Filmvilág blog

Punk, irodalom, forradalom: nemzetközi filmfesztivál az ellenkultúráról

2018. május 11. - filmvilág

courage.jpg

Irodalomcsempészet, punk, szamizdat, Rocky Romániában, ’68, cenzúra: egy nemzedék törekvései, akik megváltoztatták fél Európa életét. 16 film az egykori szocialista országok ellenkultúrájáról, Magyarországon először a Courage-Parevo nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon. Június 1-2-án a Premier Kultcaféban azok az elhallgatott történetek kapnak reflektorfényt, amelyek megteremtették a rendszerváltás lehetőségét ott, ahol ’88-ban még senki sem gondolta volna, hogy valaha véget ér a szocializmus.

A fesztiválra egész Kelet-Európából érkeztek filmek, kezdve a lengyel graffitis forradalmi mozgalmat feldolgozó alkotástól a magyar punk érát bemutató munkán át egészen a jugoszláv nonkonformizmust tárgyaló műig. Ezek a filmek többek egyszerű kordokumentumoknál: egy lázadó generáció pózoktól mentes, korántsem veszélytelen szerepvállalásait mutatják be emberi sorsokon keresztül. Arról beszélnek, hogy mitől került ki a forradalom az utcára, és mi közünk van nekünk mindehhez néhány évtized elmúltával. 

A vetítéseken túl kísérőprogramok is közelebb hozzák a közönséget a témához: június 1-én egy kerekasztal beszélgetés nyitja meg a fesztivált, amelyen Szőnyei Tamás, Klaniczay Gábor, Legát Tibor, Ujj Zsuzsi, Oltai Kata Pándi Balázs moderálásával tárgyalja ki az ellenkultúra egykori és mai lehetőségeit, a fesztivál záróbuliján pedig a Toldiban tartandó underground poszt-szoci bulival szagolhatunk bele a rendszerváltás előtti földalatti mozgalmak zenei atmoszférájába. Fellép a poszt-jugo zenei kultúra kutatója, a horváth Labosh, magyar crate digger kultúra kulcsfigurája, azaz Dj Shuaid, a szlovák kísérleti zenész Palmovka és Splatter, a Küss Mich duó egyik fele. 

A fesztivál az EU felhívásra megalakult Courage program keretében jön létre, amelynek célja, hogy összegyűjtse és elérhetővé tegye az ellenkulturális mozgalmak hagyatékát. De a Courage több egy szimpla akadémiai projektnél. A csapat egy lehetőséget kínál arra, hogy másként gondolkodjunk ellenállásról, forradalomról, bűnösökről és áldozatokról. Olyat tanulhatunk gyűjteményükből, ami által mi is képesek lehetünk valódi társadalmi változásokat előidézni. 

Online archívumban dolgozzák fel a résztvevő országok mindeddig kevéssé tárgyalt múltját, tananyagokat készítenek, kiállításokat szerveznek és politikai ajánlásokat írnak. A programot Magyarország fogja össze, így a fesztivál is nálunk valósul meg először mielőtt Prága, Bukarest, Varsó, az Egyesült Királyság és Németország felé venné az irányt. A Premier Kultcaféban vetített filmeket nemzetközi zsűri választotta ki, a legjobb rendezőnek választott alkotót pedig 1000 euró illeti majd meg a Dunatáj Alapítvány jóvoltából.

PROGRAM:

VETÍTÉSEK

Nenad Puhovski: Generation ’68
Június 1., péntek, 17:00, Premier Kultcafé, kisterem

Hódolat egy generációnak. Az alkotó ma is osztja nemzedéke ifjúkori lelkesedését, az eszmét a forradalomról, ami megváltoztatja a világot. A horvát film “egyszerre realista és a lehetetlent követeli”.  A Generation ’68 felteszi a kérdést, hogyan hatottak a kor eseményei hétköznapi sorsokra és a társadalomra, miközben megmutatja azt is, mit kezdhetnek ezzel a hagyatékkal a következő generációk.

czapski-2.jpg

Andrzej Wolski: Józef Czapski: Witness of the Century, 1896-1993
Június 2., szombat, 19:00, Premier Kultcafé, kisterem

Cézanne követője, az orosz forradalom tanúja, aki fegyvert fogott a lengyel ügyért, hadifogolyként megjárta a szovjet táborokat. Végállomása a háború utáni Párizs, ahol a legjelentősebb emigráns folyóiratot szerkesztette. A címszereplő festő és író fordulatokkal teli életét és a vele a 20. századot ismerhetjük meg a filmből.

Rossen Elezov: Colors of the Voice
Június 2., szombat, 20:00, Premier Kultcafé, kisterem

A polifónia megragadja a hallgatóságot. Előfordul azonban, hogy a cappella kórust egyetlen személy testesíti meg: a nagyszerű jazzénekes, Yildiz Ibrahimova. A film az énekesnő viszontagságos élete és zenéje körül forog, miközben megmutatja a bulgáriai törökök tragikus sorsát is.

Takács Mária: Meleg férfiak, hideg diktatúrák
Június 2., szombat, 21:30, Premier Kultcafé, nagyterem

Milyen ​volt meleg férfinak lenni a rendszerváltás előtt? Hol és hogyan lehetett ismerkedni? Megfigyelte-e őket a rendszer? Hogyan alakultak ki a baráti társaságok a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években? Hogyan változtatták meg életüket az 1989-90-es események, hogyan alakult ki Magyarországon a meleg mozgalom? A rejtélyeknek négy fiatal meleg srác ered a nyomába.

Nenad Milošević: The Other Line
Június 2., szombat, 14:30, Premier Kultcafé, kisterem

Miért hallgattatták el a legkreatívabb és legprogresszívebb művészeket Jugoszláviában? Miért tapasztalunk hasonlókat napjainkban? Tíz év elszánt munkájába került megtalálnia a válaszokat a film alkotóinak, akik a hatvanas-hetvenes évek újvidéki művészeti életét dolgozták fel filmjükben. Megmutatják azt a jugoszláv művészeti színteret, amely képes volt összefogni a korszak útkereső helyi kultúráját a konceptuális művészettől a kísérleti zenén át egészen a költészetig. A film hősei máig elismert művészek, akik első művészeti tapasztalataikat ebben a kiszolgáltatott és féktelen korszakban szerezték. A The Other Line az első film, amely egyszerre szólaltatja meg a kor jelentős szereplőit: Tolnai Ottót, Želimir Žilnikot, Marko Pogačnikot, Ladik Katalint és a jugoszláv nonkomform művészet legfontosabb alakjait.

team_on_boat_with_karl_heinz.jpg

Ellin Hare: From Us to Me: Life in East Germany Then and Now
Június 2., szombat, Premier Kultcafé, 14:30, nagyterem

1987-ben egy brit filmes stáb egyedülálló lehetőséget kapott: lefilmezhette az NDK mindennapjait, az állampárt felügyelete mellett. Huszonöt évvel a berlini fal lebontása után a csapat visszatér az egykori helyszínekre és megszólaltatja a film korábbi szereplőit. Hogyan emlékeznek a “munkásparadicsomra”? Hogyan változott az életük?

Slavomír Zrebný: Footprints in the Snow
Június 2., szombat, 16:30, kisterem

Ártalmatlan turisták vagy a rendszer ellenségei? Miért tették kockára saját szabadságukat egyesek az államszocializmus idején, hogy segítsenek másoknak megélni a belső szabadságot? A film izgalmas kutatás a tiltott irodalom Csehszlovákiába zajlott becsempészéséről a kommunista diktatúra idején.

Jeffrey Brown: Vynil Generation
Június 2., szombat, 16:15, Premier Kultcafé, nagyterem

Lázadás az 1980-as évek Csehszlovákiájában: egy új, ébredő generáció választotta ihletforrásul az alternatív kultúrát a punk rocktól a neoavantgárdig, hogy kialakíthassa önálló, független világnézetét, politikáját és végül a rendszerváltó forradalmat. Huszonöt évvel később újraélhetjük e kivételes generáció szemléletét, mely ma aktuálisabb, mint valaha.

odeon.jpg

Ekaterina Minkova: Next Stop: Odeon Cinema
Június 2., szombat, 17:30, Premier Kultcafé, kisterem

Szófia, Odeon Mozi: legendás hely. A város egyetlen archív filmeket vetítő mozija 1961-ben nyitott. Kik jártak ide az elmúlt évtizedekben? Hogyan működött a filmcenzúra? Az államszocializmus időszakára és a bolgár városi kultúrára nyit ablakot a film.

Eszter Turán: BP Underground
Június 2., szombat, 17:45, Premier Kultcafé, nagyterem

A film Budapest hardcore/punk szubkultúrájának világába kalauzolja el a nézőt. Megmutatja a legjobb zenekarokat, a jellemző ruhaboltokat és a kultikus kocsmákat; feltérképezi a jelenség társadalmi hatásait és Budapest szerepét a punk kialakulásában. Megmutatja az eszméket, amelyek máig hatással vannak gondolkodásunkra és amelyek közösségépítő erejét a mai napig érezzük. Ez a film mindenkinek szól. Aki részese volt, annak nosztalgia, az új generációnak pedig egy kiindulási pont, komplex retrospektív, ami Budapest egy titkos szeletét helyezi reflektorfénybe.

Stephan Coates & Paul Heartfield: Roentgenizdat
Június 1., péntek, 19:30, Premier Kultcafé, kisterem

Leningrád a hideg háború idején: a szovjet állam ellenségesnek bélyegezte a jazz-t, a rock and rollt és számos más zenei műfajt. Ezt azonban nem mindenki fogadta el. Rudy Fuchs például szó szerint vérét adta, hogy megvehesse a felvevőgépet, mellyel betiltott felvételeket másolt, hogy végül illegálisan piacra dobhassa őket... 

chuck_norris.jpg

Ilinca Calugareanu: Chuck Norris vs Communism
Június 2., szombat, 19:00, Premier Kultcafé, nagyterem

Az amerikai akciófilmek és vallási témájú videókazetták illegális importja a Ceaușescu-éra egyik sajátos jelensége volt. Akárcsak nálunk, hivatalos szinkron híján a filmek Romániában is hangalámondással keringtek, egyetlen hangon szólalt meg az összes szereplő. A legismertebb ilyen hang Irina Margareta Nistor-é volt. A film a vele és az egykori nézőkkel készült interjúk segítségével mutatja be egy korszak nyomasztó ugyanakkor keserédes atmoszféráját. 

Mirosław Dembiński: Orange Alternative
Június 1., péntek, 20:00, Premier Kultcafé, kisterem

1982-ben különös, narancssárga törpék tűntek fel Wrocław házfalain. A graffitik más városokban is egyre szaporodtak. A törpék a ‘Pomar Alternativa’ nevű ellenkulturális alakulat szimbólumává váltak...

Giedre Zickyte: Master and Tatyana
Június 2., szombat, 20:30, Premier Kultcafé, nagyterem

Történet egy lázadó fotográfus zseniről, Vitas Luckusról és szenvedélyes szerelmi viszonyáról Tatyana Luckiene-ével. Sokszínű személyiség volt: élő oroszlánt tartott lakásában és az elsők közt ragadta meg a Szovjetunió esendő valóságát. Egy történet szerelemről és hűtlenségről, szabadságról és alkalmazkodásról, reményről és frusztrációról, igazságkeresésről és hazugságról.

olga_foto_2.jpeg

Miroslav Janek: Olga
Június 2., szombat, 20:00, Premier Kultcafé, nagyterem

A rendőrség nem tudta megtörni és a szerepe sem volt képes megváltoztatni Václav Havel “first lady”-jét. Olga az ötvenes-hatvanas évek értelmiségi közegének kulcsfigurája volt, aki kritikus szemekkel pásztázta férje, Havel szövegeit, vagy éppen támogatta a politikust a legnehezebb időkben. Olgát és korát ismerhetjük meg a filmből, s hallgathatjuk végig azokat a monológokat, amelyek nemcsak Havelra voltak hatással, de a film nézőinek sem mennek majd ki egykönnyen a fejéből…


KÍSÉRŐPROGRAMOK

Kerekasztal-beszélgetés

2018.06.01.(péntek), 18.00.
Premier Kultcafé, Budapest, Üllői út 2-4,

Hogyan szerveződött az ellenkultúra Magyarországon a rendszerváltás megelőzően? Milyen hatása volt a földalatti zenei, vagy épp képzőművészeti mozgalmaknak? Hogyan köthetőek a mához? A beszélgetésen többek között ezeknek a kérdéseknek erednek a nyomába a résztvevők.

Résztvevők: Szőnyei Tamás, Klaniczay Gábor, Legát Tibor, Ujj Zsuzsi, Oltai Kata
Moderátor: Pándi Balázs

COURAGE-Parevo Afterparty

  1. 06.02. (szombat) 23.00

Toldi Mozi, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. 

Underground poszt-szoci bulival teszi fel a pontot az i-re az ellenkultúráról szóló COURAGE-PAREVO nemzetközi filmfesztivál! A záróbulin a rendszerváltás előtti és posztszocialista kelet-európai zenék világába húz be négy szett: a korszak muzsikái, sötét bugyrainak kevésbé ismert dalai és napjaink klubzenéi dübörögnek majd a Toldi Klubban. Jugoszláv szinti, kelet-európai diszkó, posztpunk taktusok és a ’70-’80-as évek legkúlabb dalai minden mennyiségben.

Fellépnek:
DJ Suhaid (HU) ✪ Palmovka (SK) ✪ Splatter (HU) ✪ Labosh (HR) 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6613908320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása