Utolsó kommentek:

Pyrandus 2019.11.18. 20:56:46

Agnes Varda különleges filmje (Rue Daguerre) különdíjat érdemelt volna. A dokumentum-filmművészet realista és lírai remeke.

Bejegyzés: Véget ért a 16. Verzió Filmfesztivál

Dan da Man 2019.11.08. 09:38:17

@FlybyWire: Ez azért így ebben a formában nem igaz. A gondolkodás ugyanis asszociációk sora. Az, hogy tebenned nem kelt gondolatokat, az nem feltétlenül a film hibája. Bennem Tarkovszkij nem keltett. És fikáztam. Aztán mára rájöttem, hogy csak én nem vagyok vevő rá.
Szóval lehet, hogy nem kéne ütlegelni, mert csak a te vevőd nincs arra kalibrálva, hogy a benne levő (egyébként igen egyszerű üzeneteket és primitív érzelmeket - ebben nincs vita) továbbgombolyítsa...

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

Dan da Man 2019.11.08. 09:35:50

@Jagdpanther: Nem, te nem érted, mert azt hiszed, hogy a te véleményed, miszerint a képregényfilmek mind szarok, mérvadó.
Nem az.
Nem kell szeretned, de a kultúra fokmérője a tolerancia. Meg az, hogy árnyaltan tud fogalmazni az ember, abszolútumok helyett.
Neked ez nem telepített skill.
Szóval legközelebb mielőtt odahánysz valahova a kis stílusodban, győződj meg róla, hogy nem okosabb emberek vannak-e körülötted. (Mert hogy alattad mások is mondták ugyanezt, csak valahogy mégis sikerült intelligensebben megfogalmazniuk és leírni a gondolataikat, ami validálja őket, miközben te egy okoskodó hülyegyereknek tűnsz.)

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

Dan da Man 2019.11.08. 09:32:11

@colonel Tigh: Egyetértek. Bár szerintem ő a Marvelt csak szemléltetésre használta. De a probléma valós, és röviden annyi, hogy a marketing-osztály mondja meg, hogy milyen film készüljön Hollywood-ban. Ennyi és nem több. És ez valóban szomorú. A Marvel azért rossz példa, mert ők még jó terméket is állítanak elő. És valóban jó lehet, mert nem csak a képregény-rajongók nézik meg, miközben a DC-adaptációk sorra bukdácsoltak éveken át...

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

kermi 2019.11.07. 22:24:46

Scorsese jól látja. Sajnos igaza van.
Fentebbi hozzászóláshoz: Nem csak a Marvelről beszél, hanem általában a filmiparról. És kimondja a lényeget is: ha szarevésre kondicionálják a nézőt, akkor a szart fogja igényelni. És nyugodtan sorolhatjuk a filmipar mellett a tévéket, rádiókat, zenekiadókat. Ugyanazt a bejáratott szart nyomják egytől egyig.

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

TSandor Toth 2019.11.07. 21:24:51

Marvel a Brazil, mexikói, kolumbiai stb szappanoperák amerikai verzióit gyártja. Azt a silány szart amit ha azt étteremben kapod úgy hívják: Big Mac menü. A különbség csak annyi, hogy itt az ízfokozót (glutamátot) CGI-nak hívják.

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2019.11.07. 08:37:39

Scorsese - valószínűleg udvariasságból - ott "téved", hogy ezek a fogyasztásra szánt "tökéletes termékek" - valójában karakterábrázolás és dramaturgia szempontjából dilettáns, silány fércművek, ahol a történetmesélésen tátongó lukakat elszabadult CGI-lávaömléssel próbálják elfedni.

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

FlybyWire 2019.11.06. 14:44:22

@Mdavid89: Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a szint nem egyenlő a színvonallal.

Szuper sok CGI, hang, látvány, nulla érzelem vagy elgondolkodtató dolog.

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2019.11.06. 14:30:22

A Marvel-filmek a szórakoztatóipar magas szintű termékei, de tényleg nem sok közük van ahhoz, amire filmművészet alatt gondolunk. Nem meglepő, hogy népszerűek, de a tömegízlés sosem a minőség csúcsáról szól. Ha ezeket elkezdenék olyan intelligens filmnyelvvel készíteni, ahogy például Scorsese készít filmet, fele ekkorát sem szólnának a kasszánál.

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

Jagdpanther 2019.11.06. 13:59:41

@colonel Tigh: látom vèkony jégre lèpett Martin bácsi nálad.
Latszik hogy nem érted, egy vodor szar az egesz marwell, ugyanugy mint a disney, most errol kerdezek, valaszolt.
A lenyeg hogy evi 1-2 film kilegyen paszirozva, az atlag usernek ez kell. Tartalom? Ugyan! Fenyek raketak es ugyanaz az 1 forgatonyv legyen mar captain amcsi ota... mind ugyanaz a kaptafa .
Az sw is elment a disneywel, de mondhatnam a tobbi regi meset, forognak az alkotoik a sirjukban, hogy milyen mocsok remakek keszulnek.
Nem kell verni a port mert o is azon kevesekhez tartozik aki utalja ezeket.

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

FlybyWire 2019.11.06. 13:27:33

Minden szava aranyat ér.
A minőség mindenben marginalizálódik a tömegszar mögött. Ezer milliárd légy nem tévedhet, ahogy 5 milliárd ostoba, egylövetű ember sem, aki nem érezni meg gondolkodni jár a mozikba, hanem csak az érzékszerveit masszíroztatni/szétstimulálni.

Ez más művészetnél is így van, lásd operett, mulatós, de még az elektronikus játékoknál talán a legjobban: egy időben nagyon mentek a lebutított, leegyszerűsített, milliárdokból csinált tömegjátékok. Azaz most is mennek, de szerencsére egy ideje kezd elválni a szar a májtól: megjelentek az online értékesítési platformok mint a steam meg a gog, óriásit futott a Kickstarteren pár igazán jó cucc, ésatöbbi. VAN alternatíva, ha még egyelőre kicsiben is.

A filmeknél pedig a minőségi sorozatok után most már a minőségi filmekre is van pénz, hála a streaming szolgáltatások megerősödésének.

A vásznas mozi egyetlen reménye pedig az, hogy az agymosotthullamarvelzombik előbb-utóbb áttérnek a VR-ra. Akkor ismét lehetnek majd jó filmek a nagy mozikban. Amikből viszont mindenképpen kevesebb lesz, sajnos.

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

colonel Tigh 2019.11.06. 03:26:21

"Ami nincs meg bennük, az a felfedezés (reveláció), a rejtély és a valódi emocionális veszély. Semmi nem forog kockán. A Marvel-produkciók azért készülnek, hogy kielégítsenek egy jól lehatárolt keresletet, és véges számú témák variációiként tervezik meg őket."

Nem a Marvelt akarom megvédeni, vagy azt amit csinál, de ez már kezd rohadt unalmas lenni. Ráadásul még igaza sincs, maximum részben. Úgy érzem igazságtalanul szálltak rá a Marvelre ennyire. Azon lehet vitatkozni, hogy milyen értéket képviselnek ezek a filmek - bár szerintem az is hülye, aki magasművészetet a Marvelnél keresi, bár nem kicsit skizo dolog, hogy mégis belefut az ember valami értékesbe és művészibe, amikor pl összetalálkozik egy Legionnal. Ok, nem mozi, de audiovizuális és Marvel. A Marvel csinálja a saját dolgát, rajta kívül hány kiadó is van? Paramount, Fox, Columbia, Warner, Universal? Hogy csak a legnagyobbakat említsem és akkor ott van a rengeteg kisebb, és független. Miért is a Marvelt szapulja mindenki? Mennyi film készül egy évben, ebből mennyit készít a Marvel? Ők csinálják a saját dolgukat, és kész, ha egy Scorsese nem tudja kiadatni a filmjét, akkor ne a Marvelt tessék hibáztatni, hanem tessen leülni a belterjes filmes köreiben a stúdiókutya haverekkel, és rákérdezni, hogy mi a fasz van. Ráadásul ott van a föntebb idézett szöveg. Kedves Scorsese, ezt a hollywoodi filmek 99%-ról el lehet mondani. Nincs valódi emocionális veszély, és semmi nem forog kockán? Vicces tag az öreg, biztos nem ismeri a frázist, hogy az amerikai filmek mindig jól végződnek és soha nem hal meg a főhős...
A Marvel filmjeinél minden szempontból sokkal sokkal rosszabb film készül millió számra minden évben, amióta az eszemet tudom. És akkor ott van a reboot-mánia, a reboot rebootját is rebootolják, ott van a folytatásmánia, amikor sikeres lesz valami és azonnal legyártanak hozzá még két rókabőrt. Vagy fantázia híján, a biztos bevétel reményében biztonsági játékot játszva elővesznek egy régi klasszikust, és folytatják, vagy éppen előzményt gyártanak hozzá, persze, hogy sokkal kevésbé kockázatos, mint egy eredeti ötlet, ami vagy bejön, vagy nem. (a Marvel sorozatait én nem keverném ide, eleve fázisokban gondolkoznak, és a filmek "main" sztorijuk mellett egy nagyobb történet darabkái, és nem ugyanaz, mint a pl a Karib tenger kalózai, aminek a folytatásai kizárólag anyagi megfontolásból születtek.) Ezek a Marvel előtt is megvoltak, és milliószám készült a szemét 30 évvel ezelőtt is. Azon kívül kedves Scorsese -mondom ezt úgy, hogy imádom a dolgait-, az új filmje kapcsán csak annyit, hogy egy "Scorsese" maffia film, Pescivel és DeNiróval sem olyan eredeti már, mint gondolja, mint mondjuk a '90-es évek elején...
A problémák amiket fölhoz a filmiparra kapcsolatban jogosak, abszolút. Csakhogy ezek elég régi problémák már, és nem a Marveltől lett ilyen. Ráadásul a Marvel még szórakoztató is maga módján, mert lehetne úgy is csinálni, mint a DC, aki megirigyelte az univerzumépítős sikereket, csak éppen az univerzum építését hagyta ki a filmjeiből, vagy ott a Sony, tessenek a 3x rebootolt pókemberre gondolni. A Marvelnek az a legnagyobb problémája, hogy baromi sikeres. És ez sokaknak szúrja a szemét, és könnyen válik célponttá az olyanoknál mint pl Scorsese, aki az amúgy jogos fölvetéseit-, problémáit és a saját frusztrációit fejezik ki ezáltal.

Bejegyzés: Scorsese újra elmagyarázza, mit jelent számára a mozi

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.11.06. 02:16:53

@Baski Sándor: Hupszi... Pótolom! Még azokat a Filmvilág-podcasteket is meghallgatom, amiben általam sosem látott norvég és/vagy iráni művészfilmekről van szó! ;)

Bejegyzés: Podcast: Scorsese vs. Marvel

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2019.11.05. 22:57:29

@-Szűcs Gyula-: Ezt a poént elsütöttem én is a podcastban, lebuktál, hogy nem hallgattad meg :(

Bejegyzés: Podcast: Scorsese vs. Marvel

Király András 2019.11.05. 22:51:57

@Szingularitás.: Bocs de az egész hollywood-i filmgyártás egy nagy vidámpark ahol a legfontosabb mindig is a minél nagyobb bevétel volt...

Bejegyzés: Podcast: Scorsese vs. Marvel

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2019.11.05. 20:28:58

@udvardy: Többször is elmondtam az adásban, hogy ez a film Joker szemén keresztül mutatja be a várost, az embereket, és mindenkit, akivel kapcsolatba kerül, úgyhogy engem nem kell meggyőznöd :)

Bejegyzés: Podcast: A nagy Joker-vita

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2019.11.05. 20:22:16

@hogi:
1. jó a téma, de ha ennek alaposan utánajárunk, akkor abból inkább egy szöveges anyag lesz
2. külön adást nem, de lesz sorozatos podcastunk még idén, és abban szerintem szóba fog kerülni, mert láttuk mindhárman, és lenne róla mondandónk

Bejegyzés: Filmvilág Podcast #43 - Éretlenségi, Túltolva, A szavak ereje