Filmvilág blog

Gazdag Gyula dobozba zárt filmjei a Cirko-Gejzírben

2024. április 03. - filmvilág

bastyasetany_74_001.jpg

 

A Cirko-Gejzír mozi új, tavaszi retrospektív életműsorozatában ezúttal Gazdag Gyula életművét mutatja be. Az első vetítésre április 6-án, a rendező jelenlétében kerül sor.

A nyitóeseményen betiltott filmekről és egy izgalmas életpályáról lesz szó, amikor egy közönségtalálkozóval, majd a Bástyasétány ’74 című film vetítésével megkezdődik a Dobozba zárt filmek – Gazdag Gyula-retrospektív. A hosszú éveken át Amerikában élő és tanító rendezővel Víg Emőke filmesztéta beszélget majd.

A magyar direct cinema meghatározó alakjának filmjei nélkül nehezebb lenne megérteni a Kádár-rendszer gondolkodásmódját: a megtörtént, mégis rendkívül abszurd történetek a mai napig magával ragadják a nézőt.

Az elkészülésükkor dobozba zárt filmek nagy részét csak a rendszerváltás után vetítették, attól kezdve azonban világszerte. Gazdag Gyula díjnyertes alkotásainak köszönhetően került a UCLA-re tanárként, valamint a Sundance-re mentorként is. Az elmúlt években a Nemzeti Filmintézet digitalizálási és restaurálási programjának keretében több filmjét is felújították.

Ezek közül az 1987-es Hol volt, hol nem volt az egyik legismertebb, csaknem ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt: többek között Cannes-ban, Londonban, Torontóban és Sydney-ben, díjat nyert Locarnóban, Salernóban és Sitgesben.

Gazdag Gyula az University of California Los Angeles (UCLA) film, televízió és digitális média tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője. Gazdag Gyulát 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választották.

A filmek előtt Víg Emőke tart bevezetőt, Gazdag Gyula pedig kifejezetten a jelenlegi retrospektívhez készült, rövid, előre rögzített interjúkban beszél a filmek születéséről.



A teljes program:

Április 6. szombat Bástyasétány hetvennégy (1974) A vetítés előtt közönségtalálkozó a rendezővel
Április 9. kedd Elveszett illúziók (1983)
Április 23. kedd Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1969) + A válogatás (1973)
Április 30. kedd Társasutazás (1984)
Május 7. kedd A határozat (1973)
Május 14. kedd A bankett (1979)
Május 21. kedd A sípoló macskakő (1972)
Május 28. kedd Hol volt, hol nem volt (1987)
Június 4. kedd Túsztörténet (1989)

A vetítések 18 órakor kezdődnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4518369939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása