Filmvilág blog

Premier előtti vetítésekkel és best of-szekcióval jön a 8. Skandináv Filmfesztivál

2021. október 19. - filmvilág

a_boldogsag_ize_03.jpg

Október 28. és november 3. között 8. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált az Art+ Cinemában. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik.

Budapesten először a Skandináv Filmfesztiválon mutatják be a Q-ügyosztály sorozat ötödik filmjét, a Jussi Adler-Olsen bestselleréből, az Oscar-jelölt Martin Zandvliet rendezésében készült Hajtóvadászatot, amelyben Karl Mørck és Assad újabb döglött aktát igyekszik megoldani.

Szintén premier előtt lesz látható A boldogság íze a világsztár Nikolaj Coster-Waldau főszereplésével. A romantikus gasztro-történetben egy házaspár bármit megtenne, hogy koppenhágai éttermük megkapja a hőn áhított Michelin csillagot.

Premier előtt vetítik a Sabayát, az idei Sundance filmfesztiválon rendezői díjat nyert dokumentumfilmet. A megrázó dokuban önkéntesek egy csoportja a szíriai al-Hol menekülttáborból igyekszik kiszabadítani olyan fiatal lányokat, akiket korábban szexrabszolgának hurcolt el otthonaikból az Iszlám Állam.

A Skandináv Filmfesztiválon premierben látható az év egyik legjobb dán alkotása, a kultrendező Anders Thomas Jensen Az igazság bajnokai című, korhatáros fekete komédiája Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas és Nicolas Bro főszereplésével. (Bővebben a filmről a Filmvilág Podcastben.)

A Skandináv Filmfesztiválon mutatkozik be a Charter, Svédország tavalyi Oscar-nevezettje a nemzetközi film kategóriában. Az alkotásban egy válást követően egy anya a gyermekelhelyezési per ítéletére vár, amikor hirtelen ötlettől vezérelve gyerekeit mintegy kirabolja Svédországból, és egy charter-járattal a Kanári-szigetekre utazik.

A dán történelem zűrzavaros időszakába kalauzol el az Amerikai emberünk, Ulrich Thomsen főszereplésével. A többszörösen díjnyertes történelmi filmben a második világháború kitörésekor Dánia amerikai nagykövete a szabad Dánia egyetlen igaz képviselőjének kiáltotta ki magát a nácik ellenében.

Különlegesnek ígérkezik A fagy előtt című dán történelmi dráma, amely az 1850-es évek vidéki Dániájában játszódik és egy öreg gazdáról és családjáról szól, akiket a tél beálltával az éhínség fenyeget. Szintén történelmi darab a norvég A király választása, amely 1940-ben játszódik, amikor a német fegyveres erők megszállják Norvégiát, és ultimátumot adnak a királynak: vagy megadja magát, vagy meghal. Egy másik norvég történelmi film, A tizenkettedik férfi a nácik elől menekülő norvég háborús hős, Jan Baalsrud elképesztő történetét meséli el. 1943-ban tizenkét norvég ellenállót fognak el a nácik egy honfitársuk árulását követően, s mindössze Baalstrud menekül el, aki a nácik után a zord északi téllel csap össze.

A svéd Aniara Harry Martinson Nobel-díjas svéd szerző tudományos-fantasztikus verses eposzának filmes adaptációja. Miután a Föld lakhatatlanná válik, az embereket átköltöztetik új hazájukba, a Marsra.

A dán Botok és kövek két fiatal határokat feszegető barátságát mutatja be; a norvég Sonja, a fehér hattyú pedig Sonja Henie-ről szól, aki előbb megteremtette a modern műkorcsolyát, majd 1936-ban Hollywoodba ment, hogy mozisztár legyen.

A 8. Skandináv Filmfesztivál programjában kiváló dokumentumfilmek is szerepelnek. Közülük az egyik legizgalmasabb minden bizonnyal a jegesmedvékről és sarkvidékről szóló norvég Queen without Land című díjnyertes darab; a The Man Who Played with Fire című svéd dokumentumfilm pedig a világhírű író, Stieg Larson örökségét és életművét mutatja be, aki a Millenium-trilógia révén vált nemzetközi sztárszerzővé.

A Best of összeállításban többek között olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség, mint Thomas Vinterberg A kommuna című dán filmje; az izlandi fekete komédia, A fa alatt; a többszörös díjnyertes dán thriller, az Oscar-nevezett A bűnös. Újra látható lesz Hans Petter Moland svéd fekete komédiája Az eltűnés sorrendjében; és a rendező Ezüst Medve-díjas rendezése, a Lótolvajok; a kultrendező Anders Thomas Jensen dán fekete komédiája, a Férfiak és csirkék; és a nemzetközi bestsellerből készült, kétszeres Oscar-jelölt Az ember, akit Ovénak hívnak. A fesztiválon ismét műsoron lesz a Daniel című, megtörtént eseményeket feldolgozó dráma, amely Daniel Rye fotóriporterről szól, akit 398 napig tartott fogva az Iszlám Állam Szíriában.

A fesztivál együttműködő partnerei a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség, a Svéd Filmintézet, a Norvég Filmintézet, a Dán Filmintézet és a Skandináv Ház.

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal láthatók.

A jegyértékesítés már elkezdődött az Art+ Cinema mozipénztárában, valamint az www.arpluszcinema.hu weboldalon keresztül online is lehetséges a jegyvásárlás. A jegyárak a Lugosi terem előadásaira egységesen 900 forintba, a Kertész terem vetítéseire 600 forintba kerülnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr3916727628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása