Filmvilág blog

12 történelmi dokumentumfilmet támogat az NFI

2020. október 29. - filmvilág

szilvassy_carola.jpg

Televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő 12 történelmi dokumentumfilm támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet. Az animáció, a kisjátékfilm, az ismeretterjesztő és dokumentumfilm pályázati eljárások őszi fordulójában a szinopszisok feldolgozása, az animációs sorozatok esetében a filmtervek beadása jelenleg is folyamatban van.  

A támogatott alkotások között van az Almási Tamás rendezésében készülő Onódy, a hatvanas évek császára című film, Pajer Róbert Bethlen István életét és a két világháború közti Magyarországot bemutató munkája és Fekete István, a „bereki ember” portréja Bertha Lívia rendezésében. Czibor Zoltánról, az Aranycsapat világhírű futballistájának tündökléséről és drámájáról a XX. századi történelem szorításában Koltay Gábor rendez filmet. Szebeni Zsuzsa a két világháború közti Kolozsvár emblematikus alakjáról, írók és költők múzsájáról, Szilvássy Caroláról fog forgatni. 

Jamrik Levente a legfrissebb kutatási eredmények ismeretében avat be a Kádár-rezsim titkos, állami drogkereskedelmébe Vörös narkó címmel készülő alkotásában. Gulyás Gyula Orcátlan dolgok címmel forgat „historikus szembesítést a velünk élő történelemmel”. Mózes Gergely Mindhalálig címmel az 1944-es budapesti ostrom árnyékában Baránszky Tibor pap és Kun András nyilas szerzetes párhuzamos történetét meséli el. Király Attila az ’56-os forradalom merőben új arcát mutatja be egy maroknyi, Angliába menekült magyar szemtanú szemszögéből. Korábban soha nem látott archív felvételek lesznek láthatók Lavro Ferenc Több tízezer ártatlan vajdasági emlékére címmel készülő alkotásában. Kiss Sándor és Skrabski Fruzsina Megörökölt gyalázat címmel készíti az Elhallgatott gyalázat című film folytatását. 900 éves székely hagyományra, a fiatalok férfivá válásának pillanatára, a berukkolásra építi Pataky Csaba A magyarság keleti őrszeme címmel készülő filmjét. 

A támogatott alkotások listája itt böngészhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3616263240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása