépszerűbb eleme az állati szereplők, akik háziállatként szolgálják Kru családját, vadállatként viszont veszélyt jelentenek rá. A filmben láthatók medvék, tigrisek, leopárdok és persze elefántok is – ráadásul az említett fajok kicsinyei is fontos szerepet játszanak a filmben. A történet legnagyobb négylábú sztárja mégis Bimbo, a háziasított gibbon, aki pórázon vezetett vadállatként próbál egyensúlyozni az emberi civilizáció és a sötét dzsungel között.

A Chang: Dráma a vadonban a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeumban kerül bemutatásra, Oláh Dezső jazz zongorista eredeti zenéjével és élő narrációval. A program részeként Hubai Gergely (a délkelet-ázsiai filmekről szóló Indochinema sorozat házigazdája) rövid bevezető előadást tart a film készítésének izgalmas körülményeiről.

Időpont: 2013. 09. 27. (péntek) 19:00
Helyszín: Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum
A filmvetítésre a belépés díjtalan!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr445530141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása