Filmvilág blog

Egyelőre tovább működhet a Kino mozi

Sajtóközlemény

2012. június 30. - filmvilág

Csütörtökön járt le annak a nyolcnapos fizetési felszólításnak a határideje, amely a Kino mozi bezárását helyezte kilátásba a felhalmozódott bérleti-díj tartozások miatt. A helyzetet az oldotta fel, hogy csütörtökön (vagyis a nyolcadik napon) délután aláírásra került a Magyar Nemzeti Filmalap támogatási szerződése a mozi márciusban beadott „gyorssegély” pályázatára vonatkozóan, amelynek köszönhetően a jövő hét elején a tartozás kiegyenlíthető lesz. 

A Kino mozi tehát egyelőre tovább üzemelhet, de továbbra is elvárja a rendszeres fizetést az ingatlan tulajdonosa, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film Zrt. Ehhez feltétlenül szükséges lenne, hogy a mozi valamilyen forrásból rendszeresen kapjon – rezsire és bérekre is fordítható – működési támogatást. Ez korábban is járt, de 2010-2011 között minden ilyen támogatás elapadt, csak a Filmalap gyorssegélye került kiírásra. Az artmozik Európában mindenhol állami támogatásban részesülnek, hiszen saját bevételeik sehol sem elegendőek a fenntartási költségekre. A tavaly decemberben módosított hazai filmtörvény az illetékes minisztériumot (EMMI) jelölte ki az artmozik támogatási rendszerét kidolgozó rendelet megalkotására, de ezzel kapcsolatban a mai napig nincs fejlemény. A Kino vezetői sajátjuk mellett a többi mozi közönségére is gondolva azt remélik, hogy L. Simon László kulturális államtitkár korábbi ígéretének megfelelően erre hamarosan sor kerül, így a kultúrarajongóknak nem kellene lemondaniuk az artmozik nyújtotta film- és programkínálatról, sem Budapesten, sem a vidéki városokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr884620175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása