Filmvilág Podcast #37 - Marvel kapitány és az új mozihősnők

2019. március 22. 15:35 - filmvilág

pugh.jpg

Alig pár hónap alatt jutott el a mozikba, illetve az Oscar-jelölésig két király(nő)dráma, három szellemírónős sztori, egy női szuperhős és legutóbb egy pankrátorlány története. Új adásunkban megbeszéljük, hogy

 • ez feminista újhullám vagy csak véletlen egybeesés,
 • Brie Larson vagy Gal Gadot-e a hitelesebb akcióhős,
 • túlkompenzál-e a Marvel,
 • kellenek-e fekete nemesek egy skót királyi udvarba,
 • miért dobálta meg Árpa Attila Keira Knightley-t,
 • van-e lelkük a floridai Barbie-babáknak,
 • és mennyire igazak az igaz történetek?

A mikrofon mögött: Varga Dénes, Pozsonyi Janka, Huber Zoltán, Baski Sándor.

Tovább
Szólj hozzá!

A Cirko elhozza Cannes-t a nappalidba - INGYEN (most még)

2019. március 21. 12:02 - filmvilág

other_side_of_hope.jpg

A hónap végéig ingyen lehet mozizni a Cirko Film új online videótékájában.

A Cirko Film felületén mától online is nézhetünk filmeket. A forgalmazó elmúlt években bemutatott filmjeinek nagy részét március 30-ig ingyenesen lehet megnézni a megújult weboldalon.

Az online megtekintési lehetőség célja, hogy a filmkedvelő közönség tagjai közül azok is könnyen megnézhessék a filmet, akik lakóhelyük közelében nem tudnak moziba menni, nincs rá idejük, illetve nincs a közelükben olyan mozi, amely a Cirko Film forgalmazásában bemutatott alkotásokat műsorára tűzné. Az ingyenes bevezető időszak után egy fél mozijegy áráért lehet majd kényelmesen, otthon filmet nézni a forgalmazó VOD-szolgáltatásának jóvoltából.
Az online válogatásban a nagy filmfesztiválok (Cannes, Berlin, Velence) versenyprogramjában debütáló mesterművek is helyet kapnak. Az elmúlt tíz év Arany Pálma díjas alkotásai közül a következőket lehet az első héten ingyen megnézni: Dheepan – Egy menekült története (Jacques Audiard), A négyzet (Ruben Östlund) és Bolti tolvajok (Koreeda Hirokazu). A közelmúlt fontos filmjei közül sok más mellett a következő különleges alkotások is várják a filmrajongókat: Sötétben (Fatih Akin), Lavina (Ruben Östlund), Toni Erdmann (Maren Ade), Paterson (Jim Jarmusch), A remény másik oldala (Aki Kaurismäki).


A Cirko online videotékájában könnyedebb, szórakoztató filmeket is találni. Néhány cím ezek közül: A vendégek, Táncterápia, Férfiak fecskében, Mérgezett egér, Tű, cérna, szerelem, Senki sem tökéletes.

A Cirko Film által forgalmazott filmeket Magyarország minden pontján vetítik a mozik. Nagy részük mostantól a saját weboldalán is elérhető lesz.

1 komment

Átadták a Balázs Béla-díjakat

2019. március 18. 13:06 - filmvilág

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmával Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere adta át a díjakat a Pesti Vigadóban.

A mozgókép területén végzett kiemelkedő alkotótevékenysége, valamint művészi teljesítménye elismeréseként Balázs Béla-díjban részesült:

 • Babos Tamás operatőr
 • Gyöngyössy Bence filmrendező, operatőr, író, producer
 • Moharos Attila filmrendező
 • Nádorfi Lajos operatőr
 • Pozsgai Zsolt rendező, író, a Horatio Film ügyvezetője
 • Stőhr Lóránt filmkritikus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi docense
 • Tóth Klára filmkritikus, publicista, az MMA levelező tagja
 • Zalán János producer, színművész, a pesti magyar színház igazgatója.
3 komment

Jókai a moziban - Adaptációk öt politikai rendszerben

2019. március 14. 15:02 - filmvilág

jokai.jpgJókai Mór (1825-1904) olyan nagy mesemondó Magyarországon, mint Walter Scott Angliában és Skóciában, az idősebb Alexandre Dumas Franciaországban, James Fenimore Cooper az Egyesült Államokban. Vagy, hogy ne csak nyugatra, hanem keletre és északra is tekintsünk: mint Alekszandr Puskin Oroszországban vagy Henryk Sienkiewicz Lengyelországban. Jókai előtt is volt már magyar történelmi regény, hiszen Jósika Miklós honosította meg a scotti történelmi elbeszélésmódot A csehek Magyarországban című művével, és nem feledkezhetünk meg Eötvös József és Kemény Zsigmond már a romantikától távolodó, a realizmus felé hajló regényeiről sem. Ám a meseszövés kalandosságát, a képzelet szárnyalását és a nyelvi leleményességet illetően egyikük sem vetekedhet Jókaival. A reformkorban és az 1848-49-es szabadságharcban játszódó történelmi regényeinek hatása mai napig tetten érhető abban, ahogyan a reformkorról és a szabadságharcról gondolkodunk. Ha Dumas a történelmet mesévé formálta át, akkor Jókai mítosszá. Ez persze nem véletlen, hiszen végső soron a történelmi regény forrásvidékét e két ősi elbeszélő műfajban, a mesében és mítoszban találhatjuk meg.

Jókai 1904-ben hunyt el. Négy évvel később alakult meg az első filmvállalat, a Projectograph. Egyik alapítója, Ungergleider Mór, egy élelmes kávéház-tulajdonos, a Velence kávéház gazdája 1898-tól rendszeres vetítéseket rendezett vendégei számára. Ezek még életképek, híradófelvételek voltak. 1901-ben, tehát szintén Jókai életében elkészült az első magyar film, A tánc, amely mozgóképfelvétel volt Pekár Gyula író táncról szóló előadásának illusztrálására. A filmművészet lassan beérett Magyarországon is. Sorra alakultak filmvállalatok, a Pojectograph mellett: a Hunnia, az Uher Ödön által alapított Uher-vállalat, a Corvinus. A mozi alakulása Magyarországon is a más országokban megismert utat követte: először rövid részletek, tömegjelenetek, híradófelvételek követték egymást, majd megérett az idő és a közönség ízlése az összefüggő történetre. A közönség mesét kívánt. Adta magát a szépirodalom nyersanyagként. Jókai regényei szinte kiáltottak a megfilmesítésért.

Tovább
2 komment

Idén is jön a magyar film napja

2019. március 11. 16:04 - filmvilág

magyar_film_napja2.jpgA Filmalap tavaly április 30-át kinevezte a magyar film ünnepének. A programsorozathoz országszerte több mint 100 szervezet csatlakozott, és végül mintegy 50 helyszínen voltak magyar filmes programok mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, művelődési házakban Budapesten, a nagyvárosokban és legkisebb településeken egyaránt. Folytatódik idén is a kezdeményezés, a Filmalap honlapján lehet csatlakozni, a kedvezményes feltételekkel vetíthető filmek listái már elérhetőek. 

Az első magyar film, A táncz bemutatója 1901. április 30-án volt, ezért lett ez a nap a magyar film napja. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. Ezt hívatott megünnepelni a magyar film napja, amelyhez filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák és minden egyéb kulturális és oktatási intézmény csatlakozását várják. A programok lehetnek vetítések, találkozók, szakmai beszélgetések, játékos vetélkedők - bármi, amivel a csatlakozó intézmények sikerrel meg tudják szólítani és be tudják vonni a közönséget országszerte. 

Tovább
Szólj hozzá!

Gaspar Noé: Eksztázis - Stílusos fetrengés

2019. március 07. 08:52 - filmvilág

eksztazis.jpg

A francia provokatőr mindig ugyanazt a filmet forgatja le, most is a virtuóz formakezelésben találja meg magát. 

Húsz évvel ezelőtti nagyjátékfilmes bemutatkozása, az Egy mindenki ellen óta Gaspar Noé provokációban és botránykeltésben utazik. A debütfilm címe szerzői program és önbeteljesítő jóslat egyben: a kétezres években a francia horror felfutását hozó, de a művészfilmes piaccal is szoros kapcsolatokat ápoló „új extrémizmus” előbb beérte, majd lecsengésével ismét magára hagyta Noét, aki 2018-ban is ugyanazokkal az eszközökkel és ambíciókkal dolgozik, mint pályakezdőként. Noé volna az idősödő férfi, aki ottfelejtette magát a szórakozóhely táncparkettjén, vagy ellenkezőleg: ő csinálná a bulit, ahová a fiatalok is be-benéznek? A kellemetlen és a tiszteletreméltó opció között az dönt, mennyire jó az aktuális filmje.

A partimetafora azért tűnik helytállónak, mert az Eksztázis is egy fergetegesen induló, majd nagyon hamar rémálomba forduló buli történetét meséli el. A baljós felütésben vérző ember vonszolja magát a hóban, a főcím után viszont hosszú, dokumentumszerű inzertek következnek. Táncosok nyilatkoznak arról egy meghallgatáson, miért választották a szakmájukat, hogyan képzelik el az életüket, mit tennének meg az érvényesülésért (fenyegető spoiler: nagyjából mindent). Körülöttük a kilencvenes évek popkultúrájának emblémái, kultfilmek videókazettán, jelezve, hogy Noé saját fiatalságának éveibe helyezi a történetet. A videós bejátszások lényege, ahogy az ezután induló, véget nem érő bulijeleneteké is, a túlzás: Noé olyan sokáig beszélteti a figuráit, amíg őszinte monológjaik unalmas hablatyolásnak nem tűnnek. Később a táncpróbát követő bulin vitatják meg, ki kit dugna meg a társulatból. A párbeszédek hosszúak és laposak, Noé drámai sűrítés helyett inkább kilopja a feszültséget az izgalmasan induló szituációkból is, felidézve a rossz drogos trip élményét, ami a zsizsegő indítás után hamar fárasztóvá, repetitívvé és lidércnyomásszerűvé válik.

Tovább
Szólj hozzá!

A Könnyű leckék és Az Úr hangja is díjat nyert

2019. március 03. 11:54 - filmvilág

konnyu_leckek.jpg

Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje két díjat nyert a ZagrebDox fesztiválon, Az Úr hangja című legutóbbi Pálfi György-film a legjobb speciális effektek díját hozta el Portugáliából a Fantasporto filmfesztiválról.  

A zágrábi dokumentumfilmfesztivál ifjúsági zsűrije különdíjjal jutalmazta Zurbó Dorottya dokumentumfilmjét, és indoklásában méltatta a Könnyű leckék „egyszerűségét és mozifilmszerűségét”. Zurbó Dorottya első önálló rendezése egy gyönyörű fiatal szomáliai menekült lány életét tárja a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezd Magyarországon. A több mint száz dokumentumfilmet felvonultató ZagrebDox fesztiválon a rangos emberi jogi díjat, a „Movies That Matter” különdíjat is Zurbó Dorottya filmje nyerte el.

A Könnyű leckék a Filmalap Inkubátor Programjának keretében, az Éclipse Film gyártásában készült. 

Pálfi György legutóbbi filmjét, Az Úr hangját a legjobb speciális effektekért járó díjjal tüntette ki a Fantasporto filmfesztivál szakmai zsűrije szombat este Portóban.

Tovább
Szólj hozzá!