Filmvilág blog

38 magyar filmet vetít a Friss Hús

2024. április 25. - filmvilág

az_utca_ma_sik_ve_ge.jpg

A Friss Hús szervezői ma közzétették a rövidfilmfesztivál magyar versenyprogramját. A 38 film között jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkáit, élőszereplős filmeket és animációkat is látni lehet majd.

Hajduk Károly strandol, Pogány Judit és Nagy Mari egy macska kegyeiért küzd, Dióssi Gábor teniszezik, Nyertes Zsuzsa kés alá fekszik, Kálid Artúr és Nagy Zsolt pedig apaszerepben jelenik meg a Friss Húson (A sápadt férfi utolsó kísérlete a napozásra; Cicaharc; Spread My Fuzz and Fly Away; Diamond Beauty, Metronóm; Az utca másik vége). A fesztiválon fókuszba kerülő Friss Csillagok, Gellért Dorottya és Ionescu Raul több filmben is szerepelnek (Vakáció, Apám fia, Talált tárgyak, Kamra). Visszatér a Cannes-t is megjárt Tóth Luca (Vegan Mayo) és Beleznai Márk (Felfáztam), a Berlinalén a legjobb mellékszereplő alakításáért Ezüst Medvével díjazott Kizlinger Lilla pedig ezúttal rendezőként is jelentkezik (A Naprendszer közepe). Lesznek nemzetközi fesztiválra beválogatott animációk (Meditáció alkonyatkor, Cipők és paták, Apád) valamint izgalmas műfaji kísérletek: a bodyhorror-elemekkel dolgozó Marcang, Dér Zsolt és Pásztor Dániel főszereplésével, illetve a népmesei motívumokat használó eastern, Az utolsó lélek az ördögé. 

Az idei Friss Húson több angol nyelvű magyar rövidfilm is bemutatkozik, köztük a Pun Intended, sok más kiváló színész mellett Mészáros Máté és Jakab Juli szereplésével, illetve a Love, Cherish, Obey, amelyet az University of Southern Californián tanult magyar filmrendező, Rácz Frigyes rendezett. A Friss Hús történetének legfiatalabb rendezője, Pető Luca 18 évesen hozza el Loom című filmjét a fesztiválra. A 2023-as Budapest Debut Film Forumon fődíjat nyert Korom Anna Diamond Beautyja rövidfilmverzióban lesz látható, Nyertes Zsuzsa főszereplésével. Egy százéves filmterv is megelevenedik a vásznon: Ulrich Gábor egy 1923-ban felvázolt, megvalósítatlanul maradt animációs film parafrázisát készítette el a megmaradt vázlatok és Orosz Márton kutatása alapján (Rekonstrukt). A filmek teljes listája a közlemény végén található.

a_naprendszer_kozepe1.jpg

A Friss Hús fesztivált először 2013 tavaszán rendezték meg. Azóta a legnagyobb magyar rövidfilmfesztivállá nőtte ki magát. Friss, értékes és fontos alkotásokat és egyéni hangú, kreatív fiatal filmeseket összegyűjtő eseménnyé vált, amelyen a nagyközönség és a szakma is mozivásznon nézheti meg az új magyar rövidfilmeket, köztük a nemzetközi fesztiválokon is sikerrel szereplő munkákat. A filmvetítések mellett szakmai programok, workshopok, kerekasztal-beszélgetések, koncertek és sok más esemény is várja a fesztiválozókat. Az egy héten át tartó fesztivál közönsége évről évre nő, a tavalyi szemlére már több mint tízezer néző váltott jegyet. 

A Friss Hús Budapest mellékszekcióinak és nemzetközi versenyének programját később jelentik be. A versenyprogramok győzteseit a fesztivál utolsó napján, június 5-én hirdetik ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr9818389715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása