Filmvilág blog

Május 20: Artmozik éjszakája

2022. május 16. - filmvilág

artmozik_ejszakaja.jpg

Idén is május 20-án, pénteken lesz az Artmozik éjszakája. A Budapest Film mozijai közül ötben, a Művészben, a Puskinban, a Toldiban, a Kino Caféban és a Tabánban kora estétől másnap hajnalig peregnek a filmkockák a vásznakon – cserébe csak egyetlen karszalagot kell megvásárolni.

A hagyományos mozimaratonon premier előtt vetítik a Zanox - Kockázatok és mellékhatások című új magyar vígjátékot, visszatér a mozikba Oliver Stone Doors-filmje, friss premier lesz Az Északi – de olyan fesztiváldíjas sztráfilmek is segítenek a virrasztásban, mint A világ legrosszabb embere, a Licorice Pizza, az  Én vagyok a te embered, a Titán, vagy a Vezess helyettem. Ismét, talán utoljára lehet moziban látni az Utolsó éjszaka a Sohóbant, vagy Spielberg West Side Storyját – valamint olyan magyar alkotásokat is be lehet pótolni (újra lehet nézni), mint a Külön falka, A legjobb dolgokon bőgni kell, A feleségem története, vagy a Kilakoltatás.

Tovább

FILMVILÁG 1%

dsc_7354_1.jpg

Kedves barátaink és olvasóink!

A Filmvilág megjelentetéséhez 2022-ben is nagy szükségünk van olvasóink és a magyar filmszakma támogatására.

Minden megvásárolt vagy előfizetett példány, minden nekünk ajánlott 1% hozzájárul az egyetlen magyar filmművészeti folyóirat fennmaradásához.

Kérünk titeket, legyetek a honi filmkritika mecénásai, személyi jövedelemadótok 1 %-ával támogassátok a Filmvilágot.

FILMVILÁG ALAPÍTVÁNY 19019037-2-41

 

A szolidaritás nem oszt, hanem szoroz.

Köszönjük a támogatást!

Alapfilmekkel segíti az oktatást az NFI

 nfi_alapfilmek_liliomfi.jpg

A Nemzeti Filmintézet az Alapfilmek projekttel és a Klassz programmal erősíti a filmkincs szerepét az oktatásban. A cél, hogy a magyar filmek szervesen beépüljenek a közismereti tantárgyak anyagába. 460 magyar filmről érhető már el izgalmas tartalom ingyenesen online és 100 film nézhető az oktatási intézményekben, a kínálat hónapról-hónapra bővül.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 2018 óta építi az Alapfilmek online platformot, melynek kitűzött célja, hogy közérthető módon mutassa meg a magyar filmtörténet alkotásait, szerepüket és jelentőségüket. Az ismeretterjesztő weboldal egyszerre informatív és szórakoztató, részletgazdag és könnyen használható. A szócikkek négy fő kérdésre adnak választ az egyes alkotásokkal kapcsolatban: miről szól, mitől különleges, hogyan készült és hol a helye a magyar filmtörténetben.

Tovább

#105 - Nem vénnek való vidék, A játékos, Ál/Arc

no_country_for_old_men_still.jpg

Majdnem napra pontosan 30 éve mutatták be az amerikai mozik Robert Altman zseniális szatíráját, A játékost, és 25 éve volt a John Woo-féle Ál/Arc premierje, amelyet a héten mozikba kerülő új Nicolas Cage-film (A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya) is megidéz. Ennek örömére újranéztük mind a két filmet, és folytattuk a Coen-sorozatunkat a testvérek egyetlen Oscar-díjas filmjével, a Nem vénnek való vidékkel.

Menetrend:

1:10 - Hírmagyarázó: Kevin Spacey egy magyar filmben
22:55 - A játékos
55:50 - Ál/arc
1:16:20 - Coen-sorozat: Nem vénnek való vidék
2:01:05 - Ajánljuk még

Tovább

Középkori kalandfilm készül a tatárjárás koráról

1242_a_nyugat_kapujaban.jpg

Gyártási támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet a magyar-mongol-angol koprodukcióban, 1242 – A NYUGAT KAPUJÁBAN címmel készülő akciódrámának és a MINDEN RENDBEN című elsőfilmnek, melynek fejlesztése a pályakezdő filmeseket segítő Inkubátor Programban valósult meg. 

„Egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilm feldolgozására vállalkozunk. Beláthatatlan következményekkel járt volna, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. Filmünk az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól. Büszkék vagyunk, hogy a teljes forgatási kreatív és szakmai magyar stáb mellett a szerepekre több neves külföldi színész és az utómunkára elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igen” – áll az 1242 - A Nyugat kapujában címmel készülő akciódráma alkotócsapatának nyilatkozatában.

Tovább

Ezek a Magyar Mozgókép Díj idei jelöltjei

jatszma.jpg

Idén június 9-12. között rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált a Veszprém-Balaton régióban (Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban), ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatja a közönség. A Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottsága kategóriánként 5 alkotást és alkotót jelöli a Magyar Mozgókép Díjakra.  

A korábbi gyakorlattal ellentétben idén a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottságába a Magyar Filmakadémia szekciói mellett kategóriánként egy-egy tagot delegált a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa, a Nemzeti Filmintézet, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, valamint a Magyar Operatőrök Társasága (HSC). Az ő szavazataik alapján dőlt el, hogy mely alkotásokat és alkotókat jelölik a Magyar Mozgókép Díjakra.

Tovább

Itt a májusi Filmvilág!

fv202205.jpgMAGYAR MŰHELY
Soós Tamás Dénes: „Ez egy enigma” (Beszélgetés Csuja Lászlóval és Nemes Annával)  
Nemes Z. Márió: Az anatómiai térkép eksztázisa (Csuja László – Nemes Anna: Szelíd)
Hirsch Tibor: Régi nemzedékek, új lövészárkok (Generációk filmtörténete – 2. rész)
Lakatos Gabriella: A szerelmi szkepticizmus történetei (Szerelemtől házasságig - 2. rész)  
Bárdos Judit: Egy szorgos zseni (Alan K. Rode: Kertész Mihály – Egy filmes élet)

EMBEREK ÉS ANDROIDOK
Lehet-e egy gépember emberi? Mikor jön el a pillanat, amikor emberként éljük meg az androidot? Mik azok a hibák, azok a „nem emberi” mozzanatok, amelyek késleltetik vagy egyenesen ellehetetlenítik azt, hogy az android emberré váljon? Ha az androidnak is lehet lelke és személyisége, beleszerethetünk-e?

Pintér Judit Nóra – Stőhr Lóránt: Szerelem AI idején (Ember, gép, vágy)  
Orosdy Dániel: Robotok a teljes idegösszeomlás szélén (Képregény-legendák: Frank Miller: Hard Boiled)  
Zalán Márk: Emberek és replikánsok (Ridley Scott: Szárnyas fejvadász)  

VÍCTOR ERICE
Erice, a spanyol szerző film nagymestere az elmúlt negyven évben mindössze három nagyjátékfilmet forgatott, de így is bekerült a filmművészet klasszikusai közé. Premier plánban egy világszemléletét és stílusát őrző autonóm alkotó életútja a vizuális kultúra – technikai fejlődés okozta – radikális átalakulásának idején.

Bácsvári Kornélia: Vissza az első káprázatig (Víctor Erice)  
Víctor Erice: Álmok küszöbén (Sanghaj ígérete. Előszó-részlet)  

Tovább
süti beállítások módosítása