Shane Black, az utolsó cserkészpredátor

2018. október 22. 09:00 - filmvilág

shane_black.jpg

Végigmentünk a macsóság hollywoodi apostolának karrierjén a Halálos fegyvertől Az utolsó cserkészen át az új Predator-filmig. Megvitattuk többek közt, hogy

  • szerzőnek számít-e egyáltalán,
  • hogy lett belőle sztár-forgatókönyvíró, ha nem is robbantottak kasszát a filmjei
  • tényleg ugyanazt a sztorit írja mindig,
  • mi ez a karácsonymánia,
  • van-e rendezői stílusa,
  • és egyáltalán, van-e helye az általa képviselt, nem annyira PC-világképnek a moziban 2018-ban?

A podcast régebbi epizódjai a Mixcloudon érhetőek el, de az iTunes-on is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.)    

Tovább
Szólj hozzá!

Oscar-közeli filmek és Berlusconi a Mozinet Filmnapokon

2018. október 19. 16:00 - filmvilág

loro.jpg

Október 20-23. között a 8. Mozinet Filmnapokon Oscar-díjat nyert, vagy jelölt alkotók filmjei láthatók premier előtt országosan több art moziban. Paolo Sorrentino Berlusconit bemutató alkotása, Asghar Farhadi Mindenki tudja című feszes thrillere az Oscar-díjas Penélope Cruz és Javier Bardem főszereplésével, az Oscar- és BAFTA-díjas lengyel Pawel Pawlikowski Hidegháborúja, a lebilincselően izgalmas kolumbiai Az átkelés madarai, az első libanoni film Oscar-jelölt film, A sértés most lesznek először láthatóak hazánkban. A filmvetítéseket számos ingyenesen látogatható kiegészítő program színesíti majd a budapesti Puskin moziban. Lesz „Sértődj velünk” játék, akusztikus jazz koncert, közönségtalálkozó Natalia Reyes-szel, Enyedi Ildikóval és Zányi Tamás hangmesterrel, valamint az idén 20 éves Mozinet szülinapi bulija és borkóstoló. 

Október 20-án, szombaton az első Oscar-díjra jelölt libanoni filmhez, A sértéshez kapcsolódik kísérőprogram a Puskin moziban. A film 18.15-kor látható a Metropolis teremben, majd 20.20-tól a Kávézóban a Rapid Randi egyik alapító tagjának vezetésével játék lesz „Sértődj velünk” címmel. A játékmester által összepárosított embereknek 7 perc áll rendelkezésre, majd tovább kell ülniük, így mindenki mindenkivel beszélgethet. Minden vállalkozó kedvű résztvevőt a Mozinet vendége egy pohár italra. A beszélgetés témája természetesen A sértés lesz, és minden, ami hozzá kapcsolódik: vallás vagy szekularizáció, anómia, asszimiláció, attitűd vagy akár politika. 

Tovább
Szólj hozzá!

Primanima hetedszer - Újra Budaörs lesz az animáció fővárosa

2018. október 18. 16:58 - filmvilág

Október 24. és 27. között hetedszer rendezik meg a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivált, amelyen a főszereplők a pályájuk elején álló fiatal animációsfilm-alkotók. A négynapos fesztiválon hazai és nemzetközi diákok, fiatal alkotók rövidfilmjei mellett egész estés filmek, workshopok, mesterkurzusok, kiállítások és koncertek is színesítik a programot. A kicsik sem maradnak filmek nélkül: országszerte és határon túl is animációs vetítések várják őket. 

poszter_2018.jpgA 7. Primanimára közel félezer nevezés érkezett 26 országból, amelyből az előzsűri 14 elsőfilmet, 26 diplomafilmet és 21 diákfilmet, azaz összesen 61 rövidfilmet, valamint 32 gyerekfilmet választott ki, amelyek a Primanima díjaiért szállnak versenybe. 

