Filmvilág blog

Az évtized legjobb filmjei #8 - 2018

2021. február 23. - filmvilág

burning5-1400x982.jpg

Az év, amikor Viggo Mortensen sofőrnek, az ifjabb Washington KKK-tagnak állt, Natalie Portman expedícióra, Szamosi Zsófia munkába indult, Toni Collette megőrült, Jesse Buckley befutott, Christian Bale alelnök, Chadwick Boseman párduc lett, plusz csillag született és kedvencünk lett A kedvenc. Folytatjuk évtizedösszegző sorozatunk, amelyben szembesítjük magunkat a korabeli toplistáinkkal, újranézzük a kedvenc filmjeinket, és bepótoljuk a hiányosságainkat, a sorozat végén pedig kihirdetjük az évtized legjobb filmjeit. Előzmények: 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

Menetrend:

03:05 - Box Office
58:05 - Fesztiválszezon
1:13:45 – Oscarozás
1:32:45 - Kaliforniai rémálom
1:56:30 - Gyújtogatók
2:19:25 - Hidegháború
2:31:35 - Személyes toplisták + a (majdnem) kimaradt filmek

Tovább

Itt az előzetes a Berlinben versenyző Természetes fényhez

termeszetesfeny_foto_dobostamas.jpg

Nagy Dénes első mozifilmje, a Természetes fény (Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotása mellett) a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában fog versenyezni júniusban.

Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

Tovább

Sopsits Árpád: „Hazafiatlan és gyáva döntés volt a Halassy-film elkaszálása”

sopsits_arpad.jpg

Még tavaly augusztusban derült ki, hogy Sopsits Árpád 42 karcsapás című filmterve hiába kapott 2019 decemberében közel 20 millió forint gyártás-előkészítési támogatást, a Filmszakmai Döntőbizottság végül úgy határozott, hogy nem támogatják a filmet. A martfűi rém rendezője tegnap online sajtótájékoztatón számolt be a részletekről.

Elsőként arról beszélt, miért tartja fontosnak a projektet. A film főhőse, Halassy Olivér (1909-1946) kivételes személyisége volt a 20. század magyar (sport)történelmének. Nyolcéves korában egy baleset miatt amputálni kellett a bal lábfejét, mégis fantasztikus sportkarriert futott be. Vízilabdázóként olimpiai- és Európa-bajnok lett, úszóként pedig megnyerte az Európa-bajnokságot 1500 méter gyorson. Összesen 36 bajnoki címet nyert, és 12-szer javított országos csúcsot. A német megszállás idején, 1944-ben saját háza pincéjében bújtatott több zsidó származású sportolót, és sokaknak segített a külföldre menekülésben. Mindössze 37 éves volt, amikor agyonlőtték – vélhetően szovjet katonai járőrök.

Tovább

Anyáim története az HBO-n

anyaimtortenete_jelenet_2.jpg

Március 11-én érkezik az HBO GO és az HBO kínálatába Haragonics Sári és Dér Asia első egészestés dokumentumfilmje, az HBO és a Campfilm gyártásában készült Anyáim története. Két nő és örökbefogadott kislányuk bensőséges története a családdá válás küzdelmeiről és szépségeiről. Az anyai örömök mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük, amely egyre növekvő mértékben befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását.

Tovább

Két magyar is versenyben a berlini Arany Medvéért

termeszetesfeny_foto_dobostamas.jpg

Nagy Dénes első mozifilmje, a Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotása is meghívást kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagy presztízsű versenyprogramjába. A 71 éves fesztivál történetében most először lesz két magyar alkotás világpremierje a versenyben. A koronavírus-világjárvány miatt idén február helyett júniusban tartják meg a világ egyik legnagyobb presztízsű A-kategóriás filmfesztiválját. 

Legutóbb 2017-ben, a Testről és lélekről szerepelt magyar filmként a világ egyik legrangosabb fesztiváljának számító Berlinale versenyprogramjában. Akkor Enyedi Ildikó rendezése elhozta a legjobb filmnek járó fődíjat, az Arany Medvét. 

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára. 

Tovább

Új mozi nyílik Kőbánya-Kispesten az ország legnagyobb mozivásznával

kultik_koki_1.jpg

Az idén 10 éves KÖKI bevásárlóközpont egy több mint 100 fő befogadására alkalmas multiplex mozit nyit a KULTIK mozihálózat üzemeltetésében. A tulajdonos Adventum csoport, a plázával kapcsolatos egyik legnagyobb beruházása idén tavasszal veszi kezdetét és várhatóan 12-14 hónapig tart. A megnyitáskor a vendégeket 9 moziterem várja majd, ebből 3 VIP felszereltségű lesz. Az új mozi számos technikai újdonságot vonultat fel, többek között itt lesz az ország legnagyobb vetítővászna is.

Harasta Gábor, a KÖKI Bevásárlóközpont center menedzsere elmondta, hogy a járványhelyzet alakulásának függvényében a mozi megnyitását a jövő év elejére tervezik. A látványtervek elkészültek, a kivitelezés pedig hamarosan kezdetét veszi.

Tovább

Moszkva tér és a többiek - A FILMIO 25 legnézettebb filmje

filmio_moszkva_ter.jpg

A Nemzeti Filmintézet tavaly novemberben indította el a streamingplatformját, amelyen a közelmúlt sikerfilmjei mellett sok régi klasszikus is megtalálható. Itt a 25 legnézettebb magyar alkotás a FILMIO-ról.  

A FILMIO TOP 25-ös listáján helyet kapott gyerekeknek szóló rajzfilm, ifjúsági film, 1930-as években forgatott komédia és az elmúlt évek jelentős mozisikerei is. 

Az utóbbi 10 év filmtermésére kíváncsiak leginkább a FILMIO nézői, hiszen ebből a kategóriából került fel a legtöbb film a TOP 25-ös listára. A legnépszerűbb filmek között találjuk a Liza, a rókatündér (16.), a Kincsem (15.), Megdönteni Hajnal Tímeát (13.), a BÚÉK (10.), a Budapest Noir (8.), az Anyám és más futóbolondok a családból (7.), a Trezor (6.) és a Vándorszínészek (5.) című mozifilmeket.

Az előfizetők körében jelenleg a legnézettebb a Török Ferenc rendezte, idén 20 éves Moszkva tér (2001). A dobogó második fokán Tímár Péter 1995-ös alkotása, a Csinibaba, míg a harmadik legnépszerűbb a kínálatban A Pogány Madonna 1980-ból. 

Tovább
süti beállítások módosítása