Ez az 5 cannes-i film már biztosan eljut a magyar mozikba

2019. május 24. 19:07 - filmvilág

A 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál lezárása előtt jelentette be a Mozinet, hogy a versenyprogramból több filmet is bemutat majd a hazai mozikban. A lista:

ÉLŐSKÖDŐK (Parasite / Gisaengchung)
A dél-korai Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy leforgassa a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjátékot, az Élősködőket. A film antihőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.

parasite.jpeg

Tovább
Szólj hozzá!

Trónok harca - A rajongástól a gyűlöletcunamiig

2019. május 21. 18:57 - filmvilág

got.jpg

Megnéztük együtt a Trónok harca fináléját, és aztán egyből ki is elemeztük, nemcsak az utolsó részt és évadot, de az egész sorozatot. Amire próbáltunk választ találni:

 • Indokolt-e az alkotókra zúduló gyűlöletcunami,
 • létezhet-e tökéletes befejezés,
 • ki érdemelte volna meg leginkább a trónt,
 • ki volt a sorozat legjobb színésznője, színésze,
 • és a legizgalmasabb karaktere;
 • melyik volt a legjobb jelenet,
 • és miért jutott eszünkbe a Dallas?

Akik megmondják: Varga Dénes, Huber Zoltán, Baski Sándor 

A podcast epizódjai minden fontosabb podcast applikációban elérhetőek, de a Spotify-on, az Audiomackon és az iTuneson is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)   

14 komment
Címkék: sorozat podcast új

1% a Filmvilágnak!

2019. május 14. 12:08 - filmvilág

egysz.jpgKérjük mindazokat a kedves olvasókat és filmeseket, akiknek fontos, hogy ne vesszen el az egyetlen megmaradt magyar filmművészeti folyóirat, adójuk 1%-val segítsék a Filmvilágot.


FILMVILÁG ALAPÍTVÁNY

19019037-2-41 


Nem kerül pénzbe és fáradságba, viszont megment egy lapot, amely 62 éve bizonyítja: stílus és gondolat nélkül nincs magyar film és nincs filmkritika.

A szolidaritás nem oszt, hanem szoroz.

Köszönjük a támogatást!

Szólj hozzá!

Adománygyűjtő filmvetítés az emberkereskedelem áldozatainak

2019. május 13. 18:16 - filmvilág

csicska.jpg

Ma Magyarországon közel 36.000 ember él rabszolgasorban. Az Egy nő fogságban című dokumentumfilm forgalmazója, az ELF Pictures és a Szabad Élet Egyesület adománygyűjtő filmvetítést rendez az emberkereskedelem áldozatainak megsegítésére. 

Időpont: 2019. május 20. 19:00 h
Helyszín: TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza (1094 Budapest, Liliom u. 41.)

A befolyt összeget teljes egészében az áldozatok megsegítésére fordítják:

 • támogatják egy védett ház működését
 • egy menekítő autó fenntartását
 • az áldozatok rehabilitációját és képzését (tanulás, esélyteremtés)
 • egy országosan terjesztett támogató füzet elkészülését a segítségnyújtás lehetőségeiről, valamint a segítő szervezetek elérhetőségeiről.

Tovább
Szólj hozzá!

Ezekből a tervekből készülhet a következő magyar történelmi film

2019. május 09. 12:32 - filmvilág

Szavazz!

tortenelmifilm_14_gyoztes_2018_11_foto_filmalap.jpg

Tavaly nyáron hirdetett a Filmalap történelmi filmes pályázatot, amelyre összesen 404 filmterv érkezett. Közülük 14-et választott ki a Filmszakmai Döntőbizottság.  A Filmalap a nyertes filmtervek ötletgazdái mellé tapasztalt forgatókönyvírók és hozzáértő producerek bevonását szorgalmazta. Most, hogy az összes alkotócsapat kialakult, a korábbi 1 millió forint értékű díjazást követően, filmtervenként 2,5 millió forint forgatókönyvfejlesztési támogatással folytathatják a munkát az alkotók.

Íme, a nyertes filmtervek témái:

Bartók
Forgatókönyvírók: Horváth Áron, Petrik András

A filmterv Bartók életének négy különböző időszakából, négy művének előadásán keresztül mutatja be a világhírű magyar zeneszerzőt és műveinek jelentőségét.

Erdélyi menyegző
Forgatókönyvírók: Fazekas Máté Bence, Roy Chowdhury, Ugron Zsolna

1608-at írunk. Az erdélyi fejedelem húga, Báthory Anna merészen szembeszáll a kor és bátyja elvárásaival.

Feleségek felesége
Forgatókönyvírók: Tallián Mariann, Pacskovszky József

Szendrey Júlia megrázó sorsán keresztül betekintést kaphatunk Petőfi Sándorral kötött házasságának időszakába, majd özvegységének megpróbáltatásaiba. Egy nő a XIX. században, aki a szabadságért küzd.

Tovább
3 komment

40 éves az Alien – Nyerj jegyet a jubileumi vetítésre!

2019. május 07. 12:39 - filmvilág

polus-alien-40-b1-poster-web.jpgA Pólus Mozi Klasszik Filmklub következő eseménye az "ALIEN 40 Emléknap" lesz május 10-én 19 órától. A program keretében Ridley Scott scifi-horror klasszikusa előtt tisztelegnek, amit 40 évvel ezelőtt, 1979. májusában mutattak be.

Az évfordulós program részeként egy beszélgetést hallhatnak a nézők Csákvári Géza és Kovács Gellért filmes újságírókkal az Alien máig tartó popkulturális hatásairól és egy különleges kiállítás is lesz a mozi előterében a film vizuális világát megálmodó H.R. Giger grafikáiból. Végül esemény résztvevői megtekinthetik A nyolcadik utas: a Halál rendezői változatát, 120m2-es vásznon, digitálisan restaurált képpel, eredeti nyelven, magyar felirattal.

2003-ban Ridley Scott elkészítette a film rendezői változatát, az Alien – Director's Cut az új jelenetek ellenére egy perccel rövidebb lett az eredetinél. Ennek oka, hogy a rendező a digitális felújítás mellett számos jelenetet rövidebbre, feszesebbre vágott, ill. néhányat kihagyott, hogy a mai igényeknek megfelelően kicsit felpörgesse a filmet.

Két darab páros belépőt sorsolunk ki azok közt, akik megírják a blog.filmvilag@gmail.com címre vagy a kapcsolódó Facebook-posztunkhoz, hogy melyik a kedvenc (filmből, sorozatból vagy akár regényből ismerhető) földönkívüli karakterük. Sorsolás csütörtök reggel.

Ajánlott olvasnivaló: Orosdy Dániel: Alien-mozi - Figyeld az eget!

Szólj hozzá!

Itt a májusi Filmvilág!

2019. május 01. 11:25 - filmvilág

1905.jpgMAGYAR MŰHELY
Hirsch Tibor: Wittman fiúk az Orfeumban (Történelmi filmek: Boldog békeidők)
Kovács Ágnes: Piros, fehér – szürke (A Fényes szelek színdramaturgiája)
Kincses Károly: Turától Bombayig (Sára Sándor fotográfiái)
Szekfű András: Hamvassy Anna és a Balázs-Béla-hagyatékok
Kránicz Bence: Kitaposott ösvények (Friss hús Fesztivál)

BIOMOZI/GENETIKA
A köztudatban a genetika mai napig baljósan hangzó kifejezés: a testi-lelki metamorfózis témája főleg a klasszikus rémfilm és a horror zsigeribb alműfajaiban dominál. E történetek alaphelyzete jellemzően valamilyen tudományos katasztrófa: félresikerült vagy elbizakodott kísérlet, ipari baleset, elszabadult hadászati kutatás.

Borbíró András: Isten munkaasztalán (Biohekkerek hajnala)
Sághy Miklós: Zöld filmek (Hódosy Annamária: Biomozi)
Sepsi László: Testképzavar (Charles Burns: Black Hole)

ÚJ RAJ
Huber Zoltán: A fal adja a másikat (Neil Marshall)

Tovább
Szólj hozzá!