Filmvilág blog

Filmvilág Podcast #19 – Az utolsó jedik

2017. december 16. - filmvilág

sw8.jpg

Új podcastunkban megbeszéljük, hogy:

  • Az utolsó Jedik tényleg a legjobb Star Wars-film-e A Birodalom visszavág óta, vagy újabb lépés az eldisney-sedés / marvelosodás felé,
  • Az ébredő Erőnek vagy Az utolsó Jediknek sikerült-e jobban becsatlakozni az Star Wars-mítoszba,
  • rejtett remake-e az új epizód is mint J.J. Abrams filmje,
  • igaza van-e Mark Hamillnek, aki a forgatókönyv egyetlen, Skywalkert figuráját érintő döntésével sem értett egyet,
  • ki a legjobb színész és karakter a filmben,
  • van-e benne un. politikai "üzenet",
  • lehet-e indokoltan cukiskodni a gülüszemű kisállatokkal?

Akik jól megmondják: a rajongó (Borbíró András), aki eddig nem volt rajongó (Baski Sándor) és a csalódott rajongó (Huber Zoltán.) Az első 17 perc spoilermentes!

A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)     

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr5413505085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leadfoot 2017.12.16. 14:53:39

SPOILER
SPOILER
SPOILER

- Igaz, hogy némi humor volt az eredeti trilógiában is, különösen a Visszatérben, de itt azért nagyon más szinten mozogtunk, és nálam ez a film legnagyobb hibája. Az eredeti trilógiában sokkal finomabban volt adagolva, itt meg egy csomó drámai jelenetet elszúrtak azzal, hogy rögtön betoltak - mintegy feloldásként - egy poént. Az Ep. VII esetében se tetszett az ilyesmi, pedig ott szinte csak BB-8-re épült, de mostanra nagyon eldurvult. (Fura, de nekem a porgokkal PONT nem volt bajom.)

- Az úrhajós kamikaze-jelenet tényleg besza-behu, egy pisszenést se lehetett hallani a moziban. Mondjuk nekem egyből eszembe jutott, hogy az első két hajóval miért nem lehetett eljátszani ugyanezt ahelyett, hogy simán csak hagyták őket szétlőni. Egyébként nem szoktak zavarni az apróbb logikai bakik a cselekményben (elvégre egy meséről van szó), de az ilyen nagyok igen.

- Volt benne egy jó adag politika/társadalomkritika. Ott vannak a gazdag genyó kapitalisták, akik remekül szórakoznak, miközben "odakint" a szabadságért véres harc dúl. Embereket és állatokat tartanak rabigában, mindkét félnek fegyvert adnak el, jujj, nagyon rossz emberek! Ez a szájbarágós didaktikusság nagyon gáz.

- Az is béna, amit a jedi könyvekkel kapcsolatban említettetek, de alapvetően a jedik legendáját nagyon vacakul kezelik. Az Ébredő erőben ugye egyből feltűnik Kylo, aki már megállítja a lézersugarat, meg olyan erős, hogy Vader is előre köszönne neki. Itt meg a végén a kisgyerek már simán odavonzza a seprűt, mintha misem lenne természetesebb. Persze értem én, lapot kell húzni a 19-re, az ma már nem elég, ami a 70-es, 80-as években volt, és mindennek sokkal nagyobbnak, színesebbnek, durvábbnak, erősebbnek kell lennie (ld. Starkiller).

- Rey és Kylo karakterei tényleg nagyon jók, van fejlődés (a sisak szimbolikus szétzúzása remek), a színészek remekek, a közös jelenetek (pláne a vörösruhásokkal való leszámolás) hibátlanok.

- Az elég nagy baj, hogy ebbe a filmbe aztán MINDENT bele akartak tenni. Emiatt csapongó és kicsit kaotikus. Picit olyan, mintha lazán kapcsolódó sztorik lennének egymás mellé rakva. A kitérő a kaszinóbolygón tök fölösleges, aztán látjuk az Ep. VII egyik legbénább karakterét, Maz-t, a Finn kontra Phasma harc meg aztán annyira végképp fölösleges, hogy utóbbi karaktert egyetlen egy kritika egy szóval sem említi, mindenki megfeledkezik róla.

- Nem ezzel a szóval, de az elmarvelesedést én már az Ébredő erő után emlegettem, de itt csak erősödik. Nagyon nem tetszik a folyamat, de ez van.

Oktogon8 2017.12.27. 23:38:38

@Leadfoot:
+1000 upvote

Hihetlen amúgy mennyire nem lehet kimondani egy nem jó (vagy súlyos hibákkal terhelt) filmről hogy nem jó, mert a "legjobb Star Wars a EP 5. óta" kötelező mantra elnyomja.
süti beállítások módosítása