Podcast: Az ír és a Házassági történet

2019. december 06. 12:02 - filmvilág

marriage-story-1.jpg

Új (spoileres) adásunkban a Netflix két legfontosabb idei bemutatóját, Scorsese háromórás gengsztereposzát és Noah Baumbach válósfilmjét elemezzük ki, a végén pedig, levezetésképpen, elővesszük egy 25 évvel ezelőtti kedencünket. Az adásból kiderül többek közt, hogy

  • Érdemes-e moziban nézni Az írt,
  • indokolt-e és működik-e a digitális fiatalítás,
  • önkizsákmányoló-e Scorsese,
  • kié az "igazság" a Házassági történetben,
  • Scarlett Johanssonnak vagy Adam Drivernek jár-e inkább az Oscar,
  • mitől lesz 10/10-es egy film,
  • plusz: felnőtt fejjel is működik-e kamaszkorunk kedvenc vígjátéka,
  • és menthető-e a transzfóbia?


Menetrend:

00:00 - Az ír
43:10 - Házassági történet
1:03:29 - Ace Ventura
1:20:17 - Bónusz Scorsese (bekapcsolva maradt a mikrofon)

Közreműködők: Varga Dénes, Huber Zoltán, Baski Sándor

Tovább
Szólj hozzá!

Itt a decemberi Filmvilág!

2019. december 02. 16:15 - filmvilág

1912.jpgMAGYAR MŰHELY
Fehér György (1939-2002) idén lenne 80 éves. A magyar filmművészet korszakalkotó zsenije – Szőts Istvánhoz és Huszárik Zoltánhoz hasonlóan két elkészült nagyjátékfilmjével képes volt gyökeresen megváltoztatni a filmesztétikai látásmódot.

Pentelényi László: Az arcok iskolája (Fehér György arcképe)
Murai András: Hol marad a Világforradalom? (Filmek a Tanácsköztársaságról)
Kovács Bálint: Vérvörös veréb (Bodzsár Márk: Drakulics elvtárs)
Kránicz Bence: Vérpettyek az elvtársnő arcán (Beszélgetés Bodzsár Márkkal)
Vajda Judit: Szólamhatár (Nagy Zoltán: Szép csendben)
Kolozsi László: Magas Déva lánya (Szőcs Petra: Déva)

PÁRHUZAMOS MONTÁZS
Kormos Balázs: „Nekem már nincs ötletem…” (A kis Valentinó és a Dealer)

HOLLYWOOD ÉS GOTHAM
Ha egy film véres tombolással végződik, és a néző előzőleg nem kapta meg a világos dramaturgiai kulcsokat, akkor is muszáj indítékot keresni? Lángba borult városok, megbántottak tömeges lázadása, brutális bosszú, ámokfutás a jövőbe. Tarantino Ó-Hollywoodja és Todd Phillips Gotham-je.

Hirsch Tibor: Megbántottak dühe (A tömegek lázadása)

KOREA 100
Kránicz Bence: A szegények lázadása (Beszélgetés Bong Joon-hóval)
Vincze Teréz: Lehetetlen forradalom (Bong Joon-ho: Élősködők)
Teszár Dávid: Bong Joon-ho és társai (Koreai Filmfesztivál)

TRAUMA ÉS RÉMÁLOM
Stanley Kubrick a Ragyogásban a magaskultúra felől közelített King kísértethistóriájához. A modernista horror elutasítja a klasszikus, oksági logikára épülő elbeszélői hagyományt, s nagyon gyakran elmossa álom, képzelet és realitás határvonalát. Mike Flanagan az Álom doktorral visszatér a hagyományos hollywoodi mitológiához és dramaturgiához.

Kovács Patrik: Mesék az Overlook Hotelből (A Ragyogás és az Álom doktor)
Szabó G. Ádám: Az elnyomás gyermekei (Narciso Ibánez Serrador – 1935-2019)
Nemes Z. Márió: Spirál-láz (Képregény-legendák:Junji Ito: Uzumaki)
Baski Sándor: Privát poklok (Sitges)

FESZTIVÁL
Huber Zoltán: Fájdalmak és dicsőségek (Toronto)
Pauló-Varga Ákos: A prérifarkas, a taxis és a propaganda (Primanima)
Fekete Tamás: A mentőcsónak szüksége (Titanic)

FILM/ZENE
Ardai Zoltán: Fontana, mono (Miles Davis)
Kovács Gellért: Két fekete királynő (Ella Fitzgerald /Aretha Franklin)

STREAMLINE MOZI
Benke Attila: Adócsaló nagymenők (Steven Soderbergh: Pénzmosó)

TELEVÍZIÓ
Pernecker Dávid: Kamaszok a teljes idegösszeomlás szélén (Sam Levinson: Eufória)

KRITIKA
Huber Zoltán: Volt egyszer egy bosszúálló (Martin Scorsese: Az ír)
Nevelős Zoltán: Magánkopók lábnyomai (Edward Norton: Árva Brooklyn)

A címlapon: Sameh Zoabi: Tel-Avivban minden megtörténhet (Yaniv Biton és Kais Nashif) – A Cirko Film bemutatója

Szólj hozzá!

Véget ért a 17. Anilogue

2019. december 01. 10:34 - filmvilág

bu_uel_in_the_labyrinth_of_the_turtles_hurdes.jpg

Zabou Breitman és Eléa Gobbé-Mévellec a Kabul fecskéi című alkotása nyerte az idei Anilogue-on az egészestés animációk versenyét. A bolgár Petya Zlateva, az olasz Andrea Martignoni és Jurik Kristóf alkotta zsűri kiemelte, hogy „a gyönyörű akvarell technika és a megrendítő történet mindvégig lebilincselte a közönség figyelmét”. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején. A francia Jean-François Laguionie új munkája, A herceg utazása a zsűri külön elismerését kapta, mert „ez a csodálatos tündérmese arra hívja a nézőt, hogy végig utazzon a múltján, a jelenén és a lehetséges jövőjén. Mesterien kivitelezett, különleges alkotás.” Idén 5 egészestés animáció volt versenyben: a nyertes alkotás és a külön elismerésben részesült film mellett a Buñuel a teknősök labirintusában című spanyol doku, Hiroyasu Ishida A pingvinek titkos élete című sci-fije és Masaaki Yuasa Hullámok hátán című misztikus animéje.

A rövidfilmes szekcióban 16 ország 24 alkotása versenyzett. Az olasz Paola Bristotból, az észt Janno Põldmából és Gelley Bálintból álló zsűri döntötte el, hogy a fődíjat a cseh Daria Kashcheeva kapta Lány (Daughter) című filmjéért. A zsűri kiemelte „a kivételes filmnyelvet: a közeli beállítások és a kézikamera-szerű operatőri munka költői használatát és a megható történetet: a bensőséges szituáció mögött egy mély, gazdag és rejtélyes emberi tapasztalat van, amit mind át tudunk érezni.”

Tovább
Szólj hozzá!

Amnézia ellen - A magyar Gulág-filmekről

2019. november 29. 14:31 - filmvilág

orok-tel-09.jpg

1944-45 után több százezer ártatlan magyart hurcoltak el „málenkíj robotra”. A szovjet lágerekben szenvedő honfitársaink sorsa a rendszerváltásig a magyar film számára is tabutéma volt. 

Az első magyar játékfilm a Gulág-élet embert nyomorító körülményeiről 73 évvel a jelentős számú magyar polgári lakosság szovjet kényszermunkatáborokba hurcolását, rabszolgasorban tartását és egy részük elpusztítását követően, és két-három generációval a túlélők hazaérkezése után készült el. A társadalmi emlékezetben mai napig nem kellő mértékben kibeszélt tragédia iránt a közönségfilm eddig közömbösnek mutatkozott. A magyar közelmúltnak ezt a szenvedéstörténetét is – más történelmi fehér foltokhoz hasonlóan – dokumentumfilmesek tárták fel először, negyven év kötelező hallgatást követően, a rendszerváltozás éveiben. A most bemutatott televíziós produkció, az Örök tél alkotóira különösen nagy súly hárult: filmjük hosszú távon meghatározhatja a bennünk élő képet a szovjet munkatáborokról. Történelmi amnézia ellen ugyanis a leghatásosabb orvosság a film. A készen kapott képek elképzelhetővé teszik a múltat, s ha elég erősek, nem is tudunk tőlük szabadulni: a kor és az azt rekonstruáló filmkép elválaszthatatlanul összekapcsolódik a nézőben. A szereplők sorsa pedig eljuttathat a katarzisig, megrendülten bevonódunk az akkor és ott történt tragédiába, majd a megrázó eseményeket átélhető élménnyé alakított történet ki is vezet a múlt szörnyűségéből – a világnak nem lett vége, s nekünk, leszármazottaknak filmemlék a szenvedés.

Az Örök tél is ezt az utat járja egyenes vonalú, kerekké formált történetével és igényesen rekonstruált láger-élet ábrázolásával. Történelmi hitelesség és fikció arányát úgy keveri, hogy jusson az ismeretterjesztésnek és a szerelmi melodrámának is, de elsősorban az alapozó történet szerepét vállalja, mikor lépésről lépésre jelenetbe és képbe foglalja a szovjet lágerekbe hurcolt emberek történetét. Kifejezett törekvése a főszereplő fiatal anya sorsán keresztül egyúttal a kollektív szenvedéstörténet elbeszélése, a történelmi helyzet „megtapasztalhatóvá” tétele. E kettős cél megvalósításának, a történelmi tragédia elbeszélésének és a melodrámai szál felépítésének igyekezete azonban gyengíti egymást, és kioltja a láger-szerelemben rejlő, időnként felvillanó feszültséget. Az Örök tél ezért kevésbé a láger-filmek újításaként, inkább a Gulág-világ magyar vonatkozásainak tisztességes illusztrációjaként működik.

Tovább
10 komment

Podcast - A gőzvámpírok éjszakája, Az aszfalt királyai és Bébi Yoda

2019. november 26. 12:47 - filmvilág

doctor-sleep1.jpg

Új adásunkban megbeszéljük, miért nem lett siker a Ragyogás folytatása, miről szól valójában a Ford vs Ferrari, és hogy veszünk-e majd karácsonyra plüss Bébi Yodát.

Indítottunk egy új rovatot is, amiben filmes híreket kommentálunk, elsőként azt, hogy mennyire jó vagy rossz ötlet James Deant és más, rég elhunyt színészeket digitálisan feltámasztani. Ezt a negyedórás bónuszpodcastot a támogatói oldalunkon, a Patreonon lehet meghallgatni.

A tartalom:
0:20 - Álom doktor
23:30 - Az aszfalt királyai
43:25 - The Mandalorian

A podcast epizódjai minden fontosabb podcast applikációban elérhetőek, de a Spotify-on, az Audiomackon és az iTuneson is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.) 

Szólj hozzá!

Itt a Déva előzetese!

2019. november 24. 10:05 - filmvilág

deva_3.jpg

Előzetes készült Szőcs Petra első nagyjátékfilmes rendezéséhez, a Dévához.

A film világpremierje a 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában volt, első bemutatkozása után több nagy presztízsű filmfesztivál (Sevilla, Göteborg, Wroclaw, Linz) programjába is beválogatták. A cottbusi fesztiválon nemrég a háromezer eurós pénzjutalommal járó Dialog díjat kapta meg, amelyet a kultúrák közötti elfogadásról szóló filmnek ajánl fel a német külügyminisztérium. 

Magyarországon a Titanic közönsége láthatta októberben. A film november végén kerül moziforgalmazásba, első vetítése november 30-án lesz a Tabán moziban, december 1-jén pedig a Toldi moziban lehet majd megnézni. 

Tovább
Szólj hozzá!

Itt a 3. Blue Danube Filmfesztivál

2019. november 21. 12:01 - filmvilág

blue_danube_all_these_creatures.jpg

Ma kezdődik és november 21-ig tart a 3. Blue Danube Filmfesztivál a Lurdy Moziban, amelyen 8 vetítésen 59 rövidfilmet mutatnak be 5 kategóriában. A mezőnyben akad Oscar-díjas és Európa Filmdíjra jelölt alkotás is.

A fesztivál nyitónapján láthatók az Experimental-kategória filmjei, a vetítés után Emődy Botonddal, a diákzsüri experimental-szakértőjével lesz beszélgetés.

Hazai alkotást először az animációs blokkban láthatunk, Buda Flóra Annától az Entrópiát és Hana Yamazakitól a The Act of Breathinget mutatják be. Mindkét film a MOME műhelyében készült. Az animációs blokk után a közönség Hana Yamazakival is találkozhat.

Tovább
Szólj hozzá!