Filmvilág blog

Negyedik Cseh filmkarnevál, négy helyszínen

2017. február 13. - filmvilág

cseh_filmkarneval.jpg

Idén negyedik alkalommal és immár négy helyszínen várják a cseh filmek rajongóit a Cseh Filmkarneválra. A kínálat a drámától a dokumentumfilmen keresztül a vígjátékig terjed. 

A Filmkarnevált Petr Václav társadalmi drámája, a cseh határvidéken játszódó Sosem vagyunk egyedül nyitja. A periférián élő emberek sorsával foglalkozó rendező korábbi, Kiút című filmjét két éve szintén a Filmkarnevál keretében mutatták be. Az Én, Olga Hepnarová drámája egy megtörtént esetet dolgoz fel, Olga volt Csehszlovákiában az utolsó halálra ítélt és kivégzett nő. A cseh filmkritikusok ennek a cseh-lengyel-francia-szlovák koprodukcióban készült filmnek és elsőfilmes rendezőinek ítélték a legtöbb elismerést a 2016-os év terméséből. A foci gyakori téma Csehországban is, bár az FC Roma csapata még nem gondolkodik nagyobb stadion építésén, egyelőre az emancipáció és önmaguk elfogadtatásának göröngyös útját járják. Az emancipáció nemek közti mellékhatásait próbálják feltérképezni a Tigris elmélet alkotói, a film főszerepét, a „féktelen tigrist” nem más, mint a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Jiří Bartoška alakítja. A budapesti vetítéssorozatot Jan Hřebejk cseh-szlovák koprodukcióban készült filmje, A tanítónő zárja, melynek története a manipuláció művészetébe avatja be a nézőt. Bár a történet a 80-as években játszódik, a film megtekintése során sokszor érezhetünk párhuzamot az adott kor és napjaink történései között. 

A Toldi mozi vetítéseire jegyek már kaphatók! 

A Cseh Filmkarnevál főtámogatója idén is a Staropramen, a világ első számú prágai söre. Szakmai partnere a Budapest Film mellett a budapesti Toldi mozi, a miskolci Művészetek Háza, Béke Art-mozi, a szegedi Grand Café és a debreceni Apolló mozi.

Filmek és vetítési időpontok / Budapest / Toldi mozi

2017.02.22. 19:00
Sosem vagyunk egyedül / Nikdy nejsme sami / We Are Never Alone
feliratos cseh filmdráma, 2016, 105 perc
Rendező: Petr Václav

Egy paranoid börtönőr és családja egy kies főút mellett elnyúló faluba költözik. Összehaverkodik új szomszédjával, a munkanélküli hipochonderrel, akit a helyi vegyesboltban dolgozó felesége tart el. A megfáradt nő szemet vet az éjszakai klub kidobófiújára, de az a sztriptíztáncos csajt szereti. Ő azonban gyermeke apjára vár, aki épp a közeli börtönben hűsöl, ahol a börtönőr is dolgozik. Napjaink és a benne elő emberek drámája, akik az őket körülvevő démonok áldozatai és okozói is egyben.

2017.02.23. 19:00
Én, Olga Hepnarová / Já, Olga Hepnarová / I, Olga Hepnarová
feliratos cseh-lengyel-francia-szlovák filmdráma, 2016, 105 perc
Rendező: Tomáš Weinreb, Petr Kazda

A valós eseményt feldolgozó film Olga Hepnarová, egy magányos ember drámája, aki elhatárolódik a társadalomtól. A főszereplő tette hatalmas döbbenetet váltott ki a maga korában. 1973-ban beült egy teherautóba, és Prága belvárosában halálra gázolt nyolc embert. Tettére személyes bosszúként tekintett, amellyel megfizetett az élete során őt ért sérelmekért. 1975-ben ő volt az utolsó nő, akit Csehszlovákiában kivégeztek. Feljogosíthatja-e a legmélyebb személyes megalázás érzése az embert arra, hogy más életére törjön?

2017.02.24. 19:00
FC Roma
feliratos cseh dokumentumfilm, 2016, 75 perc
Rendező: Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar

Új csapat indul a cseh foci legalacsonyabb osztályában. Az FC Roma a děčíni járási bajnokság csapata, amelyet többségében roma játékosok alkotnak. „Ha én valakit nem szeretek, akkor azt le akarom győzni." - mondja a edzőjük, Pavel Horváth. Az ellenfelek azonban máshogyan látják ezt, a többség bojkottálja a roma csapatot. Így különös szezonnal indít az FC Roma, néha játszanak meccset, néha nem, előre semmi sem biztos, a klub így többnyire játék nélkül nyeri a meccseket 3:0-ra. Az FC Roma focistái azonban nem veszítik el a humorérzéküket, a pályán és azon kívül is harcolnak. Ez pedig néha nehezebb, mint gondolták volna: eltűnnek a labdák, a játékosok füveznek, a szurkolók ordítoznak, hogy húzzanak inkább dolgozni. A táblázatban viszont egyre magasabbra kerül a csapat. Sikerülhet magasabb osztályba jutni a játékosoknak, és meggyőzni a környezetüket, hogy ők nem egy agresszív banda, egyszerűen csak focizni szeretnének?

A vetítés után beszélgetés Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar  rendezőkkel.

2017.02.25. 19:00
Tigris elmélet / Teorie tygra / Theory of Tiger
feliratos cseh komédia / dráma, 2016, 101 perc
Rendező: Radek Bajgar

Az állatorvos Jannak hirtelen mindenből elege lesz. Az utolsó cseppet apósa halála jelentette, akinek elfogyott az ereje és türelme, mert életéről és haláláról is a felesége döntött abban a hiszemben, hogy ő tudja a legjobban, mi a jó és helyes, nem respektálva férje egyetlen óhaját vagy kérését sem. Jan a temetésen döbben rá, hogy ha nem tesz semmit, ugyanúgy végzi, mint az apósa, hiszen őt is hasonlóan rövid pórázon tartják. Vajon feléleszthető még a megfélemlített házinyúlban a féktelen és szabad tigris?

2017.02.26. 19:00
A tanítónő / Učitelka / The Teacher
feliratos cseh-szlovák filmdráma, 2016, 102 perc
Rendező: Jan Hřebejk

Az általános iskola igazgatónője rendkívüli szülői értekezletet hív össze, mert az a pletyka terjed, hogy a kedves és empatikus osztályfőnök benyomását keltő új tanítónő a diákjain keresztül manipulálja a szülőket. A kisebb szívességektől a komolyabb anyagi ellenszolgáltatásokon át a lehetséges szerelmi viszony víziójáig sok minden felmerül. Bár a történetet a csehszlovákiai szocializmus késői időszakában játszódik, a manipuláció művészetének árnyalt bemutatása univerzális érvényességű.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4512254598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása