Filmvilág blog

Helyben nézhető: Werckmeister harmóniák

A hét filmje

2011. április 02. - filmvilág

Tarr Béla legújabb, és elvileg a legutolsó filmjének bemutatójához igazítva felkerült az Indavideóra a rendező 2001-es alkotása, a Werckmeister harmóniák, amely annak idején elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját. „A történet egy magyar alföldi kisvárosban játszódik. Csikorgó, igazi hideg van - hó nélkül. Több százan állnak a főtéren felállított cirkuszi sátor körül, hogy végre megláthassák az attrakciót, egy bálna kitömött tetemét. Jönnek mindenfelől. A környező tanyákról, az Alföld különböző zugaiból és az ország egészen távoli vidékeiről is. Néma, arctalan, rongyokba burkolódzó tömeg követi az otromba szörnyet. Ez a furcsa állapot - az idegenek megjelenése és a rendkívüli fagy - megzavarja a kisváros békésnek amúgy sem nevezhető rendjét. Az emberi viszonyok felborulnak, a történet ambíciózus szereplői úgy érzik, kihasználhatják a helyzetet, az amúgy is passzivitásra ítélt emberek pedig még nagyobb bizonytalanságba zuhannak. Az elviselhetetlenségig fokozódó feszültséget a bálna mögött lapuló, arctalanságba burkolódzó Herceg figurája robbantja fel. Puszta megjelenése is elegendő ahhoz, hogy elszabaduljanak a gyilkos indulatok.” (port.hu)

Ajánlott olvasnivaló: Balassa Péter elemzése + Forgách András, Kovács András Bálint és Szilágyi Ákos beszélgetése a filmről. (Bónusz: az összes Tarr Bélával foglalkozó, Filmvilágban megjelent cikk egybegyűjtve – itt.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr312792473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gunsmoke (törölt) 2011.04.04. 09:19:00

A Sátántangót végig lehet egyhuzamban nézni, mert ugyan megvan, de még mindig félek nekikezdeni?!

manuva 2011.04.23. 19:04:01

@gunsmoke: Ha nem sikerül egyhuzamban, majd sikerül kettőben.
süti beállítások módosítása