Filmvilág blog

Újra, egyetlen alkalommal moziban az ötvenéves 2001: Űrodüsszeia - Nyerj jegyet a vetítésre!

2018. május 17. - filmvilág

2001.jpeg

Fél évszázaddal ezelőtt mutatták be minden idők egyik legnagyobb hatású sci-fi kultuszfilmjét. Az évforduló alkalmából május 21-én hétfőn 19:00 órakor különleges filmklub vetítést szerveznek a Pólus Mozi Nagytermében, ahol 120 m2-es mozivásznon láthatják a nézők Stanley Kubrick időtlen remekművét.

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán egy különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évmilliókkal később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt azonban az űrhajót irányító HAL 9000 mesterséges intelligencia alapú fedélzeti számítógép meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

Stanley Kubrick 1968. április 3-án, 70mm-es Cinerama Roadshow formátumban bemutatott filmje túlnőtt mindazon, amit hasonló műfajban valaha mozinéző átélhetett. A 2001: Űrodüsszeia igazi filmtörténeti mérföldkő, monumentális képi kompozícióival, a végtelen űrben utazó ember félelmetes víziójával évtizedekre kijelölte a tudományos-fantasztikus zsáner útját. Kubrick nélkül a Star Warstól a Gravitáción át Interstellarig egyik sci-fi világsiker sem úgy nézne ki, ahogy ma ismerjük. A Kék Duna keringő dallamára utazó űrhajó, az ijesztő egyszerűséget formázó monolit, az öntudatára ébredt mesterséges intelligencia és a transzcendens finálé olyan védjegyeivé váltak e filmeposznak, amely végtelen távlatokat nyit az emberi fantázia számára – nem csoda, hogy szimbólumrendszeréről, mondanivalójáról még ma, fél évszázaddal később is születnek új elemzések.

„A lehetséges határait csak egyetlen módon fedezhetjük fel, ha megkockáztatjuk, hogy kevéssel túl is haladunk rajta, a lehetetlenbe” – fogalmazta meg a forgatókönyvet jegyző Arthur C. Clarke, a sci-fi irodalom és a tudományos ismeretterjesztés világhírű alakja. aki a filmmel párhuzamosan annak regényváltozatát is megírta. Zenéjét Richard Strauss, ifjabb Johann Strauss, Aram Hacsaturján és Ligeti György műveinek felhasználásával maga Kubrick állította össze, aki a zene mellett a látványterveket is felügyelte. A mai napig lenyűgöző, saját korát messze meghaladó és egyedi technikai trükköket alkalmazó látványvilágért a rendező első és egyetlen Oscar-díját kapta 1969-ben. A kritikusok egybehangzó véleménye szerint erre az alkotásra különösen igaz, hogy aki nem látta mozivásznon, az nem is látta igazán.

A sci-fi rajongók 2018-ban világszerte megemlékeznek az film bemutatásának 50. évfordulójáról. Ebből az alkalomból az idei, 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál „Classics” szekciójában is ünnepelték a filmet, ahol az eredeti 70mm-es kópiát mutatták be, Christopher Nolan bevezetőjével.

Az évfordulóhoz kapcsolódva a budapesti Pólus Moziban egyetlen alkalommal, május 21-én pünkösdhétfőn 19:00 órakor vetítik a 2001: Űrodüsszeiát a Brit Filmintézet által 2014-ben felújított digitális kópiáról (magyar felirattal). A filmklub vetítésre rendhagyó módon a mozi Nagytermében kerül sor, így kivételesen nagy méretben, 120 m2-es mozivásznon élvezhető majd a látvány. A vetítés előtt beszélgetés lesz Csákvári Géza filmkritikus-újságíróval és Kovács Gellért filmszerésszel a mű keletkezéséről és hatásáról a (film)művészetre. A  vetítésre 4 db. páros jegyet sorsolunk ki azok közt, akik megírják a blog.filmvilag@gmail.com címre, hogy melyik a 3 kedvenc sci-fi filmjük. Sorsolás: vasárnap délután.

A filmklub belépők kaphatók a Pólus Mozi jegypénztárában és honlapján: www.poluscentermozi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6713966696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása