Filmvilág blog

Pénteken újra tüntetnek az SZFE hallgatói

2020. június 30. - filmvilág

szfe.jpg

Első figyelmeztetés – #freeSzFE címmel szerveznek demonstrációt az SzFE hallgatói az intézmény alapítványi tulajdonba vételét szabályozó törvénytervezet elfogadása ellen: július 3-án, pénteken, 10 órakor a Kossuth téren gyülekeznek. A diákok szerint a magyar kultúra és a hazai felsőoktatás jövőjét veszély fenyegeti.

Az egyetem hallgatóit múlt szerdán fogadta Palkovics László felsőoktatásért felelős miniszter. A hallgatók sikertelennek érzik a tárgyalást, mivel nem vonták vissza a törvénytervezetet, és nem is kerültek abba bele az általuk öt pontban megfogalmazott feltételek, ezért péntekre ismét demonstrációt hirdetnek. „Azt hittük, énekelni fognak” – zárta Palkovics László a megbeszélést, ezért most a diákok közleményükben azt ígérik, a kórust rögtönöznek az SzFE modellváltásáról döntő parlamenti ülés idején.

„A diákok kiállnak követeléseik mellett, de fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy ezt nem naivitásból teszik, hanem meggyőződésből – a sikertelen miniszteri találkozó semmiféle bizakodásra nem adott nekik okot” – áll a közleményben, amelyben a követeléseiket is összefoglalják:

A hallgatók a modellváltást legkorábban 2021. szeptember 1-jei határidővel fogadják el, és megállapodnak Prof. Dr. Palkovics Lászlóval, hogy azt kizárólag a következő feltételek garantálása mellett terjesztik újra a parlament elé:

 1. Rektor
  A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa által jogszerűen és demokratikusan megválasztott Upor László egyetemi tanárt kinevezik az egyetem rektorává. A jogfolytonosság elve alapján Upor László mandátuma lejártáig, vagyis a modellváltás alatt és után is az egyetem rektora marad. A rektort a modellváltás után is az egyetem szenátusa választja demokratikus úton, a Szervezeti és Működési Szabályzatban foglaltak szerint.
 2. Alapítói jogok
  Az alapítvány nevébe visszakerül az „Egyetem” szó, a következőképpen: „Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány”. Az alapítvány alapítói joga nem kerülhet át az államtól az alapítványhoz. Az Egyetem alapítóokiratát és módosításait az Egyetem jelenlegi szenátusával egyetértésben kell elfogadni.
 3. Szenátus
  A szenátus jelenlegi létszáma nem csökkenhet, jogkörei nem sérülhetnek. Az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatát és módosításait a szenátus a fenntartó jóváhagyása nélkül fogadja el.
 4. Alapítványi kuratórium
  Az öttagú kuratóriumba három tagot az egyetem szenátusa, két tagot a minisztérium jelöl. A kuratóriumnak nem lehet vétójoga a szenátus döntéseivel szemben. A kuratóriumi tagok mandátuma öt évre szól.
 5. Finanszírozás
  Az állam nem vonulhat ki az egyetem finanszírozásából. Az egyetem rövid, közép- és hosszú távú fenntarthatóságára is kiterjedő hatástanulmány részletes eredményét a törvényjavaslat benyújtása előtt nyilvánosságra hozzák. Az ösztöndíjas hallgatói helyek száma és az ösztöndíjak reálértéke hosszú távon sem csökkenhet. Ennek a fedezetét az állam célhoz kötötten biztosítja. A közalkalmazotti státusszal járó financiális juttatások és jogi védelmek hosszú távon sem sérülhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr8515974900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása