Filmvilág blog

Éli könyve

Tévéajánló ma éjszakára

2011. augusztus 05. - filmvilág

Book of Eli­ – amerikai, 2010. Rendezte: Allen Hughes és Albert Hughes. Írta: Gary Whitta. Kép: Don Burgess. Zene: Atticus Ross. Szereplők: Denzel Washington, Mila Kunis, Gary Oldman. 118 perc.
Vetítik: HBO - 00:30


Magányos vándor bandukol a kietlen, poszt-apokaliptikus tájban. Ruhája koszlott, zsákjában fegyverarzenál, fülhallgatójából Al Green tiszteletes énekli gyönyörű fohászát a megváltásért. Határozott léptekkel halad távoli úticélja felé, nem tartóztathatják fel vérszomjas kannibál haramiák, nem gyűrhetik le gaz motoros martalócok. Történhet bármi, menetel rendületlenül a pusztaságban. De hová igyekszik? Milyen halaszthatatlan elintéznivalója lehet itt a semmi közepén?

 

Minél kevesebbet tudunk, annál jobb. Az erőltetetten csavaros és kényszeredetten emelkedett befejezésben úgyis fény derül mindenre, de addig élvezzük a kopár, futurista western nyújtotta örömöket. Merüljünk el a napszítta, romos környezet igéző látványában, lubickoljunk a mindent átható reménytelenségben. Gyönyörködjünk a kegyetlen sivatagi párbajokban és az őrült zsarnok szerepében megunhatatlan Gary Oldmanben. Képzeljük, hogy egy Leone-filmet látunk, a nagy robbanás utáni jövőben. Segítségül az egyik böhöm újbarbár harcos folyton a Volt egyszer egy vadnyugat zenéjét fütyörészi a fülünkbe.

A manapság népszerű világvége-forgatókönyvek egy variánsával van dolgunk, kivételesen zombik nélkül, viszont meglepően markáns mondanivalóval. A Hughes fivérek A pokolból óta nem forgattak nagyjátékfilmet, érthető hát igyekezetük, hogy most valami fajsúlyossal rukkoljanak elő, és az Éli könyve bizony nem habkönnyű lányregény. Elgondolkodtat hitről, reményről, kitartásról, és szót emel a nyomtatott könyvek védelmében. Nemes konzervativizmusa és vallásos meggyőződése komoly elvárásokat támaszt a nézővel szemben, de ahogyan egy Shyamalan-film sem kizárólag keresztény-allegóriaként működik, úgy az Éli könyve is nyugodt szívvel ajánlható csupán dögös akciófilmként, amelyben Denzel Washington egyszerre alakítja Mad Maxet, Zatoichit és Forrest Gumpot.

Kovács Marcell

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr893127479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.08.05. 12:39:50

Két dolog durva nekem ezzel a filmmel kapcsolatban:

1) mennyire egyértelmű (és szép) Nevem: Senki-idézetek vannak benne;

2) mennyire gáz az imdb részéről, hogy ezt az infót nem hagyták bevenni a "Movie Connections"-rovatba a részletes indokolás ellenére.

(Mellesleg szerintem a böhöm újbarbár harcos a Volt egyszer egy AMERIKA zenéjét fütyörészi folyton a fülünkbe, de sebaj.)

Beyonder 2011.08.05. 12:44:22

@Orosdy Dániel: 2. te próbáltad meg beletenni? A szemetek! Mi lehetett az indok?

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2011.08.05. 12:55:04

Passz. :( Kétszer is végigmentem az egész macerás procedúrán az imdb oldalán, aminek a végén van valami olyasmi szöveg, hogy "majd jól bevizsgáljuk, hogy igazad van-e, aztán vagy kikerül a dolog, vagy nem". Hát itt a "vagy nem" érvényesült, de indokolást persze nem kaptam, pedig elég egyértelmű a kapcsolat, éppen csak meg kell nézni a Nevem Senki (mellesleg Leone-rendezte) kocsmai jelenetét, és rögtön utána az Éli könyve ugyanilyen jelenetét. Hogy ehhez képest mekkora ostobaságok szerepelnek néha az imdb-n, már csak hab a tortán...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.07.14. 11:58:15

Keresztény mad max film aminek nagyon kellett volna egy határozott vágó, mert legalább 30 perccel hosszabb, mint szükséges lenne! A színészek jók, de a hiányzó forgatókönyvet nem tudják pótolni.
süti beállítások módosítása