Filmvilág blog

Díjnyertes dokuk egy hétig - ingyen!

2020. május 08. - filmvilág

madoke_akcio.png

Május 8. és 15. között az 5+1 filmes akció keretében a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE) újra díjnyertes dokukat tesz közzé. Ezúttal A létezés eufóriája, A monostor gyermekei, az Ütős csajok, a Cooking History, a Besence Open és a Szél viszi érhető el egy hétig ingyenesen Magyarországon. A szakmai szervezet online akadémiát és külföldről elérhető állandó videótárat is elindít.

Az idén januárban megalakult Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete egyik kiemelt céljaként a dokumentumfilm műfajának népszerűsítését tűzte ki. A szakmai szervezet február eleji online filmes akciója keretében öt többszörösen díjnyertes, egészestés dokumentumfilmet és egy rövidfilmet (Gettó Balboa, Könnyű leckék, Nagyi projekt, Puskás Hungary, Drifter, Mignon) tett ingyenesen elérhetővé az egyesület honlapján. A filmeket több mint ötvenezren látták az akció ideje alatt.

Az online akcióban látható 2019 egyik legsikeresebb magyar filmje, A létezés eufóriája, amelyet a Tünet Együttes vezetője, Szabó Réka rendezett.  A film a 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő színházi duettjének próbáin keresztül mesél meghatóan a traumákról, nőiségről és az öregedésről. A film Locarnóban elnyerte a Kritikusok Hete program Nagydíját, a Szarajevói Filmfesztivál Emberi jogi díját, a 16. Verzió Emberi Jogi Filmfesztivál magyar közönségdíját és a Legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmdíjat is.


A monostor gyermekei
, Zurbó Dorottya (Könnyű leckék) második filmje a világ egyik legelzártabb országában, Bhutánban játszódik, amely a Himalája utolsó buddhista királysága. Itt él Gyembó és húga, Tashi, akik átlagos tinédzserek. Szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Édesapjuk, Tenzin felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért, és mivel a tisztség apáról fiúra száll, okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. A film érzékeny családi portré a Bruttó Nemzeti Boldogságról elhíresült országban. Az alkotás szerepelt az amszterdami IDFA, a San Franciscó-i Filmfesztivál, a New York-i MoMA DocFortnight versenyprogramjában. Elnyerte a Zsigmond Vilmos az Ars Sacra és a Lessiniai Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díjait.

 

A humoros, mégis drámai Besence Open, Kovács Kristóf filmje egy 120 fős zsákfaluban játszódik,  ahol 126 lakosból 102 (beleértve a polgármestert is) roma, 98%-uk munkanélküli. Ám az agilis polgármester, Ignácz József minden lehetséges pályázati forrást megragad, melyek közül kettőt – egy kertészeti programról, illetve egy teniszpálya építéséről szólót – el is nyer a falu. A film megjárta az amszterdami IDFA, a One World Prague, a ZagrebDox a Szarajevói és a Clevelandi Filmfesztiválokat.


Az HBO gyártásában készült Ütős csajok két éven át követi nyomon a 7-36 év közötti bokszoló lányok történetét. Sajátos hullámvasúton ülnek, az érzelmek és a brutális harc között ingáznak, miközben felmerül a kérdés, mi motiválja, mi hajtja őket, hogy egy ilyen férfias sportágat űznek. Megéri a fájdalmat, a sérülést, a megaláztatást? A válasz összetettebb, mint gondolnánk.


Egy háborút nemcsak fegyverekkel lehet megnyerni, hanem fazekakkal is, azaz a minden körülmények között működő hadtáppal. Kerekes Péter Gulyáságyú / Cooking History című, különös filmjében a gasztronómia oldaláról közelít a huszadik század véres összecsapásaihoz. A magyar származású szlovákiai rendező száztíz hadiszakácsot keresett fel és kérdezett a túlélés fortélyairól, s a legjobb történetek mesélőit válogatta be filmjébe, amelyben nemcsak mesélteti a szereplőket, de olykor el is játszatja velük a szituációkat. A film elnyerte a nemzetközi filmkritikusok Fipresci-díját a DOK Leipzig Fesztiválon, a HotDocs Fesztiválon a zsűri különdíját, a Viennale 09 Vienna filmdíját, valamint a Chicagói Filmfesztivál legjobb dokumentumfilmjének járó elismerést.


Bartha Máté SZFE-s vizsgafilmje, a Szél viszi főszereplője a 18 éves Vivien, aki valahol a kietlen vidéken lehetetlenre vállalkozik. Még gyerekkorában választottak el édesanyjától, élete nagy részében egyik nevelőszülőtől a másikig sodródott; egyedüli támasza egy katonai ifjúsági közösség. 18 évesen, a gyámság kötelezettségétől szabadulva úgy dönt, a saját lábára áll és megváltoztatja az életét. Rendes munkáról és szerető partnerről álmodik és arról, hogy újra találkozik édesanyjával. De vajon elég erős-e ahhoz, hogy megváltoztassa sorsát? Bartha Máté filmje a 16. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb elsőfilmes díjat kapta meg. Az alkotó hasonló témában készített fotósorozata 2018-ban elnyerte a Capa nagydíjat.

 

Az 5+1 filmes akcióban szereplő filmek csak Magyarországon tekinthetők meg ingyenesen, a MADOKE honlapján keresztül.

 

MADOKE Akadémia // 2020. május 15., 15:00 h  

A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete megrendezi második nyilvános vitafórumát, a jelenlegi helyzetre való tekintettel online formában. A vitafórumon magyar filmes alkotók, forgalmazók, fesztivál képviselők beszélgetnek a kialakult helyzetről.

A beszélgetés témája: Dokumentumfilmes kihívások, megoldások és lehetőségek a járvány idején 

A beszélgetés során szó esik új nemzetközi workshop megoldásokról, online pitching-felkészítésről, virtuális fesztiválokról és az online közönségtalálkozó tapasztalatairól. A fórum célja, hogy segítse a dokumentumfilmes szakmát új megoldásokkal és inspiráló ötletekkel a távolságtartás idején. 

Az esemény 2020. május 15-én, 15 órakor élőben nézhető a MADOKE Facebook oldalán.

A fórum nyitott, de a részvételhez előzetes online regisztráció szükséges. Regisztrálni az email@madoke.hu emailcímen lehet. A tárgyban kérjük feltüntetni: Regisztráció online akadémiára. 

MADOKK // külföldről is elérhető, folyamatosan bővülő, online dokumentumfilmtár! 

Számos olyan dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és rövid doku készül, amelyek televíziós vagy fesztivál bemutatásuk után láthatatlanná válnak. A MADOKE ezért online elérhető, ingyenes videótárat hoz létre, amelyen keresőszavak segítségével tudnak majd az érdeklődők filmeket nézni.

A Magyarországról és külföldről egyaránt elérhető MADOKK videótár május 8-án indul a MADOKE weboldalán, ahova kéthetente kerülnek majd fel új filmek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4115670826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása