Filmvilág blog

A rendszer - Korrupció, mutyi és egy jacht

2019. október 10. - Baski Sándor

rendszer.jpeg

Öltönyös urak és kosztümös hölgyek vacsoráznak egy tengerparti étteremben. Jókedvűek, harsányak, ugratják egymást – látszik, hogy közös politikai családba, egy zárt, belterjes közösségbe tartoznak. Rodrigo Sorogoyen író-rendező nem érez rá késztetést, hogy fokozatosan vezesse be nézőjét ebbe a világba, magától értetődőnek veszi, hogy a közönség ismeri a rendszert és ezeket a típusfigurákat, ami – a film tucatnyi Goya-díja és jelölése mellett – jól illusztrálja, hogy mennyire penetráns lehet a spanyol politikát átható korrupció.

A Spanyolországon kívüli nézőknek nehezebb dolguk van, ha dekódolni akarják az összes utalást, vagy ha csak meg szeretnék érteni, pontosan milyen üzelmeket is folytatnak a konkrétan meg nem nevezett párt tagjai. Az viszont a teljes kép ismerete nélkül is egyértelmű, hogy Manuel alelnök, akit a párt vezetője négyszemközt, maffiafilmbe illő jelenetben az utódjának jelöl ki, nyakig sáros. Amikor nyilvánosságra került egy inkrimináló hangfelvétel, amit többek közt egy luxusjacht fedélzetén rögzítettek, még bízik benne, hogy el tudja simítani a botrányt, de rövid úton kiderül, hogy elvtársai a bűnbak szerepét szánják neki.

Rodrigo Sorogoyen filmje úgy indul, mint a megtörtént eseteket feldolgozó drámák, majd szinte észrevétlenül alakul át politikai thrillerré. A kezdetben pehelysúlyúnak és simulékonynak tűnő Manuelről kiderül, hogy legalább annyira ravasz sakkjátékos, mint a Kártyavár Frank Underwoodja, és ha sarokba szorítják, akkor szó szerint mindenre képes a túlélésért. Sorogoyen olyan közelről tapad rá a főszereplőjére, és olyan hatékonyan fokozza a feszültséget, hogy a néző azon kapja magát: drukkol a szimpátiára elvileg méltatlan antihősnek.

A rendszer sokáig mégsem tűnik többnek korrekt műfaji gyakorlatnál, csakhogy a fináléban kiderül: a műfaji köntös mindvégig álca volt. Sorogoyen kilép a politikai thriller kontextusából, és a történet hollywoodi típusú lezárása helyett tükröt tart a politikai elitnek, a médiának, és a rendszert még lebonthatónak tartó nézőknek is – és nem csak a spanyoloknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4715208806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2019.10.10. 19:22:19

Nem lehet már békénhagyni Borkait? Mindenki hibázik, megbotlik.De egy jó polgi, virágzik Győr.Tavaly voltunk, a Klastromhotelben szálltunk meg, mindenki rendes volt és minden szép,jó volt.Irigykedve néztük a győri fejlettséget, innen Miskolcról, nekünk csak román városvezetők,migránsok jutottak, akik annyit se tudtak tenni mint egy szoci.Bezzeg Győr,Fejlettség, munkahelyek, szárnyaló ingatlanok stb....szóval lelelhet állni...

balfa 2019.10.10. 22:04:43

@kewcheg: borkai egy ostoba fasz, győr nem tőle működik. a cikk pedig egy spanyol filmről szól

kewcheg 2019.10.10. 22:08:49

@balfa: én kérek elnézést

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.11. 07:51:50

Mo-on ez az ügy nem bír jelentőséggel. Akkorát nem tud hibázni a Fidesz, hogy az emberek visszaszavazzák Gyurcsány és Bajnai országrontó szakértőit.

darkmirjam_light 2019.10.11. 08:39:45

At a szerencse, hogy a Borkai ügy elszigetelt, kirívó eset. Egyáltalán nem jellemző az ország többi politikusára. A keresztény értékek képviselete pedig garancia a becsületes és étékalapú országvezetésre.

darkmirjam_light 2019.10.11. 08:52:08

@kewcheg: Így van. Bárkivel előfordulhat. Az vesse rá az első követ, aki nem verne át egy személytelen, amúgy is túl sokat extraprofitáló multit, lopná meg a rábízott települést, hogy kisvállalkozások útját egyengesse az így szerzett pénzből. Ki tudja, a lányok ma még csak viszonylag olcsó prostituáltak, de holnap talán már egy egy új Cilit, Tímeát vagy Rachelt kell tisztelnönk bennük.

Kánikula 2019.10.11. 09:57:31

@kewcheg: @MAXVAL bircaman közíró: Gyerekek, ez egy filmes blog :)

Olvasás nélküli kommentelés? mindegy miről szól a cikk rögtön véditek a Fideszt?

Birka, ezalatt azt érted, hogy egy spanyol film nem lehet sikeres magyarországon? Miért hívsz egy filmet "ügynek"?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.11. 10:21:51

@Kánikula:

A spanyol emberek agyát apró korrupciós ügyekkel mossák, közben a homokosok és a feministák diktatúrát vezettek be a Spanyol Köztársaság egész területén.

kewcheg 2019.10.11. 11:22:22

@Kánikula: má ne haragudj, de a cím miatt egyböl adott volt az áthallás....

Kánikula 2019.10.11. 13:38:46

@MAXVAL bircaman közíró: OK, de hogyan jönnek a magyar országrontók a spanyol filmhez?

Nem kell válaszolni. Tudom, hogy a tévedésed beismerésére képtelen vagy.

Kánikula 2019.10.11. 13:41:40

@kewcheg: az élet a legnagyobb rendező mi? mielőtt valaki azt mondaná, hogy ilyen csak a filmekben van :)
süti beállítások módosítása