Filmvilág blog

Szomjas György: „Szabad embereket fényképezünk”

2021. április 09. - filmvilág

szomjas_gyorgy.jpg

80 éves korában elhunyt Szomjas György, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas rendező, aki olyan meghatározó, stílusteremtő filmeket készített, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Falfúró, a Roncsfilm, a Kopaszkutya vagy a Könnyű testi sértés. A Filmvilág folyóiratban megjelent interjúiból válogattunk.

-  (…) úgy tetszik, mintha kezdettől fogva szándékosan szembefordultál volna az éppen aktuális divatáramlatokkal a filmszakmában. A hetvenes években, amikor nemzedéktársaid szinte kivétel nélkül az úgynevezett „magas művészet” kategóriáját megcélzó filmekkel igyekeztek elindulni és rangot szerezni a pályán, te a Talpuk alatt fütyül a szél című „easternnel” jelentkeztél, nyíltan megcélozva a tömegsikert…

– Kezdettől fogva a populáris kultúrából építkeztem. Előbb dokumentumfilmeket forgattam a Balázs Béla Stúdióban, és lelkes résztvevője, illetve egyik kezdeményezője voltam annak a bizonyos szociológiai filmprogramnak, amely – sokféle ok miatt – idő előtt megtorpant. Személyes kulturális élményként a rock and rollból és a magyar folklórból táplálkoztam, s a korai betyárfilmjeimben valami hasonló modellt próbáltam követni, amilyet például Sebő Feriék műveltek a zenében. Ugyanakkor arra törekedtem, hogy ne valamiféle idealizált betyárvilágot álmodjak a vászonra, hanem a tényleges alapokhoz nyúltam vissza. Néprajzi anyagokat tanulmányoztam; a Rosszemberek – különben könyvben is megjelent – valóságos alaptörténetét például a kaposvári levéltárból bányásztam elő. Hasonló munka volt az, mint a népzenegyűjtőké.

Tovább

Házhoz jönnek a legjobb cseh mozik

Jön a Cseh Filmkarnevál!

oregfiuk_sta_ici_2.jpg

Idén sem maradhat el a Cseh Filmkarnevál, amely ezúttal az online térbe költözik. A négy játék- és egy dokumentumfilmet többek között a rendíthetetlenség motívuma kapcsolja össze: az érzékelhető jogtalanság, vagy a társadalmi környezet bajtársiasságának hiánya az egyik, a tenni akarás vágya és a tehetség a másik oldalon.

A magyarországi bemutatók sorát a Havel című nagyjátékfilm indítja, amely a legendás cseh drámaíró és politikus életútjának ellenzéki korszakát mutatja be, nem kevés humorral. Az Öregfiúk egy road movie két sokat megélt és joggal elkeseredett nyugdíjassal a főszerepben. A Zenétől hajtva szereplőit, a TapTap zenekar tagjait a zene iránti szenvedély és az összetartozás érzése hajtja. Petr Zelenka új filmje, a Drónpilóta az egyén tehet(etlen)ségéről szól egy korrupt társadalomban. A Filmkarnevált a Sarlatán, Agnieszka Holland filmje zárja, amely az örök kérdésre keresi a választ: vajon a kivételes tehetség áldás vagy inkább átok?

PROGRAM:

április 14. 20:00 (szerda) Havel
április 15. 20:00 (csütörtök) Öregfiúk (Staříci | Old-Timers)
április 16. 20:00 (péntek) Zenétől hajtva (Postiženi muzikou | Two Roads) + ZOOM interview live
április 17. 20:00 (szombat) Drónpilóta (Modelář | Droneman)
április 18. 20:00 (vasárnap) Sarlatán (Šarlatán | Charlatan)

Tovább

A 2010-es évek legjobb filmjei

wolf_of_wall3.jpg

1 év, 8 adás, 527 film és 1313 percnyi adásidő után eljött az évtizedösszegző sorozatunk fináléja, amelyben elmondjuk, melyik volt szerintünk az évtized legjobb 10 filmje. (Az egyéni listákat később, itt blogon külön is közöljük.)

