Filmvilág blog

California Dreamin’

Ma éjjelre

2012. április 28. - schanda

California Dreamin’­ – román, 2009. Rendezte: Cristian Nemescu. Írta: Cristian Nemescu, Catherine Linstrum és Tudor Voican. Kép: Liviu Marghidan. Szereplők: Armand Assante (Doug Jones), Jamie Elman (David McLaren), Razvan Vasilescu (Doiaru). 155 perc.
Vetítik: Duna - 00:45

Befejezetlenül – áll Cristian Nemescu első és egyetlen játékfilmjének címe mögött. A film kezdő inzertjén közlemény: a rendező 2006 augusztusában, a film utómunkálatai idején, autóbalesetben elhunyt, a filmet abban az állapotban mutatják be, ahogy Nemescu összevágta, mondván, ez a korántsem végleges változat tükrözi leginkább a rendező elképzeléseit. A California Dreamin' tehát torzó, csonka mű – s mint ilyen tökéletlen, szépsége főként a részletekben fogható meg, az összképhez a képzeletnek kell a helyére illesztenie a hiányzó részleteket. Legalábbis ezt gondolhatnánk egy efféle produceri közlés láttán. Csakhogy Nemescu így is egy kiváló arány- és tempóérzékről tanúskodó, remek alakításokkal megtámogatott, tűpontos alkotást hagyott maga után. A California Dreamin' szatírájának egyaránt célpontja a román kisember, a kelet-európai bürokrácia és az amerikai küldetéstudat.

california-dreamin.jpg

1999-ben egy kis román falu állomásfőnöke (és helyi oligarcha) hivatalos papírok hiányára hivatkozva feltartóztat egy Bosznia felé haladó, fontos katonai felszerelést szállító NATO-szerelvényt. A falusiak kapnak az alkalmon és az amerikai katonák jelenlétéből megpróbálnak hasznot kovácsolni: a lányok kicsinosítják magukat, a munkások nagyobb figyelmet remélnek sztrájkjukhoz, a polgármester nemzetközi tőkebefektetést remélve kisvárosi ünnepet rendez. Abszurd és román kisrealizmus keveredik Nemescu filmjében – amit persze a kultúrák efféle kényszerű összeütközése szül. (A rendező viszont kitűnően megoldotta a különböző nemzetiségű szereplőgárda összehangolását.)

A California Dreamin' hézagmentesen illeszkedik a román újhullám keserű, szkeptikus alkotásaihoz (Lazarescu úr halála, 4 hónap, 3 hét és 2 nap, Rendészet, nyelvészet) – Nemescunál nincsen kettős mérce, kiskirály, haszonleső polgármester, gyilkos indulatú sztrájkoló és világot megváltani kívánó katona egyaránt fennakad a rostán. Kelet-Európában Kalifornia továbbra is csak álom lehet.

Schreiber András

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr134477927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása