Filmvilág blog

Szolgálati közlemény

2021. június 11. - filmvilág

A Filmvilág folyóirat email-címe megváltozott. A szerkesztőség új elérhetősége:

filmvilag@filmvilag.hu

 

A test a tudat szemének retinája

David Cronenberg: Painkillers - Forgatókönyvkritika

cronenberg_star_trek.jpg

 

Nyáladzó, kiszolgáltatott gyerek: 1970-ben egy kislány, a 3 dekáddal később jegyzett szkriptben egy Brecken nevű 8 éves fiú. És hallani egy karakterről, aki üvegekben tárolja az eltávolított belső szerveit. Pusztán ezek a kis motívumok szövik össze Cronenberg némafilmként, hangalámondással rögzített minimálmoziját (A jövő bűnei) és frissen bejelentett, régről leporolt - anno más címre hallgató -  projektjét. Látszik, hogy a biohorrorok fejedelme cseppet sem Hitchcockként (vö: Az ember, aki túl sokat tudott) gyártana remake-et, hanem csak origóként használja az 50 évvel ezelőtti mű zárlatát a 20 éve hánykolódó és majdnem a rettegett Scott Rudin-Paramount konjunktúrájában elkészült eredeti forgatókönyv (spec script) nyitányához. Új, még izgalmasabb premisszákból készít rémfilmet, amennyiben lehet, napjainkra aktualizálva a nem túl távoli évek fenyegetéseit. Remek ok, hogy kezünket tördelve várjuk a görögországi forgatás augusztusi kezdetét Viggo Mortensen, Lea Seydoux, Kristen Stewart, Scott Speedman (Underworld), Don McKellar (Exotica), Robert Lantos producer és remélhetőleg a régóta Cronenberg-állandó operatőr, Peter Suschitzky részvételével.

Tovább

900 milliós támogatásból készül Nemes Jeles László új filmje

nemes_jeles.jpg

Nemes Jeles László új alkotását, a 2010-es évek fiataljairól szóló generációs mozifilmet és Csongor és Tünde animációs feldolgozást támogat a Nemzeti Filmintézet. A Filmszakmai Döntőbizottság a nehéz helyzetbe került moziüzemeltetői szektor támogatására 610 millió forintot szavazott meg, biztosítva ezzel 80 mozi és vetítőhely újraindulását. 

Nemes Jeles László nemzetközi koprodukcióban, Az árva címmel készülő harmadik mozifilmjére 900 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A film a Laokoon Filmgroup gyártásában, az Oscar-díjas Saul fiát is jegyző producerek, Sipos Gábor, Rajna Gábor és Stalter Judit vezetésével készül.

Napjaink húszas-harmincas korosztályát foglalkoztató témákról – párkapcsolati kihívások, szülővé válás és otthonkeresés – szól a Filmintézet 392 millió forintos támogatásával készülő Együtt kezdtük, Kerékgyártó Yvonne (Free Entry, 2014) új filmje, amely nyáron kezd forogni.

Tovább

#84 Easttowni és tóparti rejtélyek nyomában, Jóbarátok közt

mare_of_easttown.jpg

Új adásunkban sorozatozunk és filmezünk vegyesen, a Jóbarátoktól jutunk el Felméri Cecília és Guy Ritchie új filmjét érintve az idei év legjobban körülrajongott szériájáig. A podcastból kiderül többek közt, hogy:

  • Jogos-e az Easttowni rejtélyek mennybe menesztése,
  • kell-e bátorság a slampossághoz,
  • Kim Ki-duk kottájából játszik-e a Spirál rendezője,
  • ki tud-e lépni Guy Ritchie a bőréből,
  • miért zseni Bo Burnham
  • és miért lett kultikus a Jóbarátok?

Menetrend:

2:00 - A Jóbarátok (Reunion) miért van?
29:35 - Spirál (r: Felméri Cecília)
42:00 - Egy nagyon dühös ember (Wrath of Man)
54:55 - Szörnyella (Cruella)
1:07:00 - Easttowni rejtélyek (Mare of Easttown)
            1:30:20 - Spoileres rész
1:35:35 - Kisvárosi krimik, HBO vs. Netflix, Sexify
1:42:10 - Ajánljuk még

Közreműködők: Varga Dénes, Huber Zoltán, Baski Sándor

Tovább

A Pannónia dicsérete vitte el a Friss Hús fődíját

friss_hus_2021_dijatado.jpg

A magyar filmek közül a Pannónia dicsérete és a Reduction, a nemzetközi filmek közül pedig a fiatal török szerelmespár balul elsülő légyottja nyert.

Telt házas vetítések, izgalmas szakmai programok és baráti találkozók után szerdán a díjátadóval véget ért a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A magyar versenyprogramot értékelő zsűri tagjai Olmo Omerzu szlovén-cseh filmrendező, Péterfy Bori énekes-színész és Reisz Gábor filmrendező voltak. A nemzetközi programról Igor Prassel, az Animateka művészeti vezetője, Ugrin Julianna producer és Szilágyi Fanni filmrendező döntöttek.

A Legjobb Magyar Animációs Film a Reduction lett, Szakály Réka Anna filmje. A zsűri az indoklásban a szorongató világvége hangulatot, szavak nélküli, különleges egyedi képi világot emelte ki, a díj értéke 300 ezer forint.

Tovább

Itt a júniusi Filmvilág!

2106.jpgMAGYAR KLASSZIKUSOK
Az istenáldotta tehetség mellett Törőcsik Mari páratlan teljesítményére a magyar filmművészet világháború utáni újjászületése a másik magyarázat, amely nélkül ugyanannyira nem képzelhető el Törőcsik Mari filmszínészi pályafutása, mint ahogyan a magyar film sem képzelhető el nélküle.

Gelencsér Gábor: Mari (Törőcsik Mari 1935–2021)
Báron György: Legendák filmszociográfusa (Szomjas György 1940-2021)
Hegyi Zoltán: Mindenütt otthon (Szomjas György)
Dárday István: A naplóíró könyörtelen megsemmisülése (1. rész)
Pentelényi László: „Papi” (Lénárt István 1921-2021)

NŐK ÉS A MODERNITÁS
A modernizmus fontos eleme volt a női rendezők fellépése, Mai Zet terling előtt mindössze hat svéd nő kapott lehetőséget rendezésre. Eleanor May a romantikus komédia modern változatát teremtette meg. Chantal Akerman kultfilmje pedig rendezők sokaságára hatott női szemszögével és dokumentarista szemléletével.

Pazár Sarolta: Nők állóháborúja (Mai Zetterling)
Vincze Teréz: Amikor a tudós rendez (Susan Sontag: Duet for Cannibals)  
Darida Veronika: Csendes összeomlás (Chantal Akerman: Jeanne Dielman)
Alföldi Nóra: Az irónia kora (Elaine May)

Tovább

Spirál - Körbe-körbe

spiral_11.jpeg

Felméri Cecília elsőfilmjét az elbeszélőszerkezet és a motívumok szintjén a spirális elv, a céltalan visszatérés dinamikája határozza meg.

A Kolozsvárott született, negyvenes évei elején járó Felméri Cecília rövid animációs és dokumentumfilmek (Boldogságpasztilla, A Drakula dilemma, Mátyás, Mátyás, Eladó remények) és számos díj, köztük a Magyar Filmszemle Legígéretesebb fiatal tehetség díja után érkezett el most a nagyjátékfilmes debütáláshoz. A román-magyar koprodukcióban készült Spirál tematikai és dramaturgiai szempontból Felméri 2011-es kisjátékfilmjéhez, a Végtelen percekhez áll a legközelebb, mely nyolc rövid jelenetre tagolva, a nézőpontok váltogatásával mond el egy kórházban játszódó történetet.

Tovább
süti beállítások módosítása