Filmvilág blog

A taxisblokádról készült filmet küldjük az Oscar-versenyre

2022. szeptember 08. - filmvilág

blokad_filmpositive_attila_szvacsek.jpg

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 95. alkalommal kiosztandó Oscar©-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. január 1 - november 30. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar©-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Bergendy Péter filmrendező, Kálmán András forgalmazási szakember és Novák Emil operatőr vett részt. 18 magyar mozifilm közül választotta ki a Blokádot a héttagú bizottság.

Szinopszis:

Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát. Taxisok tüntetnek a drasztikus benzináremelés ellen, a demokráciából hamar kiábrándulva blokád alá vonják a várost, majd az egész országot. Az ellenzék melléjük áll és forradalomra buzdít. A köztársasági elnök, a sajtó, a közhangulat velük szimpatizál, a karhatalom pedig magára hagyja a népszerűtlen intézkedések miatt népszerűtlen kormányt. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben.

Nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája a Blokád: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged. A filmben a korszak meghatározó politikusai között feltűnik Mihail Gorbacsov és Helmut Kohl is.

„A Blokád című film leginkább attól különleges, mert elsőként mutatja be a rendszerváltozás körülményeit és Magyarország első, demokratikusan megválasztott kormányának miniszterelnökét, Antall Józsefet, mind politikai, mind magánéleti szinten” – nyilatkozta Lajos Tamás producer.

„Miközben Magyarországon a szovjet megszállás végóráit éli, egy váratlanul kibontakozó krízisen és egy emberi drámán keresztül meséli el a film, ahogy egy társadalom kezdi megtanulni, hogy a demokrácia nem csak a szabadságról, de a kötelességekről és a felelőségvállalásról is szól.” – vallja Tősér Ádám rendező.

Köbli Norbert, forgatókönyvíró szerint “a Blokád hihetetlen, de igaz történet – egy megosztott nemzetről és az azt egyesítő vezetőről, akinek eddigi élete legádázabb ellenségével kell szembenéznie: a rákkal.”

blokad_1_filmpositive_attila_szvacsek.jpg

A Blokád című film főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítják.

A Blokád producere Lajos Tamás, forgatókönyvét az Apró meséket, a Félvilágot, az Örök tel-et és A játszmát is jegyző Köbli Norbert írta. A rendezői feladatokat a tavaly szeptemberben bemutatott Kittenberger - Az utolsó vadászat alkotója, Tősér Ádám látta el, míg a film képi világáért a Hurok, A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felelt. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde.

2022. október 20. a Blokád országos mozibemutatója az InterCom forgalmazásában.

Az Oscar-jelöltek listáját 2023. január 24-án hozzák nyilvánosságra. Az Oscar©-díjak ünnepélyes átadására március 12-én kerül majd sor Los Angeles-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr417926827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2022.09.09. 08:52:33

Minek modoroskodni ezzel: Oscar©?

Szekrényszagú néni 2022.09.17. 11:36:54

Biztos vannak hamisított, műanyag oszkárdíjak is.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2022.10.01. 12:51:58

@para_noir: Így szerepelt a sajtóközleményben.

@Szekrényszagú néni: Amúgy tényleg vannak.
süti beállítások módosítása