Filmvilág blog

Az amerikai függetlenfilmről ír az új Prizma

Ajánló

2013. április 20. - filmvilág

prizma.pngMikor lenne időszerűbb fürkésző pillantást vetni az amerikai függetlenfilm múltjára és jelenére, ha nem azokon a szép tavaszi napokon, amikor épp Paul Thomas Anderson és Harmony Korine új filmje pereg a magyar mozik vásznain!? Ennek megfelelően a jubileumi, 10. Prizmában Wes Anderson Holdfény királyságának okostojásai és P. T. Anderson apai útmutatásra szoruló ösztönlényei kíséretében vonulnak fel a 60-as évek motoros bandái, akiket maga a hetyke bajszos trashpápa, John Waters követ, egyenesen a börtön falai közé, hogy terápiás célzattal elbeszélgessen a rabokkal a Rózsaszín flamingókról... A dadaista poptrash kortárs mestere, Harmony Korine abszurd egyperceseiben a tétova tinilelkek tragédiáit tetézve azonban egy sokkal kisebb testű, féltve őrzött kismadár repül bele a ventilátorba, amely incidens már-már a felszabadult szenny- és vérkarneváljairól elhíresült Lloyd Kaufman vezette Troma-stúdió olcsó, de garantáltan hatásos filmjeibe kívánkozik. Ha ezek után is még fel kell hívni a figyelmet (egyértelműen fel kell) az avantgárd érzékenység megkerülhetetlen fontosságára, akkor Gus Van Sant korai filmjei erre kiváló terepként szolgálnak. A főtémát elhagyva a lapszám zárásaként a Varió-rovatban Jan Švankmajer animációinak, illetve Kocsis Ágnes Pál Adriennjének szokatlan testképei kerülnek körültekintő és alapos elemzésre.

A Prizma folyóirat amerikai függetlenfilmmel foglalkozó lapszáma kapható országszerte számos Relay-Inmedio üzletben, továbbá az Írók Boltjában, a Toldi Moziban, a Fókusz Könyváruházban és az Átriumban lévő Odeon tékában.

Tartalomjegyzék

Téma: Amerikai függetlenfilm
Jankovics Márton: Kikötő nélkül - Kritika a The Masterről
Yannis Tzioumakis: Definíciós kérdések - Az amerikai függetlenfilm
Szalay Dorottya: Hatvanas évek két keréken - Roger Corman motoros filmjei
John Waters: Börtönben (Fordította: Györe Bori)
Sepsi László: Az utolsó szennycézár - Lloyd Kaufman és a Troma
Harmony Korine: A faji zavargások roncsai (regényrészlet; fordította: Pálos Máté)
Lichter Péter: Felhők a külváros felett - Gus Van Sant Portland-trilógiája és az avantgárd érzékenység
Kránicz Bence: Tucatnyi okostojás - Alternatív közösségek Wes Anderson filmjeiben

Varió
Nagy Csilla: Plasztik testek - Jan Švankmajer gyurmaanimációs testképei
Ureczky Eszter: A hiány neve - Terek és testek a Pál Adrienn című filmben

További információ a Prizma folyóirat honlapján: www.prizmafolyoirat.com

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr65235866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása