Filmvilág blog

Velencében debütál Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje

2021. július 22. - filmvilág

eltorolnifrankot_foto_othersidestories.jpg

A szeptember 1-11. között megrendezendő 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői ismét hagyományos mustrára készülnek a Lidón: a sztárok felvonulnak a Palazzo del Cinema előtti legendás vörös szőnyegen, a filmeket pedig a közönség előtt vetítik.

A Venice International Film Critics' Week szekcióban mindössze hét filmet láthat a közönség, köztük Fabricius Gábor első mozifilmjét, az Eltörölni Frankot, mely a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. A filmkritikusok válogatásában az elmúlt években többek között olyan rendezők alkotásai debütáltak, mint Kevin Reynolds, Olivier Assayas, Mike Leigh, Bryan Singer, Harmony Korine, Peter Mullan, Abdellatif Kechiche vagy az Oscar-jelölt Bruce Weber és az Oscar-díjas Kenneth Lonergan.

Tovább

10 és fél milliárdból készül sorozat Hunyadi Jánosról

hunyadi_janos.jpg

A Hunyadi-sorozatot a Variety című magazinban jelentette be a cannes-i filmfesztiválon a Beta Cinema nemzetközi forgalmazó. A sorozat a közlemény szerint „romantikus kalandfilm, udvari intrikákkal, cselszövésekkel teli történelmi dráma és epikus akciósorozat” lesz, és „soha nem látott, nagyszabású projektben elevenedik fel Hunyadi János élete, a magyar és az európai történelem egyik legheroikusabb korszaka a hazai és nemzetközi közönségnek.”

A 10 részes Hunyadi-sorozat állami támogatásának többségét, kormányhatározat alapján 6,9 milliárd forintot a Kormány biztosít, míg a Nemzeti Filmintézet saját keretéből 3,6 milliárd forint támogatást nyújt. Az előkészületek már javában folynak, a forgatás jövőre kezdődik.

Tovább

#86 – Népszerűsítjük a magyar transzfilmet, a lengyel fitneszinfluenszereket és a hangra támadó szörnyeket

sweat.jpeg

Egy kisebb nyári szünet után visszatérünk, és megkísértjük a szerencsénket: az új „pedofiltörvény” értelmében nem biztos, hogy korhatárkarika nélkül népszerűsíthetnénk a nemváltásról (is) szóló Tobi színeit, illetve az azonos neműek örökbefogadásával foglalkozó Anyáim történetét, mégis ezt tesszük. (De nem csak dicsérünk, vitázunk is kicsit.) Utána szóba kerül még egy tanulságos lengyel influenszerdráma (Sweat), és a nyár eddigi legjobb blockbusterfolytatása (Hang nélkül 2). (Az adásban elhangzik, hogy talán nálunk is bemutatják a Jeges pokolt. Nem talán, hanem biztos: július 22-én.)

Kiderül még az adásból, hogy:

  • Levetítenénk-e gyerekeknek a magyar „transzfilmet”,
  • miért nem Tobi a Tobi színei főhőse,
  • influenszerek-e a podcasterek,
  • miért lehet hitelesebb egy TikTok-videó, mint egy film,
  • hová lehetne még bővíteni a Hang nélkül-sorozatot,
  • miért nincs (még) veszkó csizma Cillian Murphyn,
  • csalódott-e az egyik legnagyobb Liam Neeson-rajongó az új Liam Neeson-filmben?

Tovább

Díjat kapott a Freeszfe az Európai Parlamenttől

europai_polgar_dij.jpg

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit diplomamentő programja kapta 2021-ben Magyarországról az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díjat.

A 2008-ban alapított Európai polgári díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki, melyek az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket képviselik.

A díjra magánszemélyeket és szervezeteket jelölhetnek. A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament alelnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról. A kuratóriumot a kuratórium elnöke, az Európai Parlament négy alelnöke, az Európai Parlament két korábbi elnöke, két kiemelkedő személyiség, valamint egy páneurópai civil társadalmi szervezet és egy páneurópai ifjúsági szervezet egy-egy képviselője alkotja.

Tovább

Egy marék hangjegy

Egy éve hunyt el Ennio Morricone

enniomorricone4.jpeg

Óriási az életmű, de a mennyiség nem ment a minőség rovására. Morricone mindig tudott meglepetést okozni. Portré az egy éve, 2020 július 6-án elhunyt olasz zeneszerzőről.

Nem tudjuk, mi lett volna, ha „Bob Robertson” végül nem úgy dönt, hogy „Dan Savio” megfelelő zeneszerző lesz az új filmjéhez, de valószínű, hogy két dicsőséges karrierrel, egy világsikert arató alkotással, egy remekművek sorát kitermelő alműfajjal és egy nagyhatású rendező-zeneszerző együttműködéssel szegényebb lenne a filmtörténet. A siker persze sosem egyetlen, vagy akár két ember kizárólagos érdeme (különösen a film világában), Sergio „Robertson” Leone és Ennio „Savio” Morricone együttműködése mégis valami speciálisat hozott létre, amihez hasonlót ritkán látunk a mozi világában, ráadásul egyikük esetében sem korlátozódott kizárólag western műfajára. Míg azonban a lassan dolgozó Leone sosem csalta meg választottját (ők maguk is házassághoz hasonlították kapcsolatukat) és még a csak produceri közreműködésével készült alkotások előkészítésekor is hozzá fordult, Morricone szinte minden zsánerben és jelentősebb alkotó oldalán kipróbálta magát (a számtalan jelentéktelenről nem is beszélve). Életműve óriási, a mennyiség mégsem ment a minőség rovására: a Maestro az utolsó pillanatig képes volt meglepetéseket okozni. 

Tovább

Nézz bele A feleségem történetébe!

felesegem_tortenete1.jpeg

Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem történetének világpremierje július 14-én a 74. Cannes-i Filmfesztiválon, a versenyprogramban lesz. Az előzetest már a múlt héten bemutatták, most érkezett három filmrészlet is.

 

Tovább

Három új klip Verhoeven leszbikus apácás filmjéből

bendetta.jpg

A július 6-án kezdődő Cannes-i Filmvesztiválon lesz a premierje Paul Verhoeven új filmjének. A Judith C. Brown 1986-os tényregényéből készített Benedetta a 17. század utolsó éveiben játszódik, főszereplője egy fiatal apáca, aki beköltözik egy toszkánai kolostorba, ahol különféle vallási és erotikus víziói lesznek, és romantikus kapcsolatba bonyolódik egy másik nővel. A főszerepet a belga  Virginie Efira alakítja, a forgatókönyvet Verhoeven és David Birke írta. A hivatalos előzetest már két hónapja bemutatták, most érkezett három rövid filmrészlet is.

Tovább
süti beállítások módosítása