Filmvilág blog

Hat ingyenes film vasárnapig a FILMIO-n

2022. június 18. - filmvilág

katonazene.jpg

A Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasainak - Udvaros Dorottya, Rófusz Ferenc, Szakács Györgyi és Hildebrand István - emlékezetes filmjeiből ingyenesen látható válogatás a Filmintézet streaming platformján vasárnap (június 19.) estig. A Te rongyos élet!, A légy, a Napszállta, és a Katonazene mellett a 100 éve született Pécsi Sándor főszereplésével készült Kár a benzinért vígjáték és Kertész Mihály A tolonc című klasszikusa is ingyenesen nézhető a FILMIO-n.  

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a filmes mellett a magyar színházi életnek is megkerülhetetlen alakja. Olyan legendás rendezőkkel dolgozott együtt, mint Jancsó Miklós, Sándor Pál vagy Szabó István. Bacsó Péter Te rongyos élet! című szatírájában kitelepített dívaként egy falu életét bolygatta fel. A film 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Tovább

Jean-Louis Trintignant (1930 - 2022)

trintignant.jpg

91 éves korában elhunyt a francia film legendája, Jean-Louis Trintignant.

Első szerepét az És Isten megteremté a nőt-ben játszotta Brigitte Bardot partnereként, a nemzetközi hírnevet a Claude Lelouch-féle 1966-os Egy férfi és egy nő hozta meg a számára. A Bernardo Bertolucci által rendezett A megalkuvó főszerepéért megkapta a legjobb férfi alakításnak járó Arany Pálma-díjat a Cannes-i Filmfesztiválon. Több olasz produkcióban szerepelt, ezek közül a legismertebb az 1962-ben készült Előzés, amelyben Vittorio Gasmannal játszott együtt, de szerepelt krimikben, giallókban, illetve Sergio Corbucci spagettiwesternjében, A halál csöndjében.

1968-ban a Berlinálén a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat kapta Alain Robbe-Grillet A férfi, aki hazudik című filmjében nyújtott alakításáért, a cannes-i filmfesztiválon pedig Costa-Gavras Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája című filmjéért díjazták.

Tovább

Átadták a Magyar Mozgókép Díjakat, tarolt a Külön falka és A feleségem története

kulon_falka.jpeg

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál június 9-12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott.

Vasárnap este a veszprémi Petőfi Színházban összesen 20 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjak odaítéléséről. A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte. A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték. A legjobb elsőfilmesnek járó díjat Kis Hajni vihette haza a Külön falka megrendezéséért. A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta. A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) bizonyult a legjobbnak. Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

Tovább

#107 - Top Gun: Maverick, Égető bizonyíték, Stranger Things, Zanox

burn_after1.jpg

Új adásunkban foglalkozunk az év egyik legfontosabb blockbuster-bemutatójával (Top Gun: Maverick), egy új magyar időhurkos vígjátékkal (Zanox), a Netflix presztízssorozatának negyedik évadával (Stranger Things), és folytatjuk a Coen-sorozatot is az Égető bizonyítékkal.

A podcastből többek közt kiderül, hogy

  • Hogyan lehet fillérekből hurokfilmet csinálni,
  • mi az a legacy sequel, és a Maverick miért (nem) az,
  • mitől működik az új Top Gun,
  • mennyire nihilista az Égető bizonyíték,
  • kirívóan idióták a film szereplői vagy csak átlagosan,
  • és hol tart a Netflix marvelizációja

Menetrend:

Tovább

Szakmai programok a Magyar Mozgókép Fesztiválon

mmf_kep.jpg

A filmvetítések mellett változatos szakmai programokkal várja az érdeklődőket a második Magyar Mozgókép Fesztivál. Több kerekasztal-beszélgetés is lesz, a téma a közép-európai mozi covid utáni helyzete, a magyar egyetemi képzés versenyképessége, a hazai stúdiófejlesztések, illetve a szervizipar helyzete. Idén is lesz dokumentumfilmes panel és a FILMRE VELE! pitch-verseny is visszatér.

Június 10-én, 16 órától a veszprémi Hangvillában Bernd Buder, a FilmFestival Cottbus programigazgatója lesz a vendég. A téma: a közép-európai mozi covid utáni helyzete. Hogyan pozícionálja magát a kelet-közép-európai filmművészet a világjárvány és a háború tükrében? Milyen témák érdeklik ma a régió rendezőit? Milyen a viszony a multiplexek és a művészmozik, a szerzői filmek és a blockbusterek között?

Versenyre tud kelni a magyar egyetemi képzés az európai társegyetemekkel? Miben rejlik a hazai intézmények vonzereje a külföldi hallgatók számára? Mire van szükség: elitképzésre vagy a piaci igények kiszolgálására? Az „Iskolapadból a kreatív iparba” című beszélgetés során a négy meghatározó hazai egyetem képviselői ezeket a kérdéseket vitatják meg a Hangvillában, június 10-én 17:30-tól. Tervezett résztvevők: Fülöp József (MOME), Kiss Melinda (METU), Pálos György (ELTE), Vecsernyés János (SZFE).

Tovább

Az elveszíthető dolgok szeretete és a Felhők felett győzött a Friss Húson

friss_hus_nyertesek_ogm-min.jpg

A magyar versenyfilmek közül Az elveszíthető dolgok szeretete és a Felhők felett győzött, a nemzetközi válogatásból a litván techno-felnövéstörténetet díjazták

Véget ért a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, melynek nyerteseit a szerdai díjátadón jelentették be a Toldi moziban. A magyar versenyprogram elismeréseiről Slava Doytcheva színész-rendező, Moritz Lehr, az Interfilm Berlin szervezője, designer, valamint Nagy Borbála rendező, a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar rövidfilmnek választott Pannónia dicsérete rendezője döntöttek. A nemzetközi zsűri tagjai Zachar Balázs producer, Lakos Nóra rendező, a CINEMIRA Gyerekfilm Fesztivál igazgatója, valamint Henning Backhaus rendező voltak.

A szakmai zsűrik mellett a X. Friss Hús közönsége négy kategóriában választotta ki kedvenceit. A Queer Dreams szekcióban Vermes Dorka Alba Vulva című filmjére érkezett a legtöbb szavazat, a @Midnight nevű horror blokkból a belga You’re Dead Helen-t díjazták, a nemzetközi dokumentumfilek között az I Miss You, Marius örvendett a legnagyobb népszerűségnek, a nemzetközi versenyprogramból pedig a The Last Day of Patriarchy kapta a közönségdíjat.

Tovább

A játszmával kezdődik a 2. Magyar Mozgókép Fesztivál

mmf_kep2.jpg

Három városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, kilenc helyszínen közel száz magyar filmet láthatnak a filmbarátok június 9. és 12. között. Füreden az Egészséges erotika vetítésével a fesztivál megemlékezik a nemrégiben elhunyt színészóriásról, Haumann Péterről. A közönség idén is szavazhat, hogy melyik mozifilmet találja a legjobbnak. A közönségdíjat a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt vasárnap a veszprémi Petőfi Színházban adják át

Június 9-én, csütörtökön 21 órakor a veszprémi Malomkertben A játszma díszbemutatójával kezdődik a négynapos Magyar Mozgókép Fesztivál, ahol az alkotók közül többek között jelen lesz Nagy Zsolt, Staub Viki és Hámori Gabriella is. Június 10-én 15 órakor a balatonfüredi Balaton moziban az Egészséges erotika vetítésével a fesztivál megemlékezik a nemrégiben elhunyt színészóriásról, Haumann Péterről.  Utána 17 órakor ugyanott lesz látható Lőrincz Nándor és Nagy Bálint megrázó drámája, a Legjobb tudomásom szerint, majd közönségtalálkozó következik az alkotókkal, Hámori Gabriella főszereplő részvételével.

Tovább
süti beállítások módosítása