Filmvilág blog

A celluloidfüggöny - Európai kémfilm-sorozat

Sajtóközl.

2011. október 29. - filmvilág

November 3. és 8. között a Goethe Intézet és a EUNIC Hungary európai kémfilm-sorozatot szervez a Művész moziban. Ötven éve, hogy a berlini fal megépítésével tetőpontjához ért a hidegháború. A vasfüggöny és a fal családokat és barátokat szakított el egymástól, Berlin pedig a világ kémeinek találkozóhelyévé vált. A kémfilmekben a két politikai tömb mozinézői nyerhettek betekintést egymás világába.  

A filmsorozatot a londoni Goethe Intézet állította össze Oliver Baumgarten és Nikolaj Nikitin neves filmes szakemberek közreműködésével. Az 1960 és 1974 között keletkezett alkotások sorában egyaránt vannak  klasszikusok - ilyen például a John le Carré-adaptáció -, és elfelejtett remekek a hidegháború legdermesztőbb esztendeiből. A kém alakja a vasfüggöny mindkét oldalán lenyűgözte a mozilátogatókat, hiszen a nagypolitika hatalmi játékainak titkos segédeként a korszellem egész kettősége tükröződött  benne. Ha a kém a jó oldalt szolgálta, hős volt, ha a rosszat, akkor a gonosz szolgája. A közönség előbbi esetben saját fölényérzete jegyében azonosulhatott vele, utóbbi esetben viszont belevetíthette a politikailag megvetett ellenség képét. Nem  csoda, ha kémfilm és politikai propagandafilm között gyakran elmosódtak a határok. A populáris kultúra keleten és nyugaton egyaránt ezzel reagált a tartós félelemre, a politikai ellenféltől érkező fenyegetésre.

A celluloidfüggöny 2011 novemberében gördül fel Budapesten, s a sorozatban egy-egy bolgár, nyugat- és kelet-német, brit, francia, román, csehszlovák, lengyel és magyar film lesz látható. A programot két Bécsben játszódó (egy svájci és egy brit) film egészíti ki. A műfaji skála az akciófilmtől a lélektani tanulmányig, a színre vitt ideológiától a kritikai élű paródiáig terjed. A celluloidfüggöny Budapesten a helyi Goethe Intézet kezdeményezésére, a EUNIC Hungary tagjainak közreműködésével kerülnek vetítésre.

kémakibejött.jpg

FILMEK A MŰVÉSZ MOZIBAN (1066 Budapest, Teréz krt. 30.)

A sorozat filmjei 2011. november 3. és 7. között eredeti nyelven, magyar felirattal vagy szinkrontolmácsolással láthatók a Művész moziban. A jegyek valamennyi vetítésre 100 forintos szimbolikus áron kaphatók.

Lejtőn (csehszlovák, 1960)

A kém nyomában (lengyel, 1964)  

Szigorúan titkos (NDK, 1962)

Dr. Mabuse ezer szeme (NSZK/olasz/francia, 1960)

Elloptak egy bombát (román, 1961)

A kém, aki bejött a hidegről (GB, 1965)  

Nincs jobb a rossz időnél (bolgár, 1971)

A nagy kémügy (francia/olasz, 1964)

Négyen a dzsipben (svájci, 1951)

Fotó Háber (magyar, 1963)

Részletes program: www.goethe.de/kemfilm


KÍSÉRŐPROGRAMOK AZ OSZTRÁK KULTURÁLIS FÓRUMBAN (1068 Budapest, Benczúr u. 16.)

Nov. 3.: Intelligence Services in Central Europe during the Cold War - nemzetközi konferencia angol nyelven a közép-európai hírszerző ügynökségek szerepéről a hidegháború idején.

Nov. 8.: A harmadik ember (GB, 1949) – kiállításmegnyitó a Bécsben játszódó klasszikus kémfilmről és filmvetítés.

November 9-12.: Különleges kiállítás a Bécsben játszódó klasszikus kémfilmről.

A részvétel mindhárom rendezvényen ingyenes.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr83337660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása