Filmvilág blog

Oscar- és César-jelölt filmekkel jön a Frankofón Filmnapok

2024. február 22. - filmvilág

negy_nover.jpg

24 film és bennük a legnagyobb francia sztárok – Catherine Deneuve, Léa Seydoux, Virginie Efira, Romain Duris, Vincent Cassel, Guillaume Canet – lesznek láthatóak a február 28. és március 10. között megrendezett 14. Frankofón Filmnapokon. Jön az Oscar-jelölt Robotálmok és az Oscar- és César- jelölt Négy nővér. A közönség találkozhat a Cannes-ban debütált Salem, és a Liv S. szerelmei rendezőjével, a 9 César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című társadalmi dráma kapcsán pedig beszélgetés lesz a helyreállító igazságszolgáltatásról. Március 1. és 31. között 16 vidéki városban mutatnak be egy szűkebb válogatást a 14. Frankofón Filmnapok programjából.

Február 28-án 18.30-kor a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban a hat César-díjra jelölt A három testőr: Milady nyitja a 14. Frankofón Filmnapokat. A Dumas-regény legújabb filmes feldolgozásában olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil.

Tovább

Filmvetítés Alekszej Navalnij emlékére

navalnij.jpg

2024. február 16-án Alekszej Navalnij életét vesztette egy szibériai börtönben. Életéről még korábban Oscar-díjas film készült Ezt vetíti le február 22-én, csütörtökön az emlékére a BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a Mammut 2. Cinema City moziban 18 órától.

2020 augusztusában egy Szibériából Moszkvába tartó repülőgép kényszerleszállást hajt végre. A gép utasainak egyike, az orosz ellenzéki vezető Alekszej Navalnij, életveszélyes állapotban van.
Alekszejt először egy helyi szibériai kórházba szállítják, majd Berlinbe menekítik, ahol az orvosok megerősítik, hogy Novicsokkal, az orosz kormány ellenségei ellen kifejlesztett idegméreggel támadták meg.
Vlagyimir Putyin elnök azonnal kétségbe vonja a vizsgálati eredményeket, és tagadja, hogy köze lenne a merénylethez.

Tovább

Illúziók, titkok, pogányok - 10. Cseh Filmkarnevál

_annaismissing_04.jpg

2012, az első Cseh Filmkarnevál óta tudjuk, miért van évről évre a Toldi moziban a helyünk: mert számíthatunk olyan, a magyar filmtermésből fájóan hiányzó történetekre, amik számunkra is fontos problémákat feszegetnek.

A budapesti Cseh Centrum Miloš Forman 80. születésnapja tiszteletére indította a cseh filmek éves szemléjét, s a 10., jubileumi válogatás kínálata sem méltatlan a Mester filmes örökségéhez.  A tavalyi kihagyás miatt két év terméséből állt össze az ötös lista, melynek még a legpublicisztikusabb témájú (rasszizmus, eutanázia, internetes zaklatás, generációs ellentétek, egyházi visszaélések) darabjai is anyanyelvi szinten alkalmazzák a filmes feszültségkeltés nézőbevonásra leginkább alkalmas dramaturgiai eszközeit.

Tovább

#147 - Cape Fear, Nyersanyag, Fargo 5. évad

nyersanyag.JPG


Új adásunkban az év eddigi legizgalmasabb magyar filmes bemutatójával foglalkozunk (Nyersanyag), folytatjuk a Scorsese-sorozatot a mester első remake-jével (Cape Fear), és kibeszéljük a Fargo 5. évadát is.

Menetrend:

01:05 - Fargo 5. évad
27:30 - Fargo spoileresen
35:40 - Nyersanyag
1:16:30 - Scorsese-sorozat: Cape Fear - A rettegés foka

Tovább

Márciusban jön Hajdu Szabolcs új filmje

 kalman_01.png

Március 14-én a Budapest Film forgalmazásában kerül a hazai mozikba Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap. A rendező kapcsolati trilógiájának második darabja - a 2016-os Ernelláék Farkaséknál című alkotáshoz hasonlóan - színpadról került a filmvászonra. A címszerepben Hajdu Szabolcs, feleségét pedig Tóth Orsi alakítja, akit sok év után láthatunk újra filmvásznon.

Az Ernelláék Farkaséknál a gyermeknevelés körüli konfliktusokról szólt, a Kálmán-nap viszont az intimitás és a szexualitás hiányából fakadó kapcsolati problémákat boncolgatja keserédes humorral. A trilógia első darabját áprilistól újra játsszák a mozik, a harmadik rész, az Egy százalék indián pedig a tervek szerint idén ősszel kerül nagyvászonra.

A történet elején Kálmánhoz és Olgához (Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi) vendégségbe érkezik Levente és Zita (Szabó Domokos és Földeáki Nóra). A két negyvenes páros Kálmán névnapját készül ünnepelni, de a gyerekek iskolaváltásától gyorsan eljutnak oda, hogy igazából mindenki egy „se veled, se nélküled” párkapcsolatban él. Ernő (Gelányi Imre), a család ezermestere, többször sikeresen szakítja meg a párosok kapcsolati analizálását, de van, amin az összes jó szándékával együtt egy ezermester sem tud segíteni.

Tovább

Emlékév és ingyenes klasszikusok

MAGYAR ANIMÁCIÓ 110

magyar_animacio110_v1.jpg


A magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula születésnapján a Nemzeti Filmintézet meghirdet
te a magyar animációnak szentelt emlékévet, amelynek során számos különleges rendezvény és meglepetés várja a nézőket. A Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n kedvenc klasszikus rajzfilmjeink egész évben ingyenesen láthatók.

A magyar animáció története 110 éve, 1914-ben kezdődött, amikor az akkor mindössze 19 éves Kató-Kiszly István grafikus első trükkfilmjét, a mókás című Zsirb Ödönt elkészítette. A sajnos azóta elveszett kisfilm fehér papírból kivágott egyszerű figurák mozgatásából állt, címszereplője a korabeli vásári komédiák ismert kelléke, a zsíros bödön volt.

A rendszeres animációsfilm-gyártás az 1930-as években indult el a Halász JánosKassowitz FélixMacskássy Gyula trió által alapított budapesti Coloriton reklámfilm-műteremben. Noha a külföldre távozó magyarok szép számban erősítették a nemzetközi animációs szcénát, Macskássy Gyula érdeme, hogy a II. világháború után sem szakadt meg a hazai animációsfilm-gyártás.

Tovább

#146 - Szegény párák, Saltburn, The Curse, A tanári szoba

poor-things.jpg

A Filmvilág Podcast új adásában kibeszéljük Németország Oscar-jelölt filmjét, A tanári szobát, az Ígéretes fiatal nő rendezőjének új thrillerét (Saltburn), és a két legutóbbi Emma Stone-projektet, a Magyarországon forgatott Szegény párákat és a SkyShowtime-on elérhető The Curse című sorozatot, amelyet már a sorozat-toplistázós adásunkban is említettünk.

A (SPOILEREKKEL TELI) adásban szóba kerül többek közt, hogy

  • működhet-e a demokrácia egy iskolában,
  • gazdagok elleni vádirat-e Emerald Fennell filmje,
  • mire jó Jacob Elordi fürdővize,
  • mi a különbség a Barbie és a Szegény párák feminizmusa közt,
  • és miben különbözik a The Curse az összes többi sorozattól.
     

Menetrend:

Tovább
süti beállítások módosítása