Filmvilág blog

Folytatódik a Bizottság-filmklub a Műcsarnokban

Kutyakorkép

2011. október 10. - filmvilág

A következő hetekben is folytatódik a Műcsarnok Bizottság-kiállításához kapcsolódó filmvetítés sorozata! 

2011. október 11. (kedd) 18 óra

A kutya éji dala (r.: Bódy Gábor, 1983, 140 perc, színes)

Főszereplők: Bódy Gábor, Méhes Marietta, Derzsi János, Grandpierre Attila, Fekete András, Seres Gabriella
Író: Csaplár Vilmos, zene: Vidovszky László, látványtervező: Bachman Gábor.

Új pap és egy csillagász érkezik a hegyi faluba, ahol meglehetősen különös figurák élnek: például a tolószékével száguldozó tanácselnök, a robbantással kísérletező tüzértiszt és annak fiatal felesége, aki elhagyja a férjét egy underground zenekarért. A film hátterében a földhözragadt, egyszeri, szűk emberi élet és a metafizikai sugallatú, egészében soha meg nem érthető világegyetem, a felfoghatatlan értelmű létezés fájdalmas kontrasztja rajzolódik ki. Kisszerű sorsok és a csillagokra nyitott emberi értelem. Lüktető indulatok, csillapíthatatlan gyűlöletek és a csillagok hideg fénye.

Vendég: Kovács András Bálint esztéta

 


2011. október 18. (kedd) 18 óra

Korkörkép (r.: Bonta Zoltán, 1984, 40 perc, színes)

A dokumentumfilm szubjektív ízelítőt ad a nyolcvanas évek elejének avantgarde művészvilága akcióiról. Megjelenik benne Dresch Mihály, Droppa György, Dés László, Király Tamás, Méhes Lóránt, Nagy Feró, Szemző Tibor, Szirtes János, Vető János és Wim Wenders.

Emlékek egy városról (r.: Mész András, Peter Hutton, 1984, 25 perc, ff)

A New York-i és a budapesti filmes sajátos lírai képekben beszél Budapestről. Az idegen szemnek, és a ma nézőinek is sok furcsa látnivaló akad.

Vendég: Bonta Zoltán rendező

Bestia bestia látlak” - Bizottság-kiállításhoz kapcsolódó filmklub (2011. szeptember 6.- december 13.)

A 70-es, 80-as évek közérzetéről ad gazdag és tanulságos körképet ez a filmválogatás, amelyben 1969-től 1993-ig készült kísérleti és dokumentumfilmek, kis- és nagyjátékfilmek, kultfilmek és elfeledett művek szerepelnek, a Diorissimótól azÁlombrigádig, az Extázis 7-től 10-ig című beatfilmtől a Rocktérítőig. Itt-ott megjelenik a Bizottság is, feltűnnek arcok, elő-előbukkannak az underground jól ismert figurái, a két évtized pop- és szubkultúrájának ikonjai, de a filmekben kibontakozó társadalmi körképben a hétköznapok jellegzetes alakjai és problémái is főszerephez jutnak.

A filmklub vetítéseire bérlet váltható (6000 Forint), mellyel a vetítés előtt a Bizottság kiállítás is ingyenesen megtekinthető!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr203290874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása