Filmvilág blog

Vágy, hogy indiánok lehessünk

Tévéajánló + filmrészlet

2014. június 03. - filmvilág

Vágy, hogy indiánok lehessünk - magyar, 2014. Rendezte és írta: Szemző Tibor. Kép: Szemző Tibor. Zene: Szemző Tibor, Csortos Szabó Sándor. 25 perc.
Vetítik: M1 - 23:20

kafka.jpgFranz Kafka utolsó szerelmével, a nálánál húsz évvel fiatalabb, lengyel származású Dora Diamant-tal, azaz Gyémánt Dórával negyven évesen, kevesebb, mint egy évvel a halála előtt ismerkedik meg, és költözik össze Berlinben.

Élete utolsó barátjával, a fiatal dombóvári medikus Klopstock Róberttel a Magas-Tátrában találkozik néhány évvel korábban. Kafka – ahogy Klaus Mann kissé patetikusan fogalmaz – az ő „karjai között leheli ki lelkét”.

Dora Diamant és Klopstock Róbert végig élik Kafka utolsó heteit, ápolják, és kitartanak mellette az utolsó pillanatig egy Bécs melletti szanatóriumban. Kafka itt szólítja fel Klopstockot: „Öljön meg, máskülönben Ön egy gyilkos”.

Kafka életének magyar vonatkozásai kevéssé ismertek. Az irodalmi érdeklődésű dr. Klopstock Róbertet azonban nemcsak Kafkához fűzte szoros kapcsolat. Kezelte többek közt Klaus Mannt is, később ő volt Babits Mihály háziorvosa három éven keresztül, míg 1938-ban elhagyta Magyarországot és Amerikába költözött, sikeres tüdőgyógyász lett, egy brooklyni kórház tüdőosztályának vezetője és egyetemi tanár.

A Vágy, hogy indiánok lehessünk Szemző Tibor kísérleti filmje, amely Kafka életének utolsó évét és utolsó szerelmét mutatja be. A 25 perces alkotás, a maga sajátos képi eszközeivel rekonstruálja a barátság és a szerelem történetét, miközben Kafka, egyáltalán nem nyilvánosságnak szánt magánbeszélgetésein elhangzott gondolatai, érdekes okfejtései is életre kelnek. A szereplők nélküli filmben a képek mintegy „aláfestései”, vizuális megerősítései a narrációnak, azaz azoknak a visszaemlékezéseknek, melyeket hol Dora Diamant, hol Klopstock Róbert mond el.

A történetet A Császár üzenete címmel Szemző Tibor és Forgách András a Magyar Rádióban már „lemodellezte” egy 104 perces rádiójáték formájában. Ezt a rádiójátékot az MTVA számos fesztiválra nevezte, ahol komoly sikereket ért el: Prix Europe (Berlin), Prix Maroluc (Hvar), Prix Italia (Torino).

A Vágy, hogy indiánok lehessünk, Szemző Tibor korábbi filmjéhez, a Locarno-i Filmfesztiválon Kritikusok díját elnyert Csoma-legendárium-hoz hasonlóan kettős szerkezetű, és mint Szemző munkáiban általában, a zenének, és a hangoknak ebben a filmben is kiemelt jelentősége van.

A film különleges technikával készült: ma már nem gyártott, de itt-ott még vásárolható 8 MM-es és super 8 MM-es filmre forgott, ami digitális scannelés és utómunka során nyerte el a mozikban elvárt HD minőséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr936262465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagylaszlo971 2014.06.03. 12:55:56

sőt, ha Sophie a megfelelő pillanatban ugrik bele a tükörbe, akkor még akár utol is érheti Annabell-t, grrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2014.06.04. 17:07:48

@Fejben Futó: Ne is törődj vele. A démonaival küzd és vesztésre áll.
süti beállítások módosítása