Filmvilág blog

A sztálinizmus vége Bohémiában

A hét videója

2009. november 15. - Baski Sándor

A múlt héten megrendezett Verzió fesztivál a 20 éves évforduló alkalmából külön szekciót szentelt a kommunizmus összeomlását, illetve a demokratizálódás nehézségeit feldolgozó kelet-európai filmeknek. Akit érdekel a téma, de lemaradt a fesztiválról, a One World project hivatalos honlapján is pótolhatja a filmek többségét, 2009 végéig (a nem magyar filmeket angol felirattal lehet megnézni). Egy részük a kommunista örökség feldolgozásának buktatóit mutatja be, a többi a szép új világot, a parlamentáris demokráciák első lépéseit, vagy a szociális bizonytalanságot. (A honlap szerint a Dübörög a nemzeti rock című filmet is meg lehet nézni december 13-ig, de nem sikerült rábukkanom. Aki több sikerrel jár, jelezze.)

A dokumentumfilmek helyett / mellett mégis inkább Jan Švankmajer 1990-ben készített animációját ajánlanám. A sztálinizmus vége Bohémiában egy 10 perces, a cseh rendezőtől megszokott szürreális agymenés, amelyben a kommunizmus ikonográfiájával, vizuális jelképeivel, játszadozik el. A dokumentumfelvételeket is használó stop-motion animáció egy Sztálin-fej felboncolásával nyit, amelyből, mint anyaméhből bújnak elő az új rendszer képviselői, majd a film végén ugyanezt a szobrot szorgos kezek – biztos, ami biztos – nemzeti színűre pingálják, ügyesen illusztrálva, hogy a múlt kellemetlen örökségétől nehéz megszabadulni. (A honlapról nem lehet embeddelni, ezért a tovább után a YouTube-os verzió tekinthető meg.)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr651527433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása