Filmvilág blog

Nagy költségvetésű huszáros kalandfilm készül

2021. május 08. - filmvilág

huszarok.jpg

A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 1,6 milliárd forint gyártási támogatást szavazott meg a HADIK címmel készülő 1757-ben játszódó nagyszabású mozifilmnek, mely felidézi a magyar huszár virtust és Hadik András páratlanul merész katonai bravúrját, mely során maroknyi csapatával megsarcolta Berlint.

„Emléket állítani a magyar huszár virtusnak és természetesen Hadik András katonai bravúrjának. A virtusnak, amelyben a kalandra vágyó merészséget az erkölcsi tartás ötvözte nemessé. Ez volt a magyar huszár! Ez különböztette meg minden más katonától már a kezdetektől fogva és ez maradt a jellemzője évszázadokon keresztül. Olyan történelmi kalandfilmet szeretnénk készíteni a Hadikból, amelynek főhősét két erő kormányozza: a bátorság és a becsület. Sodró lendületű képekből áll össze a történet, a film ritmusát tekintve az egész egy hihetetlen vágta lesz. A történet alig hagy egy szusszanásnyi időt a szerelem, család, barátság, kötelesség és árulás érzelmes epizódjainak, aztán újra, mint a forgószél, tovább ragadja hőseit és a nézőt.” – összegzik vállalásukat a Hadik alkotói. 

Tovább

Amikor Anthony Hopkins és Mads Mikkelsen mesterkurzust tart

riders_of_just.png

Új adásunkban összegezzük röviden az Oscart, kielemezzük a filmet, amelyért Anthony Hopkins megkapta a szobrot, felháborodunk a legjobb rövidfilmen és a Mortal Kombaton, és jól megdicsérjük Bob Odenkirk és Mads Mikkelsen új filmjeit. Kiderül továbbá, hogy:

  • Milyen az üzbég Cinema Paradiso,
  • lehet-e thrillert forgatni a demenciáról,
  • mi a baj a Nagy-Magyarország alakú vértócsával,
  • kell-e a dráma egy gerinckitépős filmbe,
  • kit akar összeverni egy könyvelő a buszon,
  • mennyire jó színész Mads Mikkelsen,
  • és mit fogunk elsőként megnézni az újranyíló mozikban?

Az adásban kielemeztük még A Sólyom és a Tél Katonája sorozatot is, de végül kivágtuk ezt a részt, hogy két óra alatt tartsuk a játékidőt. Helyette a Filmvilág Patreon-oldalára tettük fel.

Tovább

Forog az Erőss Zsolt özvegyéről szóló film

mem1_werk_hekliandrea.jpg

Április végén elindult Csoma Sándor Sterczer Hildáról szóló, Magasságok és mélységek munkacímű filmjének forgatása. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készülő alkotás főszerepeiben Pál Emőke és Trill Zsolt lesz látható. 

A Casting című rendezéséért a Magyar Filmkritikusok és a Magyar Filmakadémia által is az év legjobb rövidfilmje címével elismert, Sára Sándor-díjas Csoma Sándor a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában készíti első mozifilmjét. A Magasságok és mélységek munkacímmel készülő alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel: bizonyára sokan emlékeznek rá, amikor Erőss Zsolt hegymászó eltűnt, és feleségére, Sterczer Hildára irányult a figyelem. Az alkotás a két kisgyerekkel magára maradt özvegy gyászfeldolgozási folyamatát és a házaspár különleges kapcsolatát mutatja be emlékképek formájában. 

Tovább

Nézz bele az Édenbe!

eden_still_00086454.jpg

Május 27-én kerül mozikba a Friss levegő és a Pál Adrienn rendezőjének, Kocsis Ágnesnek az új filmje. Az Éden már 2018 nyarán leforgott, világpremierje pedig tavaly volt a Rotterdam Nemzetközi Filmfesztiválon, de több mint egy évet kellett várni rá, hogy a nézők végre nagyvásznon láthassák a filmet.

A magyar-román-belga koprodukcióban készült mű különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern világgal jár, ezért teljes elszigeteltségben él. Környezetével nem érintkezhet, akár a legapróbb figyelmetlenség is a halálát okozhatja. Kizárólag öccsével és a rajta állandóan kísérletező orvosokkal van kapcsolata. Egy napon pszichiáter érkezik, hogy kiderítse, Éva betegsége valódi vagy csak a képzeletének szüleménye.

Tovább

Melyik volt a legjobb magyar trailer 2020-ban?

arany_blende_di_j.JPG

Idén második alkalommal indul el az Arany Blende, amely a legjobb magyar filmelőzetest keresi. A tavalyi évhez hasonlóan most is rövidfilm-, kisjátékfilm-trailert, egészestés vagy tévéfilm-trailert lehet nevezni. Az idei újdonság, hogy magyar televíziós sorozat előzetese is nevezhető. 

A nevezés feltétele mindössze az, hogy az adott magyar filmet vagy sorozatot 2020. január 1. és december 31. között mutatták be nyilvánosan. A film lehet bármilyen műfajú, hosszúságú, nevezni a hivatalos előzetest kell, mert a szervezők arra kíváncsiak, ki hogyan próbálta elérni a megcélzott nézőit tavaly. 

Tovább

Itt a májusi Filmvilág!

2105.jpgMAGYAR MŰHELY
Tompa Andrea: Az ottlét kockázatával (Börcsök Enikő 1968-2021)  
Kránicz Bence: Az elkésettség tragédiája (Beszélgetés Nagy Dénessel)
Herczeg Zsófi: Rovarok és hajszálak (Beszélgetés Andrasev Nadjával)
Schubert Gusztáv: Az idegek játéka (Beszélgetés Sopsits Árpáddal)

PHILIPPE FALARDEAU
A québeci francia Philippe Falardeau filmjeiben (Lazhar tanár úr, Gyakorlatom Kanadábani) a lokális kanadai problémák ugyanúgy egyetemes érvényűvé válnak, mint a hétköznapi hősei személyes problémái. Falardeau filmjei mégsem komorak, még a súlyosabb drámákat is kedves humor és melegszívű empátia ellenpontozza.

Huber Zoltán: Az együttélés szabályai (Új raj: Philippe Falardeau)

TÁVOL-KELETI PANORÁMA
A dél-koreai populáris kultúra az elmúlt évtizedben igazi nagypályás, mainstream tényezővé vált a nagyvilágban. 2012 óta több mint 100 millió jegyet adnak el a helyi alkotásokra (Dél-Korea népessége 51 millió főt számlál). Park Chan-wook, Kim Ki-duk, Hong Sang-soo, Bong Joon-ho neve ma már világszerte ismert, a koreai sorozatok pedig a Netflix kínálatánák népszerű darabjai.

Teszár Dávid: Nagy tigrisből világerő (Koreai film 2016-2020)
Kovács Kata: Tűrt vagy tiltott? (Derek Tsang: Szebb napok)
Jordi Leila: Düh és csalódás (Kortárs japán kísérleti filmek)  
Huber Zoltán: Tökéletes hamisítvány (Felix Chong: Egy megfoghatatlan hamisító)  

Tovább

Nyitnak a Budapest Film mozijai

corvin_mozi.jpg

A kormány rendeletének értelmében, amint a beoltottak száma elérte a 4 milliót, és Magyarország kormánya kihirdeti a megfelelő rendeleteket, a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ide tartoznak többek közt az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a könyvtárak, a színházak és a mozik is.

Míg a Cinema City multiplexhálózatnak több időre van szüksége a nyitáshoz, a Budapest Film mozija (a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán, a Kino Cafe és a Corvin) már holnaptól, azaz május 1-től  látogathatóak lesznek az oltási igazolással rendelkezők számára, aki 18 év alatti, igazolással nem rendelkező családtagot is hozhatnak magukkal.

A program megtalálható az artmozi.hu-n és a Corvin honlapján, de a BuFi kéri a nézőket, hogy csak akkor vásároljanak elővételben jegyet, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, s a moziba magukkal hozzák személyazonosságukat igazoló okmányukat is. A filmszínházak személyzete köteles ellenőrizni ezen dokumentumokat. 18 éven aluli néző csak védettségi kártyával rendelkező felnőtt kíséretében látogathatja az előadásokat. A filmszínházak személyzetének kötelező a maszk viselete, a közönség maszk nélkül mozizhat.

Az előzetesen a Távmoziban meghirdetett fesztiválok, filmnapok maradnak a meghirdetett időpontokban, s a virtuális térben.

 

süti beállítások módosítása