Filmvilág blog

VadHajtáSok a hangalámondásos filmek világából - Túl a csúcson

2017. január 20. - Huber Zoltán

Ha jobban belegondolunk, a hangalámondás és a különféle események televíziós közvetítése egy tőről fakadnak: mindkét esetben egy-két ember szóban közvetíti/narrálja a képernyőn zajló történéseket. Egy rendezvény vagy meccs alatt persze a szó konkrét értelmében vett eredeti hangsávról nem beszélhetünk (csak természetes zajkulisszáról), ezért gond nélkül elfogadjuk a képek alá illeszkedő beszédet - míg egy idegen nyelvű film esetében a dolog különös hatást kelt, még akkor is, ha konkrétan egy sportesemény “közvetítése” történik hangalámondással.

Menahem Golan és Sylvester Stallone közös filmjét e hasábokon már méltattuk, ám névtelen narrátorunk fokozza a fokozhatatlant és a zárlat legendás szkander-döntőjét még az eredetinél is nagyobb élménnyé varázsolja. Csodálatos inzultálások, ragadós lelkesedés és mesterien épített feszültség, mi pedig nem spoilerezzük el a befejezést. Pontosan ott vágtuk el a videót, ahol a hangalámondás is komoly izgalmakat ígér!  

Hogy mi ez az új rovat? Katt és kiderül!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2012140003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fortune hai 2017.01.21. 20:09:20

már csak a Törvényre törve hiányzik.

Pic 2017.01.22. 12:00:14

Teljes fogalomzavar srácok.
A vadhajtás az valami olyasmi ami eltér a megszokottól, a normálistól a dolgok szokásos menetétől.

Na kérem szépen ilyen alapon az egész VHS hangalámondás dolog egy vadhajtás.

DE ha azt mondjuk, hogy a hangalámondás egy külön műfaj, ... (márpedig a cikk és annak címe alapján ezt feltételezzük) akkor a vadhajtás az a hangalámondások között is valami kirívóan durva dolog kellene legyen.

Ehhez képest ez itt kérem szépen egy teljesen normális, megszokott színvonalú, hétköznapi hangalámondás. Ezen semmi extra nincs.

Lehet, hogy egy mai tininek ez új, de nekem és kortársaimnak, akik úgymond ezen nőttünk fel "EZ" a mindennapi történelem.

Kellett az ilyen fordítás nagyon, mert akkoriban nagyon kevesen tudtak/beszéltek angolul. Nálunk a suliban is csak a diákok harmada tanult angolul. Az angolja még a jobbaknak sem volt annyira izmos, hogy értse rendesen a filmekben használt amerikai angolt, nem is beszélve a szlengről.

Azt is fontos leszögeznem, hogy mi sem voltunk hülyék. Pontosan tudtuk, hogy sokszor mennyire gáz a hangalámondás és egyes jeleneteket 10x visszatekertünk, mert a földön fetrengtünk a röhögéstől....

Amit nagyon imádtunk az a tipikus ZS kategóriás akciófilm a következő párbeszéddel

- megölted az anyámat/apámat/stb te szemét
- megdöglesz te is kurafi
- Nem! Most meglakolsz bűneidért te állat. Én foglak megölni.

Mindez ledarálva, elmotyogva a reggeli hírek vagy forgalmi dugó jelentés monotonitásával.
Imádtuk!

Nekünk anno ez jutott, de volt valami varázsa összejönni öten-hatan egy olyan havernál, akinek volt egy videomagnója meg egy 56cm-es színes tévéje.

Huber Zoltán 2017.01.22. 13:03:00

@Pic: A hangalámondás önmagában egy vadhajtás, még akkor is, ha valóban hiánypótló volt akkoriban. Igen, ezeken nőttünk fel, mert nem volt más csatorna/mód arra, hogy ezek a filmek elérjenek minket DE azért lássuk be, így visszatekintve elég mókásak ezek a cuccok. Persze, én is imádtam anno ezeket, rongyosra néztük a kazettákat, de legyünk őszinték, az idő szépíti meg a dolgot, szóval egyáltalán nem bánom, hogy ma már választhatok hangsávot/felbontást/feliratot.

Ami a rovatot illeti, a legszebb/legextrémebb/legmeglepőbb/legviccesebb pillanatok keressük, a fent látható jelenetet például azért került ide, mert csodálatos káromkodások hallhatóak benne olyan töménységben, hogy már érdemes volt külön kivágni és egy posztot írni köré. Jó sok hangalámondást végigtoltam annak idején, de a ganéj/takony/tacskó inzultálás azért nem volt hétköznapi, ahogy a sportközvetítős kilépő sem ("feszülnek az izomok, lássuk ki nyer"). De nézd meg az előző posztot, azért az se hétköznapi, hogy a narrátor felolvassa a feliratot (vagy ha igen, akkor mi maradtunk ki annak idején a jóból).

A cél elsősorban persze mégiscsak az, hogy nosztalgiázzunk és átmentsük a netre ezt a műfajt (mert igen, ez egy külön műfaj!). Hogy meg lehessen mutatni a szerencsésebb generációknak, milyen volt a torrent előtt a világ :)

No de Orosdy kolléga szebben megfogalmazta mindezt a rovatnyitó szövegében, ahhoz nincs nagyon mit hozzátenni!

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2017.01.22. 18:18:08

@Pic: Jól mondja Zoli, nincs itt fogalomzavar, a jelek szerint inkább lemaradtál a bevezetőről:

filmvilag.blog.hu/2017/01/13/vadhajtasok_a_hangalamondasos_filmek_vilagabol_bevezeto

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2017.01.22. 19:09:14

Ennek eleinte még az átlagnál is borzasztóbb a minősége, az eredeti hang totál elnyomja a Narrátor motyogását. De aztán ahogy nő a feszültség, úgy ő is magára talál, és azok a beszólások! "Megeszlek, te tacskó!" Hatalmas. Igazi hiánypótlás ez a rovat, de legalábbis engem kifejezetten szórakoztat. Köszönet érte!

Huber Zoltán 2017.01.22. 20:07:00

@Lakat Barnabás: örülünk és köszönjük! és ahogy az angolszászok mondanák: stay tuned ;)
süti beállítások módosítása