A podcastsorozatban szembesítettük magunkat a korabeli toplistáinkkal, újranéztük a kedvenc filmjeinket, és bepótoltuk a hiányosságainkat. Előzmények: 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 20172018

Tovább

Katolikus szerzetesek a filmvásznon

forditsd_oda_a_masik_orcadat1.jpg

A katolikus egyház a maga világméretű intézményrendszerével, élén a pápával mindig népszerű témát jelentett a filmesek számára. A katolikus papok karakterei gyakran fölbukkannak a mozgóképen. A protestáns lelkipásztorok és ortodox pópák nem vetekedhetnek népszerűségben a katolikus papok mozgóképes ábrázolásával. Ennek oka mindenekelőtt a római katolikus egyház világméretű kiterjedése, globális jellege, míg a protestáns és ortodox egyházak (bár küldetésük szerint szintén egyetemesek) országos szerveződésűek. A katolikus egyház képviselőin keresztül jól be lehetett mutatni a különböző kultúrák ütközését. A másik ok nyilvánvalóan a cölibátus kérdése, amely mindig izgatta a filmesek – s korántsem csak az antiklerikális filmesek - fantáziáját. Se szeri, se száma a magánéleti válságot átélt papoknak a szépirodalomban és a filmvásznon Stendhal hősétől, a papnövendék Julien Soreltől kezdve Victor Hugo A párizsi Notre-Dame-jának esperesén, Claude Frollón, Ethel Lilian Voynich Bögöly című regényének Montanelli bíborosán keresztül a Tövismadarak Ralph de Bricassart atyájáig. A katolikus papok karakterei eléggé széles skálán húzódtak a filmművészetben, a hősies, tragikus ábrázolástól a komikus megjelenítésen át a negatív reprezentációig. 

Tovább

Itt az áprilisi Filmvilág!

202104.jpgMAGYAR MŰHELY
A „bátor film” tipikus terminusa az 1960-as évek publicisztikájának, rejtetten utal a látszólag egységes kultúrpolitika belső ellentétére, ortodoxok és reformerek küzdelmére. Aki a Kádár-kor sajtójában a bátorfilmes szófordulatot magyar filmre használja, az már „tudja a vonalat”. Tudja, hogy itt az ideje bátornak lenni, miközben mások – a gyávák vagy a gyávákat megfélemlítők – még nem.

Hirsch Tibor: Régi szép kritikus közhelyek (A 60-as évek „bátor filmjei”)  
Herczeg Zsófi: „Ha látnám a Földet kívülről” (Beszélgetés Bucsi Rékával)
Bartal Dóra: A cukormázon is túl (Beszélgetés Visky Ábellel)  
Szíjártó Imre: Vendégjátékok (Orosz színészek magyar filmben)  

A CSEND MESTEREI
Tatinál a szavaknak nincs jelentősége, nincsenek párbeszédek, humora a némafilmekéhez áll közel. mégis megújította a francia filmvígjátékot. Nem volt modernista, mint a nouvelle vague fiatal rendezői, de a „papa mozija” vicces beköpésekkel és grimaszokkal teli komédiáihoz képest a humor új hullámát hozta.

Gelencsér Gábor: Északi fény (Skandináv klasszikusok)  
Kránicz Bence: Ma is ropják valahol (120 éves A táncz)  
Ádám Péter: A humor új hulláma (Jacques Tati, a kívülálló)  

Tovább

Jön az online Mozinet Filmnapok

babyteeth.jpg

A mozik nyitására várva ezúttal online, a Budapesti Távmozi felületén rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat. Április 5-11-ig minden este egy-egy film látható, az egyes előadásokat pedig kiegészítő program kíséri. A jegyelővétel már megkezdődött.

A program:

Gunda
2021.04.05. (hétfő), 20:30

A Gunda különleges vizuális megközelítéssel tesz fel súlyos morális kérdéseket. Főszereplője egyike a világon élő egymilliárd sertésnek. Ő is pusztán azért született, hogy beteljesítse az emberi civilizáció által neki szán sorsot - utódokat szül, majd élelemként szolgál. A film producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix.

A film után Csákvári Géza filmkritikus beszélget élőben a film rendezőjével, Viktor Koszakovszkijjal.

Tovább

Kérés az olvasóinkhoz!

chaplin.jpg

Kedves Filmvilág-olvasók és pártolók!

Köszönjük a segítséget, amelyet a legutóbbi felhívás után kaptunk. Azóta sikerült egy pályázatot is elnyernünk, már a szerződéskötés fázisában vagyunk, de mire a támogatás megérkezik, az szerencsés esetben is minimum három hét, addig viszont nincs miből fizetnünk a nyomdaszámlát és a többi költséget.

Kérjük, addig is támogassátok a Filmvilágot. Nagy szükségünk van a gyors segítségetekre.

Köszönjük a szolidaritást!

 

Az egyetlen, havonta megjelenő magyar filmművészeti folyóiratot ezen a számlaszámon lehet támogatni:
FILMVILÁG ALAPÍTVÁNY
MKB Bank Zrt.
10300002-20340016-70073285

süti beállítások módosítása