Filmvilág blog

Szakmai programok a Magyar Mozgókép Fesztiválon

2022. június 09. - filmvilág

mmf_kep.jpg

A filmvetítések mellett változatos szakmai programokkal várja az érdeklődőket a második Magyar Mozgókép Fesztivál. Több kerekasztal-beszélgetés is lesz, a téma a közép-európai mozi covid utáni helyzete, a magyar egyetemi képzés versenyképessége, a hazai stúdiófejlesztések, illetve a szervizipar helyzete. Idén is lesz dokumentumfilmes panel és a FILMRE VELE! pitch-verseny is visszatér.

Június 10-én, 16 órától a veszprémi Hangvillában Bernd Buder, a FilmFestival Cottbus programigazgatója lesz a vendég. A téma: a közép-európai mozi covid utáni helyzete. Hogyan pozícionálja magát a kelet-közép-európai filmművészet a világjárvány és a háború tükrében? Milyen témák érdeklik ma a régió rendezőit? Milyen a viszony a multiplexek és a művészmozik, a szerzői filmek és a blockbusterek között?

Versenyre tud kelni a magyar egyetemi képzés az európai társegyetemekkel? Miben rejlik a hazai intézmények vonzereje a külföldi hallgatók számára? Mire van szükség: elitképzésre vagy a piaci igények kiszolgálására? Az „Iskolapadból a kreatív iparba” című beszélgetés során a négy meghatározó hazai egyetem képviselői ezeket a kérdéseket vitatják meg a Hangvillában, június 10-én 17:30-tól. Tervezett résztvevők: Fülöp József (MOME), Kiss Melinda (METU), Pálos György (ELTE), Vecsernyés János (SZFE).

Június 11-én 16 órától a hazai stúdiófejlesztések kerülnek terítékre a Hangvillában. Magyarországon európai szinten is kiemelkedően magas a filmipar hozzájárulása a GDP-hez, a filmszektor jelentős bevételt hoz az országnak. A stúdiók jelenlegi kihasználtságáról és a jövőbeli célokról a tervek szerint Káel Csaba (filmügyi kormánybiztos), Kondor Anna (beruházási stratégiai tanácsadó, Astra Filmpark) és Taba Miklós (igazgató, Filmiroda) beszélnek.

A stúdiófejlesztésekről szólva a szervizipar helyzetének kielemzése sem maradhat el. A külföldi produkciókat még a koronavírus-válság sem vetette vissza Magyarországon, továbbra is csúcson a hazai filmstúdiók kihasználtsága. A szervizipar és a hazai filmgyártás közötti átjárhatóságról, a két terület egymásra való hatásáról a tervek szerint Balika Gergő (producer, Midatlantic Films), Pesti Ákos (gyártási igazgató, NFI) és Tarr Erika (line-producer) beszélgetnek június 11-én 17:30-tól a Hangvillában.

A tavalyi Mozgókép Fesztiválhoz hasonlóan a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete idén is fórumot biztosít a legizgalmasabb szakmai és etikai kérdések megvitatásához. A téma: valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? Talán kevésbé köztudott, hogy a dokumentumfilm esetében is van előre megírt forgatókönyv, és sok múlik a rendező látásmódján is, vagyis azon, miként mutatja be a szereplőket. A június 11-én 15:30-kor kezdődő kerekasztal-beszélgetésen a veszprémi Expresszóban a rendezői felelősségvállalás, a hitelesség és a szubjektivitás lesz a téma. A tervezett résztvevők: Kőrösi Máté (Dívák, rendező), Lajos Tamás (Katinka, producer), Oláh Kata (Digitális nomádom, rendező), Papp Gábor Zsigmond (Bereményi kalapja, rendező).

A nagy sikerre való tekintettel szintén visszatér a FILMRE VELE! című program, amelyben fiatal filmesek krimiket ajánlanak megfilmesítésre a FILMIO Fröccsteraszon június 10-én, pénteken 15 órától. Idén öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyv-fejlesztő verseng, szakszóval pitch-csel, a tét: az NFI első körös fejlesztési támogatása. A résztvevők Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor, a választott regények pedig az Örvényben (Kondor Vilmos), Szindbád a detektív (Csabai László), Keselyű – a Babits gyilkosságok (N. Nagy Zoltán), A sellő titka (Cserháti Éva) és A szürke galamb (Tar Sándor).

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr517852733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása