Filmvilág blog

Terroristákat védeni, kalózokat provokálni – Indul a Verzió!

2019. november 12. - Baski Sándor

rachel_leah.jpg

Ma kezdődik és november 17-ig tart a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál. A program sokszínű, eklektikus, és erős, mint mindig. A fesztivál alatt a következő napi vetítésekből ajánlunk 1-1 figyelemre érdemes filmet. 

Az ügyvéd

Miért vállalja el valaki zsidó létére palesztin vádlottak képviseletét? A kérdésfelvetés akkor is indokolt lenne, ha Lea Tsemel ügyvédnő egyszerű polgári peres eljárásokban segédkezne, ehelyett viszont kifejezetten a politikailag kényes ügyekre szakosodott: a békés tüntetőtől a valódi terroristáig hajlandó bárkit képviselni.

Rachel Leah Jones és Philippe Bellaiche filmje kettő az egyben: procedurális dokumentumfilm és klasszikus portré. Hosszú időn át követik az ügyvédnő munkáját, kameráikkal ott vannak az irodájában, a bíróság folyosóin, láthatjuk, hogyan kommunikál az ügyfelekkel, a hozzátartozókkal, a médiával és a kollégákkal; már csak a jogi vonatkozások miatt is roppant izgalmas a filmnek ez az aspektusa. Eközben az alkotók Tsemel múltjából is felvillantanak fontos epizódokat archív felvételek segítségével, hogy kiderüljön, pontosan miért, milyen személyes indítékok miatt választotta ezt a pályát, mi motiválja még most is, és hogyan tudja feldolgozni, hogy az izraeliek jelentős része közellenségként tekint rá. Lea Tsemel személyét az önazonossága teszi igazán figyelemre méltóvá. Nem mentegetőzik, nem kér elnézést senkitől, és nem is próbálja szimpatikus, megnyerő személyiségnek beállítani magát – csak szimplán teszi a dolgát.

Vetítések: 11.13. szerda 16:00, Toldi és 11.16. szombat 13:45, Toldi

the-newsroom-off-the-record.jpg 

A szerkesztőség – szigorúan bizalmas 

A bulvármédia olyan, mint a virsli: a nagyközönség valószínűleg jobban jár, ha nem látja, hogyan készül. A százéves Ekstra Bladet története mégis tanulságos és izgalmas, pláne azon nézők számára, akiket érdekel a hagyományos sajtó kálváriája.

Mikala Krogh rendező-operatőr, akit személyes szálak is fűznek a média világához (egyik szülője főszerkesztő volt) szabadon forgathatott a legnépszerűbb bulvárlap szerkesztőségében, beleértve a lapindítókat és a belsős vezetői megbeszéléseket is. Az újságírókat, kiadóvezetőket látszólag nem feszélyezi a kamera, nyíltan beszélik meg a legkényesebb ügyeket is, beleértve a szerkesztési elveket, a lap egyre súlyosabb anyagi helyzetét, vagy azt, hogy milyen szenzációhajhász szöveg-kép kombó álljon a másnapi címlapon.

Krogh-nak szerencséje is volt (vagy szándékosan volt jókor jó helyen): egy olyan ügy bolygatta fel éppen a dán közéletet, amelyben az Ekstra Bladet is főszerepet játszott. Szomáliai kalózok több mint két éven át tartották fogságban egy teherszállító hajó legénységét, köztük két dán férfit – a dán média nagy része úgy döntött, a túszok biztonságára tekintettel csak mínuszos hírekben foglalkozik az eseménnyel. Nem úgy az Ekstra Bladet, amely címlapok során keresztül taglalta a foglyok szenvedéseit, a hajótársaság és a politikai vezetés tehetetlenségét, tekintet nélkül arra, mennyire megbízhatóak a birtokukba jutó információk. Krogh kamerájának hála belülről láthatjuk, milyen viták – pontosabban vitának álcázott kollektív önigazolási kísérletek – előzték meg az újabb és újabb morális gátak átlépését. Az újság vezetősége, a lefelé görbülő eladási statisztikákat látva, hivatkozhat arra, hogy a túlélés érdekében hágták át a határokat (a bíróságot ezzel nem győzték meg, kártérítést kellett fizetniük), miközben a nézőnek egy izgalmas ellentmondást kell feloldania magában: kárörömöt érezzen a bulvár hanyatlása miatt, vagy sajnálatot a nyomtatott sajtó agonizálását látva?  

Vetítések: 11.13. szerda 20:15, Kino és 11.16. szombat 18:30, Művész - Huszárik

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8915303358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása