Filmvilág blog

Kiosztották a BIDF díjait - Győzött az Érpatak Modell

2015. szeptember 27. - filmvilág

bidf.jpgVéget ért az öt napos dokumentumfilm fesztivál, a BIDF, ahol több vetítés is telt házzal futott. A fesztiválon 17 ország 27 alkotása versenyzett, különböző kategóriákban.

A DÍJAZOTTAK KATEGÓRIÁNKÉNT:

NÉZZ SZEMBE A SZÜLEIDDEL

A szekció győztese, a 11 éves román kisfiúról és nővéreiről szóló TOTO ÉS NŐVÉREI (TOTO AND HIS SISTERS), melyben a főhősöknek választaniuk kell: miközben anyjuk börtönbüntetését tölti, maradnak drogos nagybátyjuk nyomortanyához hasonlító lakásában, vagy új életet kezdenek, őket hátrahagyva, de egymást segítve. A zsűri értékelte rendező közelségét a történethez és a főhőshöz. Dicsérte összetett történetmesélését, mely hatást gyakorolt a közönségre, és kiemelkedőnek tartotta a film képi világát.

NÉZZ SZEMBE AZ ELNYOMÁSSAL

A szekció győztese, a polgárháború sújtotta Kongó egyik gorilla rezervátumában játszódó VIRUNGA. A zsűri szerint a film mai világunk szinte minden fontos problémáját egyetlen közérthető történetbe sűríti, miközben a struktúra és a képi világ valódi moziélményben részesít. Bátor és fontos film.

NÉZZ SZEMBE AZ ÖREGEDÉSSEL

A szekció győztese AZ ELTŰNT IDŐ (TIME SUSPENDED). A memóriazavarral küzdő főszereplőt a folyamatos feledés felszabadítja a múlt kínzó fájdalmai és az örök emlékezés kényszere alól: anélkül tud búcsút inteni az életnek, hogy elárulná egykor elveszített családját. A zsűri szerint ez a családi történet bepillantást enged egy ország traumatikus múltjába, miközben érzékletesen fejti fel az idő és az emlékek és az önkép ideáját.

NÉZZ SZEMBE A SZTEREOTÍPIÁKKAL

A szekció győztese az ÉRPATAK MODELL című film, mely az érpataki polgármester Orosz Mihály Zoltán vezetési elveit, és a falu működését mutatja be. A zsűri szerint a film fontos kérdéseket feszeget, miközben él a filmművészet nyújtotta lehetőségekkel. Fontos film ez, mely megmutatja, hogy az „egyenlőknél is vannak egyenlőbbek” elv az, amely fenyegeti manapság az európai értékeket.

dsc_0267a.jpgBalra Orosz Mihály Zoltán, jobbra a film rendezője, Benny Brunner

NÉZZ SZEMBE A RÖVIDEKKEL

A zsűri az indiai sárkányröptető fesztivál megszállottjait bemutató MIRŐL HÍRES AHMEDABAD? (FAMOUS IN AHMEDABAD) című filmet díjazta.

A fesztivál közönségdíját a MI, DEMOKRATÁK (DEMOCRATS) vehette át, mely a 2008-as zimbabwei választások körüli anomáliákat mutatja be.

Életműdíjat kapott GYARMATHY LÍVIA, aki kórházi szobájában vette át a díjat, és mondott köszönetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr177846276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása