Az évtized legjobb filmjei #1 - 2011

2020. március 27. - filmvilág

eletfaja.jpg

2020. december 31-én hivatalosan is véget ér az évtized, mi pedig úgy döntöttünk, megadjuk a módját az elmúlt 10 év összegzésének. Új podcastsorozatunkban 2011-től kezdve minden évnek egy külön adást szentelünk, megnézzük, mely filmek uralták annak idején a mozipénztárakat és a filmfesztiválok díjkiosztóit, kik voltak a legizgalmasabb színészek és melyek voltak a legérdekesebb mozis trendek. Előkeressük a korabeli toplistáinkat is, és szembesítjük magunkat velük, újranézzük a kedvenc filmjeinket, és bepótoljuk a hiányosságainkat. 2020 decemberében, a sorozat végén pedig kihirdetjük az évtized legjobb filmjeit.

Az első adás témája tehát 2011 (mert papíron ekkor kezdődött az évtized), a menetrend pedig a következő:

5:30 - Box Office és a fesztiválszezon
44:47 – Újranézve: személyes kedvenceink
     49:50 – Drive
     56:45 – Scott Pilgrim a világ ellen
     1:06:45 – Az élet fája
1:23:30 – Méltatlanul elfelejtett filmek
1:31:55 – Így jöttek: az év színészi felfedezettjei

Tovább

Rövidfilmekkel a szobafogság ellen

harmasaban.png

Tegnap kezdődött volna a Friss Hús rövidfilmfesztivál, de mivel az idei eseménysorozatot nem lehet az eddig megszokott formában megtartani, online lehet pótolni (vagy éppen újranézni) a korábbi Friss Hús-filmeket. A FRISS HÚS ONLINE keretében hétfőtől mindennap más rövidfilmet osztanak meg a közönséggel a Friss Hús oldalán. 

A fesztivál korábbi díjnyertes és klasszikus filmjeihez ez alkalomból felkért filmesek, művészek, hírességek fűznek pár szót ajánlóként, tegnap például Reisz Gábor filmrendező ajánlotta a Rossz színész című alkotást, Márton Dániel filmjét, amiért Nagy Norbert a 2018-as Friss Húson megkapta a Legjobb színész díját. A FRISS HÚS ONLINE második darabját, Lengyel Balázs Hármasban című, 2019-ben különdíjat nyert filmjét Kutzora Edina (Erik Sumo Band) szavai vezetik be. A naponta kikerülő filmeket a Friss Hús honlapján és Facebook-oldalán lehet majd figyelemmel kísérni. 

A szervezők korábbi közleményükben elmondták: céljuk, hogy egy későbbi időpontban mindenképp megrendezzék a 2020-as Friss Húst – a járványügyi helyzettől is függően hamarosan bejelentik az idei fesztivál alternatív időpontját.

A Filmvilág elérhető online verzióban is!

Kedves Filmvilág-olvasók

A koronavírus-járvány alatt sem maradtok Filmvilág nélkül.

Ha az önkéntes karanténból nem szívesen mennétek el az újságárusig, a Filmvilágot meg tudjátok venni az interneten is.

A nyomtatott Filmvilág színes e-journal változata a dimag.hu honlapon megvásárolható és kedvezményesen előfizethető.

A márciusi szám még kapható.

Ne a vírus győzzön! 

dimag.JPG

Háromszáz kilométer gyalogszerrel

Srdan Golubović: Otac (Apa)

otac.jpg

Srdan Golubović Otac (Apa) című, negyedik játékfilmje sokszorosan nehezített terepen: egy velejéig korrupt országban, a legszegényebbek közegében mutatja meg, miért nem lehet ok a nincstelenség arra, hogy a családokat szétszakítsák. Keserű igazságot keserű happy end zár a „létező világok legjobbikának” e kendőzetlen bemutatásában. Az Otac az egyik legszebb film a szülői szeretetről.

A Berlinalén a Panorama szekcióban az ökumenikus zsűri, valamint a „legnagyobb zsűri”, a közönség díját elnyert film valós eseményen alapul. Golubović a szerb közösségi médiában olvasta egy férfi történetét, aki egy Kragujevac melletti községből gyalogszerrel zarándokolt el a 300 kilométerre lévő Belgrádba, mert a helyi szociális központ gondozásba vette a gyerekeit. Golubović fölkereste az akkor éppen a Munkaügyi Minisztérium előtt várakozó férfit. Mélyen megérintette, amikor megbizonyosodott róla: az apa nem tiltakozásnak, pláne nem lázadásnak szánta sem emberfeletti fizikai teljesítményét, sem pedig csöndes jelenlétét a minisztérium előtt. Egyszerűen csak követte az érzéseit, s más eszköze nem lévén útnak indult. Ezt a mentalitást, ezt a fajta hatalomhoz való viszonyulást szerette volna bemutatni. A férfi fordított Kohlhaas Mihályként nem harcolni akart. Az igazságtalanságok hosszú folyamatában megkeményedett alázattal legelemibb emberi igazságának, a szeretteihez való jogának akart érvényt szerezni.

Tovább

Online Filmklasszikusokkal a karantén ellen

online_filmklasszikusok_nfi.jpg

A Nemzeti Filmintézet (NFI) összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.  

Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához, továbbá hozzájárulhatnak a tartalmas kikapcsolódáshoz is. 

A kőszívű ember fia, A Pál utcai fiúk, Egri csillagok, Édes Anna, Légy jó mindhalálig, Szent Péter esernyője - Az irodalmi klasszikusok válogatásban a legkiemelkedőbb írók alkotásainak filmes feldolgozásai válnak elérhetővé, különös tekintettel a kötelező olvasmányokra. A történelmi válogatásban játékfilmek szerepelnek, köztük A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában is, amelyek történelmi forrásként is fontosak, mert pontos látleletet mutatnak arról, hogy az adott korszak alkotói hogyan gondolkodtak a magyarság létét meghatározó eseményekről, helyzetekről.

Tovább

Vírusfilmek karantén idejére

flu.jpg

Próbáltunk ellenállni, de nem sikerült: egyetlen adás erejéig, de mi is felülünk a vírusvonatra. Az új podcastunkban többek közt azt beszéljük meg, hogy:

  • víruspánik idején miért éreznek sokan késztetést vírusfilmek nézésére,
  • egyáltalán: mi számít vírusfilmnek,
  • hogy jönnek ide a zombik,
  • miért pont a Soderbergh-féle Fertőzést fedezik most fel a nézők,
  • miben hiteles, és miben nem,
  • és milyen vírusfilmekre, sorozatokra számíthatunk majd, ha elvonult a járvány?

  • Plusz: megbeszéltük azt is, jó döntés-e,  hogy a hazai mozik egyrésze a kiskapukat (?) kihasználva, a veszélyhelyzet ellenére, tovább működik. Ez negyedórás rész a Patreon-oldalunkon hallgatható meg.

Közreműködők: Huber Zoltán, Orosdy Dániel, Baski Sándor

A menetrend:

00:00 – Személyes bevezető
12:12 – A vírusfilm vajon mi?
17:40 – Fertőzés
44:15 – Az Androméda törzs
51:50 – A Cassandra-átjáró
56:20 – Vírus
1:04:05 – The Flu
1:11:45 – Panic in the Streets
1:16:00 – Brainstorming: pitcheljük a jövő vírus- és karanténfilmjeit

Filmek, amelyeket még megemlítettünk: Night of the Living Dead (1968), The Crazies (1973), Rázós futam (1986), Vízözön (1998), Krízispont (2011)

Tovább

Forradalmi filmek otthonról, ingyen

80huszar_foto_bmullermagda.jpg

A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából. Az ingyenesen, online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban, a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet.  

A Föltámadott a tenger (1953) az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális színes filmet forgattak, amelynek középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították. 

Kardos Ferenc filmje, a Petőfi ’73 (1972) Petőfi születésének 150. évfordulója alkalmából készült. Budapesti és pápai gimnazisták „forradalmi passiójátékban” elevenítik fel Petőfi életének eseményeit. A diákok újraértelmezik Petőfi forradalmiságát, és vitákban tisztázzák saját, a forradalmisággal kapcsolatos fogalmaikat, jelenkori cselekvési lehetőségeiket, a társadalomhoz való viszonyukat. 

Tovább