Filmvilág blog

Melquiades Estrada három temetése

Ma éjjelre

2012. július 08. - filmvilág

Three Burials of Melquiedes Estrada – amerikai, 2006. Rendezte: Tommy Lee Jones. Írta: Guillermo Arriaga. Kép: Chris Menges. Zene: Marco Beltrami. Szereplők: Tommy Lee Jones (Perkins), Barry Pepper(Norton), Julio Cedillo (Estrada). 121 perc.
Vetítik: Cool - 23:55

Guillermo Arriaga azzal vált híressé (és Oscar-jelöltté), hogy az ünnepelt Alejandro González Iñárritu első három filmjének (Korcs szerelmek21 grammBabel) ő írta a forgatókönyvét. Nos, akik úgy érezték, azokban a történetekben túl sok volt a tragikus fordulat és az idősíkok törése-csúsztatása, azok is jól járnak, ha esélyt adnak ennek a jóval szikárabb produkciónak, amelyben azért tragédia és időjáték is akad elég.

Tommy Lee Jones második rendezői munkája – az első az 1995-ös Régi jó cimborák című tévéfilm szintén vadnyugati történet volt – nemcsak helyszíneivel és képi világával, de érzelmi visszafojtottságával és témája révén is a western műfajához kötődik. Egy öreg harcos móresre tanítja az új idők elkorcsosult emberét – mondja fel a régi leckét új és eredeti megközelítésben a hosszú című film. Jones maga alakítja a főszerepet, a mexikói határ közelében fekvő egyik farm gazdatisztjét, Pete Perkinst, aki meggyilkolt barátja, a mexikói vendégmunkás, Melquiades Estrada holttestének akarja megadni a végtisztességet, amikor a gyilkosságot akaratlanul elkövető, fiatal határőrt foglyul ejti, és arra kényszeríti, hogy elkísérje a holttestet a férfi szülőföldjére – lóháton, keresztül a sivatagi zöldhatáron.

melquiades.jpg

A gyilkosság előzményei és következményei az Arriagára jellemző technikával, az idősíkok sajátos logika szerinti elcsúsztatásával tárulnak fel; van alkalmunk több szempontból is átélni az eseményeket, megismerni a szereplők élethelyzetét és motivációit. Míg a frusztrált határőrről és unatkozó feleségéről megsemmisítő átvilágítást kapunk, az életüket a maga természetességében megélő Perkins és Estrada lelki mélységei megmaradnak titoknak. Az öregedő gazdatiszt nem bosszút áll barátjáért, nem újabb vérontás formájában dacol a gyilkosságot eltussolni akaró hatóságokkal. Ő a felborult erkölcsi rendet akarja helyreállítani, aminek csak egyik fele az a bizonyos harmadik temetés, sokkal fontosabb az a győzelem, amit a fogyasztói társadalom nyomoroncának, a Barry Pepper által alakított mihaszna egyenruhásnak a lelkén akar véghez vinni: kihozni az embert a hitvány alakból. Ebben az értelemben a fesztiválbajnok Arriaga és a vén stúdióróka Jones műfaji kísérletet hajtottak végre: aktuális (egyúttal örök) érvényű pszichológiai drámát rejtettek egy modern western köntösébe.

Nevelős Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr124489503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása