Filmvilág blog

A bezárás küszöbén a Kino és a Tabán mozi

Sajtóközlemény

2012. június 19. - filmvilág

A napokban e két mozi türelmetlen fizetési felszólításban részesült az ingatlanok tulajdonosától, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Film Zrt-től. Mint már hónapok óta olvasható a sajtóban, az artmozik egyre nehezebb helyzetben vannak: 2011-től az állami, 2012-től pedig a fővárosi támogatás is megszűnt számukra, hiába látnak el központilag támogatandó közfeladatot. Az üzemeltetők a mai napig várják, hogy a sokszor ígérgetett támogatási rendszer újjáéled, s az átmeneti időszakban hiába igyekezték költségeiket csökkenteni, mégis tartozásokat halmoztak fel.

A Magyar Nemzeti Filmalap márciusban kiírt, de még nem folyósított „gyorssegély” támogatása a két említett mozi számára nagyban segítené a tartozások leküzdését, de úgy tűnik, a fővárosnak már nem áll szándékában erre tovább várni. A fizetési felszólítás egyértelmű: a teljesítés elmaradása esetén 8 napon belül a szerződés azonnali hatályú felmondására kerülhet sor az említett mozikban. Ha ez történik, Budapesten a fővárosi tulajdonú artmozik és az állami kézben lévő Örökmozgó mellett már csak a Cirko-gejzír üzemelne önálló, magánkézben lévő egységként.

A nehéz helyzetbe került üzemeltetők abban reménykednek, hogy a Fővárosi Önkormányzat, ha már a támogatást tavaly óta megvonta ezektől az intézményektől, legalább a bérleti díj fizetéssel kapcsolatban belátó lesz még egy ideig, tekintettel arra, hogy a mozik a fővárosi kulturális élet gazdagabbá tételéért dolgoznak nap mint nap.

FRISSÍTÉS: A Cirko-Gejzír szolidaritási akcióval reagált. Közleményük:

Döbbenten fogadtuk a hírt, hogy a bezárás közvetlen veszélye fenyegeti a Kino és a Tabán mozikat. Az artmozik lehetetlen finanszírozási helyzete eddig is világos volt előttünk, hiszen a Cirko is hasonló problémákkal küzd, de mindez most már nem csak a szakma, hanem a közönség számára is rávilágít arra, hogy az artmozik üzemeltetési támogatása továbbra sincs megoldva. A főváros egyik legfontosabb kulturális hálózata gyakorlatilag a szétesés küszöbén áll. Egyre világosabb és félőbb, hogy nem átmeneti helyzetről van szó, az elmúlt két évben 12 mozi zárt be és ha továbbra sem lesznek elérhető moziüzemeltetési pályázatok, a többi is erre a sorsra jut.

Ezért is döntöttünk úgy, hogy egy szolidaritási akció keretében támogatjuk a profilban hozzánk közel álló Kino mozit. A Cirko-Gejzír 2012. június 28. és július 4. közötti, egy heti bevételét felajánlja a Kino mozi számára. Reméljük, hogy ebben az időszakban minél több néző látogat el a Cirko-Gejzírbe és nézi meg premier előtt a KÍNAI ELVITELRE című filmünket. Egyben arra buzdítjuk a többi artmozit, kulturális intézményt is, hogy csatlakozzon hozzánk vagy hirdesse meg a saját szolidaritási akcióját.

A Cirko csapata

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr954597712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása