#59 Tavaszi sorozatszemle

2020. május 24. - filmvilág

normal_people3.jpg

Új (= két hete felvett) adásunkban megbeszéltük, hogy milyen sorozatokat néztünk a karantén alatt. Van, amit merünk ajánlani, van, amit nem, és volt olyan sorozat is, ami alaposan megosztott bennünket. Vita! 

A menetrend:

1:00 - Better Call Saul S05
6:00 - Megszállottak viadala (Killing Eve)
9:00 - Futás (Run)
16:30 - Normális emberek (Normal People) [spoileres]
38:40 - Bödörék
40:30 - Apatigris
46:00 - Mellékhatás

Tovább

Ki milyen filmet rendezne a koronavírus-járványról?

lauradern.jpg

Egy spanyol cinefil blogger a Twitteren a legdurvább spanyolországi karanténnapok alatt elkezdte magából ontani a filmszinopszis paródiákat, ezekből válogatott az elespañol.com. 

DAVID LYNCH

  • Egy beteg nő, Laura Dern egy vírusról szóló filmet néz, amelynek a főszereplője Laura Dern, aki azt hiszi, hogy megfertőződött, és ezt elmondja orvosának, Laura Dernnek.
  • A cselekményt bevillanó képsorok szakítják meg, amelyben egy koldus egy szobor szemét nyalogatva ezt suttogja: „Szimbiózis.”


MARTIN SCORSESE

  • Az amerikai olasz maffia a helyzetet kihasználva maszkokkal üzérkedik.
  • A főszereplő nemrég került a maffiához, bár már majdnem 50 éves.
  • 4 órás film.
  • Egy áruló saját maszkforgalmazó hálózatot épít ki, ezért a főszereplőnek meg kell őt ölnie, és holttestét egy folyóba kell dobnia.

Tovább

Ezért szeretjük a Mielőtt felkel a napot (és a folytatásait)

before.jpeg

Ma 25 éve, vagyis 1995 május 18-án mutatták be Magyarországon a Mielőtt felkel a napot, Richard Linklater, Julie Delpy és Ethan Hawke trilógiájának első részét. Az évforduló kiváló ürügy volt rá, hogy újranézzük a filmet, és a két folytatást, a Mielőtt lemegy a napot és a Mielőtt éjfélt üt az órát is. A spoileres-elemzős adásban többek közt elmondjuk, miért szeretjük annyira ezeket a filmeket, hogyan változott róluk a véleményünk az évek során, melyek a kedvenc jeleneteink (és melyiket szeretjük a legkevésbé), kit tartunk az igazi főszereplőnek, és kiderül az is, hogyan lehet ugyanazt a jelenetet teljesen másképp értelmezni.

 Közreműködők: Varga Dénes, Huber Zoltán, Baski Sándor 

Tovább

Artfilmes online videotéka indult

cinego.JPG

Art filmekre specializálódott online videótéka indult Cinego néven. A kínálatban megtalálhatóak a legnagyobb fesztiválok – többek között Cannes, Velence, Berlin, Toronto, Karlovy Vary – sikerfilmjei, és az elmúlt évek legjelentősebb hazai alkotásai. 

A Cinego a hiánypótlás szándékával született, mivel elsősorban az art mozik közönségét szólítja meg, így filmválasztéka eltér más szolgáltatásokétól. Jelenleg a Cirko-Film, Cinenuovo, magyarhagya és Mozinet filmjei szerepelnek a platformon, de a jövőben más forgalmazók kínálata is elérhető lesz. 

A közel 180 film között látható az idei Oscar- és Arany Pálma-díjas dél-koreai Élősködők, az Oscar- és Arany Pálma-jelölt Toni Erdmann, a Murakami Haruki novellája alapján készült Gyújtogatók, és Elia Suleiman közvetlenül a mozik bezárása előtt bemutatott szatírája, A Mennyországnak kell lennie

A kínálatba bekerült számos dokumentum- és természetfilm (Lumière!, 1989 – Határon, Arcélek, útszélek, Apáim története, A Föld sója, 20.000 nap a Földön, Évszakok stb.), valamint egészestés animációs alkotás (Ruben Brandt, a gyűjtő, A messzi Észak, A vörös teknős stb.) is.

A magyar filmek sem hiányoznak: az Oscar-díjas Saul fia, a Velencében elismert Napszállta, az Arany Medve-díjas Testről és lélekről, a Cottbusban kitüntetett Déva mellett már az induláskor olyan friss filmek láthatók, mint a FOMO – Megosztod, és uralkodsz, illetve a Valan – Az angyalok völgye.

A legtöbb film eredeti nyelven, magyar felirattal érhető el, de főleg a gyerekfilmeknél lehetőség van szinkronos verzió kiválasztására is.

Az oldal előfizetői és kölcsönzői rendszerben is működik. Aki csak egy konkrét filmet szeretne megnézni, annak a kölcsönzéses opció ajánlott (filmenként általában 650 Ft), így közvetlenül a böngészőből lehet megnézni a filmet, 30 napig, korlátlan mennyiségben. A letöltés általában 1 300 Ft-ba kerül, így MP4 formátumban letölthető és birtokolható a film.. Akit több film is érdekel, annak a havi vagy évi előfizetés ajánlott (1 500 Ft havonta vagy 15 000 Ft évente), így majdnem az egész katalógushoz hozzá lehet férni. FONTOS: az előfizetéssel nem az összes, vásárlással elérhető film nézhető meg. Előfizetés esetén egy órán belül csak három filmet lehet elkezdeni.

Május 22-ig várják a mobilfilmeket

magenta_mobilfilm.png

Idén – a globális helyzethez igazodva - az online térben rendezik meg a Prof. Karl Bardosh, a mobilfilmgyártás úttörőjének nevéhez köthető MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivált, és a fesztivál keretében kiírt pályázat kiemelt témáját is ez a mindannyiunk életét befolyásoló szituáció adja: a koronavírus-helyzet egyéni szemszögből. 

A zsűri tagjai: 

Zsűrielnök: Prof Karl Bardosh - Egyetemi Tanár, a New York Egyetem Film/TV Tanszékén a Telefonos Filmezés kurzus vezetője, az Amerikai Magyar Televízió igazgatója

Tovább

Házimozi karantén idején

ema.JPG

Már két hónapja, hogy bezártak a mozik, de szerencsére nem maradtunk friss bemutatók nélkül, az elmúlt hetekben is felkerült a netre / a streamingszolgáltatók műsorára jó pár premierfilm. Salátaadásunkban szemléztük a kínálatot mindenféle koncepció nélkül: szóba kerül az akcióhős Thor (Extraction), a depressziós Ben Affleck (The Way Back), a korrupt Hugh Jackman (Romlott oktatás), "Weinstein" asszisztense (The Assistant), egy chilei tűzistennő (Ema), a kínai leszbikus Cyrano (Ha tudnád) és az új Hajdu-film (Békeidő). (És egy hét múlva jövünk a sorozatos verzióval.)

Menetrend:

5:05 - Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction)
19:10 - Ellenállhatatlan kísértés (Too Hot to Handle)
24:45 - Ha tudnád (The Half of It)
34:50 - Romlott oktatás (Bad Education)
44:15 - The Way Back
50:50 - The Assistant
1:05:05 - Ema
1:15:10 - Békeidő

Közreműködők: Varga Dénes, Huber Zoltán, Baski Sándor 

Tovább

Nyomorultak - Azért az oroszlán az úr

nyomorultak1.jpg

Franciaország Oscarra jelölt filmje, a Nyomorultak az iszonyattól súlyos, gyomorszorító mestermű. 

A világ gyorsan, a mozi lassan változik. A hollywoodi filmipar olyan nehézkesen döcög, mint egy páncélozott jármű, hogy mind intézményileg, mind a filmek tartalmában meghaladja azt a százéves alapállapotot, hogy fehér, jómódú, heteroszexuális férfiak mesélnek fehér, jómódú, heteroszexuális férfiakról, és noha a feketére festett arcú fehér színészek, a „blackface” korát már réges-régen sikerült meghaladni, azért a fehér egyiptomi istenek, a fehér animeszereplők és a kulturális kisajátítás különféle formái még ma is állandó beszédtémát jelentenek.

Noha a téma összetett, a válaszok korántsem egyértelműek (biztosan probléma, ha egy nem „érintett” alkotó beszél valamilyen társadalmi csoport problémáiról?), és találkozni a ló túlfelére átesett kritikákkal is, az mindenesetre egészen biztosan jót tesz a filmművészetnek, ha megjelennek az olyan filmek, mint a Nyomorultak. Ez a film olyan távol áll a kulturális kisajátítás bármilyen formájától, amennyire az csak elképzelhető: társíró-rendezője, Ladj Ly a legsajátabb közegéről, e közeg problémáiról, társadalmi helyzetéről beszél. A mali születésű, fekete rendező maga is Montfermeilben, Párizs egyik zűrös elővárosában nőtt fel, a film kulcsjelenetét abban a lakótelepi épületben forgatta, ahol felnőtt, saját ismerőseit kérte fel a tömegjelenetekben szereplésre. És ami ennél fontosabb: amikor nem filmet készít, ugyanazokat a konfliktusokat éli ő maga is, amelyeket a film ábrázol: egyfajta önkéntes civil megfigyelőként rögzíti, majd közzéteszi a szerinte túl brutális rendőri intézkedéseket, és ha úgy diktálja az igazságérzete, össze is csap velük; például amikor egy tűzesetben meghalt egy csecsemő, olyannyira nekiment a rendőröknek, hogy azért jogerősen el is ítélték. (Éveket ült börtönben is, de nem társadalmi igazságtétel miatt: egy barátjának segített az erdőbe rángatni és összeverni egy férfit, akinek házasságon kívüli viszonya volt a barát húgával.)

Tovább