Filmvilág blog

Streamingre kerülnek a friss magyar mozifilmek

2021. december 07. - filmvilág

igyvagytokeletes_jelenetfoto_1_1.jpg

A legújabb magyar filmek a mozik után először a FILMIO-n láthatók, köztük az olimpiai bajnok, kardvívó fenomén Szilágyi Áronról szóló EGY MINDENKIÉRT, Füst Milán világhírű regényének feldolgozása, A FELESÉGEM TÖRTÉNETE, de érkezik a BECSÚSZÓ SZERELEM és az ÍGY VAGY TÖKÉLETES is.

Már látható a mesés sci-fi dramedy, az ŰRPIKNIK, melyben Badits Ákos rendező egy űrlény szemén keresztül mutatja meg a budapesti éjszakát, az őrületes bonyodalmakba Zalatnay Sarolta és Árpa Attila is beszáll.

Krasznahorkai Balázs első mozifilmje, a lélegzetelállító erdélyi tájakon forgatott HASADÉK a Magyar Mozgókép Fesztiválon elnyerte a legjobb film díját. A Molnár Levente és Babai Dénes főszereplésével készült balladai hangulatú dráma a családi kötődés erejéről és ellentmondásosságáról tesz fel kérdéseket.

Már nézhető a FILMIO-n a Nagy Viktor Oszkár rendezésében készült BECSÚSZÓ SZERELEM is, mely az elkötelezett focidrukkerek világában játszódik, főhőse egy meghasonlott ultra Ötvös András fergeteges alakításában, akit egy roma lánnyal hoz össze a sors.

Tovább

Itt a decemberi Filmvilág!

202201fv.jpgMAGYAR MŰHELY
Gyulai Líviusz grafikáiban és rajzfilmjeiben az ízek és az abszurditások, a látványok és a trópusok, vagyis a stílus és a humor mindent fölülír. Legtöbb filmjében anekdotázik, sziporkázik, ötleteket vet föl és ejt el, úgy szövi a mese fonalát, oly csapongva s közvetlenül, akár, ha a barátaival csevegne.

Orosz István: Szindbád, bon voyage! (A rajzfilmes Gyulai Líviuszról) 
Gelencsér Gábor: Elveszett illúzió (Premodern értelmiségi melodrámák – 2. rész)  
Pápai Zsolt: Befejezett jelenidő (A kísérletezés szabadsága – Inforg Stúdió 2000-2010)  
Stőhr Lóránt: Beavatás a varázslatba (Örök varázs – Tóth János kinematográfus)  
Kelecsényi László: Filmregény (Magyar filmek, 1896-2021)  

PREMIER PLÁN
Barabás Klára
: „Az én politikám a zene” (Beszélgetés Tony Gatliffal)

ÚJ RAJ
Claudia Llosa álomszerű, a női trauma és a babonás hiedelmek motívumaival átszőtt filmjeiben a spiritualitás és a fejlett világ feszül egymásnak. A Fausta énekével (2009) ő lett az első perui rendező, aki Berlinből FIPRESCI- és Arany Medve díjat is hazavitt. Két első filmjében a nők ellen elkövetett erőszak, az Aloftban és a Lázálomban pedig a szeretett gyermek elvesztése áll a középpontban.

Kovács Kata: Nyughatatlan lelkek (Claudia Llosa)

Tovább

Három ingyenesen nézhető vígjátékkal ünnepli a születésnapját a Filmio

filmio3vigjatek.jpg

Novemberben ünnepli első születésnapját a Filmio, ennek örömére péntek reggeltől vasárnap estig ingyenesen nézhető három vígjáték.

Megdönteni Hajnal Tímeát, Herczeg Attila filmje (2014) – Több mint százezer nézős, szókimondó romantikus komédia, melyben Osvárt Andrea más életre vágyó szupermodellt, Simon Kornél tutyimutyi jófiút és Szabó Simon tapló, fukszos, susogó mackós producert alakít. A történet kiindulópontja a 15 éves érettségi találkozó, ahol kiderül, hogy még mindig mindenki ugyanazt akarja: megdönteni Hajnal Tímeát. 

Tovább

#94 - Utolsó éjszaka a Sohóban, A Francia Kiadás, A nagy ugrás

francia_kiadas.jpg

Új adásunkban Edgar Wright legújabb rendezését elemezzük ki, aztán egy olyan kultfilmet (Mélyvíz, 1970), amely bevallottan inspirálta az Utolsó éjszaka a Sohóbant. Folytatjuk a Coen-sorozatunkat is A nagy ugrással, de előtte még Wes Anderson legfrissebb agymenését (A Francia Kiadás) is darabokra szedjük. A podcastből kiderül többek közt, hogy

  • Metoo-film-e a Soho,
  • lehet-e egy szexmoziban randizni,
  • beleszédülnénk-e mi is a medencébe Jane Ashertől,
  • fogyasztható-e 100%-os töménységben Wes Anderson,
  • melyik részén lehet a legjobban aludni,
  • mi A nagy ugrás műfaja,
  • és mennyire (nem) nihilista a Coen-filmek skáláján?

Tovább

Véget ért a mozis Verzió, indul az online verzió ingyenes filmekkel

verzio2021.jpg

Vasárnap ért véget az idei Verzió Filmfesztivál a mozikban, ahova egy év kihagyás után térhettek vissza a dokumentumfilmek szerelmesei. Szombaton a díjátadó ceremónia keretében három fődíjat és három különdíjat adtak át a zsűrik és a szervezők. A fesztivál a héten online folytatódik: az összes film és a kapcsolódó beszélgetések elérhetőek lesznek a Verzió online felületén, közülük a magyar, a diák- és elsőfilmes versenyek filmjei is ingyenesen nézhetőek. A filmek november 21-ig kölcsönözhetőek.

November 10. és 14. között Budapesten, Kecskeméten, Pécsett, Debrecenben, Szombathelyen és Szegeden rendezték meg a Verzió - Nemzetközi Emberi Jogi Filmfesztivál fizikai vetítéseit. 35 országból 64 filmet vetítettek, a legtöbb most volt látható először Magyarországon. A mozitermekbe visszatért a Verzió törzsközönsége, több telt házas vetítéssel zárult a fesztivál. Több mint 40 külföldi vendég érkezett a fesztiválra, akikkel a vetítések után izgalmas beszélgetések zajlottak, ezeket a fesztivál honlapján lehet visszanézni. A szombati díjátadón a zsűritagok és a szervezők átadták a 18. Verzió díjait, amelyek az alábbiak:

Tovább

Több mint 30 ezren látták a filmkiállítást

vitarisivan_nagylatoszog_foto_ludwigmuzeum_molnaranna.jpg

Még vasárnap estig látható a Ludwig Múzeumban a Nemzeti Filmintézet szakmai közreműködésével megvalósult filmtörténeti tárlat, amely már 30 ezer nézőt vonzott.  

A Nemzeti Filmintézet 2021-ben sokszínű programsorozattal ünnepelte a magyar film 120 éves jubileumát, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban júliusban nyílt Nagylátószög – 120 éves a magyar film című hiánypótló kiállítás, amely a magyar filmtörténet első áttekintő, nagyívű bemutatása a kezdetektől napjainkig.

A kiállítás időrendbe állítva mutatja be az elmúlt 120 év filmtörténetét, ábrázolja a történelem és a film kapcsolatát és kölcsönhatásait, illetve számos korábban háttérbe szorult alkotó munkásságára hívja fel a figyelmet, valamint bemutatja a Magyarországról elszármazott, külföldön világhírűvé vált alkotók izgalmas pályáját is. A termeken végigfutó idővonalat gazdag mozgóképanyag egészíti ki, melyek közül több a kiállításon látható először. A tárlat 77 képernyőn pergő film mellett a filmgyártás tárgyi eszközeit is összegyűjti, a forgatókönyvektől a technikai eszközökön át a fesztiváldíjakig, személyes relikviáikig, melyekért a Nemzeti Filmintézet köszönettel tartozik az alkotóknak és hozzátartozóiknak, akik gazdagították a kiállítás tartalmát.

Tovább

#93 - Oscar Isaac pókerarca, Sopranos-előzményfilm, Bűnözési hullám

card_counter2.jpg

Új adásunkban a Taxisofőr írójának aktuális filmjét, az Oscar Isaac főszereplésével készült The Card Countert tárgyaltuk ki, illetve Sopranos-rajongókként a sorozat friss előzményfilmjét (The Many Saints of Newark) sem hagyhattuk ki. A Coen-sorozatunk már 4. résznél tartana, de A nagy ugrás helyett visszaugrunk 1985-be,ekkor mutatták be a Sam Raimi-féle Bűnözési hullámot, amelynek a Coenék írták a forgatókönyvét.
A podcastből kiderül továbbá, hogy

Tovább
süti beállítások módosítása