Interaktív gyerekfilmfesztivál az Akváriumban

2020. október 20. - filmvilág

cinemira_1.jpg

Október 24-25. között az Akvárium Klubban rendezik meg a 3. CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivált, amely az egyetlen kifejezetten gyerekeknek és a kamaszoknak szóló filmes mustra hazánkban. A filmes programon hazai premierként láthatóak többek közt a Berlinálén, vagy a Velencei Filmfesztiválon debütált családi filmek. A versenyprogramban a világ legkiemelkedőbb rövid rajzfilmjei és kisjátékfilmjei versengenek az Aranymókus díjért. A vetítések mellett számos interaktív családi program is várja a látogatókat.  

Világszerte készülnek gyerekeknek szóló minőségi filmek, azonban ezek az alkotások szinte soha nem jutnak el a hazai mozikba. A CINEMIRA komolyan veszi a gyerekeket, és idén is elhozza a legkiemelkedőbb minőségi, nemzetközi gyerekfilmeket a hazai közönségnek. 

Tovább

Petícióval egy Fehér György-kötetért

fehergyorgy.jpg

Fehér György (1939-2002) operatőr-rendező – a III. Richárd (1973), a Szürkület (1987-90) és a Szenvedély (1995-98) rendezője – a magyar filmművészet meghatározó személyisége volt, mégsem jelent meg róla kötet.

A Francia Új Hullám Filmművészeti SzakkönyvkiadóArcok iskolája - Találkozás(ok) Fehér György operatőr-rendezővel munkacímen – több mint egy évtizede dolgozik egy kötet előkészítésén.

Tovább

60 magyar színésznő tisztelgett a 60 éves Psycho előtt

psycho_2020.jpg

Alfred Hitchcock Psycho című filmjét 1960 júniusában mutatták be New Yorkban. Ennek hatvanadik évfordulóján Budapesten éppen a Psycho60 forgatása zajlott. Végh Vozó Zoltán rendező és stábja a híres zuhanyjelenetet repprodukálták az Örkény Színházban. Felépítették a díszletet az Örkény Színházban, legyártották hozzá a henteskést, a lefolyót és a zuhanyfejet is. 

Minden snittben másik színésznő látható, szám szerint 60, pont annyi, mint ahány éves a film. A készítők mindenképp meg akarták mutatni, hogy melyik snittben ki látható, a stáblista így hosszabb lett, mint maga a háromperces jelenet. Az eredetit és a másolatot ez a videó veti össze, a kész produkció pedig itt látható:

Tovább

Középkori misztikus kalandfilm készül Gera Marinával

afeketepok_geramarina2_laokoon.jpg

A fekete pók címmel készül középkori misztikus kalandfilm Gera Marina szereplésével. A Nemzeti Filmintézet által is támogatott svájci-magyar koprodukció forgatása nemrég fejeződött be az NFI fóti középkori várdíszletében.   

A Laokoon Filmgroup (Tiszta szívvel, Saul fia, Napszállta) koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet (NFI) 54 millió forintos támogatásával készül Markus Fischer rendezésében A fekete pók című svájci-magyar koprodukció. A XII. században játszódó kalandfilm Jeremias Gotthelf azonos című nagy sikerű könyvének legújabb mozgókép adaptációja lesz, a mozibemutatót jövő novemberre tervezik az alkotók. 

A hátborzongató történet főszereplője a bátor, fiatal bába paktumot köt az ördöggel, hogy megszabadítsa faluját a német lovagok sanyargatásaitól, ám az ördög a bábán keresztül pókok tömegét szabadítja rá a falura, és kezdetét veszi a jó és a rossz küzdelme az emberiségért. 

Tovább

37 streamingre és tévébe készülő produkciót támogat az NFI

rotschild_klara_mti_foto_szlukovenyi_tamas.jpg

Többek közt Vidnyánszky Attila, Kovács Ákos, Eperjes Károly, Koltai Lajos, Goda Krisztina, Tóth Barnabás, Lichter Péter és Zomborácz Virág filmterveit támogatja a Nemzeti Filmintézet. 

Összesen 7 tévéfilm és 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet. Az animáció, a kisjátékfilm, az ismeretterjesztő- és dokumentumfilm, valamint az animációs sorozat pályázat beadása és feldolgozása jelenleg is folyamatban van. 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az elmúlt hónapokban meghirdette a streamingszolgáltatásra és televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait, amelyekre nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció és 24 ismeretterjesztő film készül. 

A tévéfilmpályázatra 104 szinopszis érkezett. A Televíziós Döntőbizottság 7 nagyköltségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg. 

Tovább

Az SZFE és a Facebook-dilemma (meg Enola Holmes és a felrobbanó tinik)

spontaneous.jpg

Új salátaadásunkban ajánlunk három kiváló SZFE-s vizsgafilmet (meg is lehet nézni őket a lenti linkeken), a „netflixes Facebook-film” kapcsán szembenézünk mi is a függőségeinkkel, beszélünk Sherlock Holmes húgáról, és lehet, hogy kiderül az is, miért robbannak fel a diákok az év egyik legjobb felnövéstörténetében. Bónusz: az új Liam Neeson- és Adam Sandler-bemutatókra is kitérünk, szerencsére csak röviden.

Menetrend:

03:15 – Földiek
8:40 – A vírus
15:45 – Szerelő
24:05 –Társadalmi dilemma (The Social Dilemma)
42:45 – A Cambridge Analytica sztori (The Great Hack)
57:15 – Enola Holmes
1:12:15 – Spontaneous
1:28:15 – Becsületes tolvaj (Honest Thief)
1:33:30 – Hubie, a halloween hőse (Hubie Halloween)

Tovább

Zuniverzum – jelenetek egy szerelemből - Új magyar karanténfilm

zuniverzum_jelenet.jpg

November 1-én érkezik az HBO GO-ra Gryllus Dorka és Simon Kornél főszereplésével készült rövidfilm, a Zuniverzum – jelenetek egy szerelemből, amelyet teljes titokban, a márciusi karanténidőszak alatt készítették el. 

Szinopszis:

Máté és Alíz viszonyt kezdenek. Épp első közösen töltött hétvégéjüket tervezik, amikor a vírushelyzet miatt le kell mondaniuk az utazást. Alíz elbizonytalanodik: mi van, ha a „Zuniverzum” ezzel akar üzenni nekik?

Ahogy telik az idő, a titkos találkák megszervezése egyre komplikáltabbá válik. A nehézségek rákényszerítik őket, hogy szembenézzenek a kérdéssel, mit is jelentenek egymás számára.  Innen ugyanis már nincs visszaút: ha folytatni akarják a kapcsolatukat,  minkettőjüknek komoly áldozatokat kell meghozni… 

Tovább