Az idei fesztivál mottója akár az is lehetne: éld túl az életet animációval. A londoni Royal College of Arts-on végzett Diyala Muir 2016-ban a legjobb diplomafilmnek járó elismerést kapta A buli másnapján (The Day After The Party) című filmjéért, idén a Kék kezek (Blue Hands) című elsőfilmje került a versenyprogramba, melyben egy közösségi médiában elmerülő fiatal lány próbálja feldolgozni az elfojtott gyászát. Szintén első önálló filmjével jelentkezik Martina Scarpelli, akinek Cosmoetico című szokatlan hangulatú kisfilmje után Tojás című szürreális alkotása látható a fesztiválon, amely az étkezési zavarokkal élők fejébe enged betekintést a rendező saját élményei alapján. Paulina Ziolkowska az Oh, anyám! (Oh Mother!) sikeres fesztiválkörútja után ismét egy diákfilmmel jelentkezik: az idei Berlinalén külön elismerésben részesült Egészségedre! (Bless You!) az emberek egymás közti zsörtölődő és idegbajos viszonyára reflektál egy absztrakt, vibráló színű animációban. Hegyi Olivér MOME-s diplomafilmje, a szakítás utórezgéseit fájóan humorosan bemutató Take Me Please című film többek közt Annecyban és Szarajevóban is szerepelt. 

Tovább
Szólj hozzá!

Halloween Katalóniában - Sitgesi filmnapló

2018. október 17. 13:00 - Baski Sándor

sitges.jpg

 

A múlt hetet a világ, de legalábbis Európa legnagyobb műfaji filmfesztiválján töltöttem, a katalóniai Sitgesben. Részletesebb beszámoló a Filmvilág decemberi számában lesz olvasható, addig is álljon itt egy szubjektív filmnapló, amelyben az általam látott 25 filmet rangsorolom is. (Jelzem külön a magyar bemutató vagy a netflixes premier dátumát is, már ahol van ilyen.)

25. LUCIFERINA 

Argentin horror egy fiatal apáca(jelölt) lány pokoljárásáról. Elég korán elvesztettem a fonalat, ami nem biztos, hogy az én hibám, a legnagyobb bűne a filmnek mégis a jellegtelen, tévéfilmes képi világ. Pornó- vagy legalábbis bátrabban felvállalt softcore exploitationként jobban működne. 5/1

24. ELIZABETH HARVEST 

A kékszakállú herceg várának papíron izgalmasnak tűnő átirata: az operabéli herceg itt egy zseniális tudós/üzletember, a vár egy modern villa, de a kiindulópont ugyanaz: a férfi feleségül vesz naiv, fiatal lányt, akinek kiköti, hogy nem léphet be a ház egyik, mindig lezárt emeleti szobájába. A lány mégis bemegy, és a helyzet gyorsan eszkalálódik. Az író-rendező Gutierrez sajnos túlbonyolította a cselekményt, és a karakterek is fájóan laposak. 5/2

Tovább
Szólj hozzá!

Amerikai turnén a magyar film

2018. október 16. 10:53 - filmvilág

torokferenc_traverse_city_film_festival.jpg

Csúcsokat dönt Amerikában az 1945 - a jegybevétel majdnem 1 millió dollárnál tart, a filmkritikákat összesítő Rotten Tomatoes nevű weboldalon az 1945 értékelése 97 százalékon áll. Az elmúlt 18 hónapban Amerikában bemutatott filmek közül Török Ferenc alkotása az 5 legjobbra értékelt film között van. A bostoni West Newton Cinemában a magyar alkotás már 42 hete műsoron van, ami szintén kiemelkedő eredmény.

A Filmalap értékesítési részlege, a HNFF World Sales az 1945 című filmet világszerte már több mint 40 területen értéskesítette helyi forgalmazóknak, nemrég az argentin mozikban mutatták be, és október 12-től az Egyesült Királyságban is műsoron van a film. 

A Filmalap tíz újonnan restaurált magyar filmklasszikus forgalmazási jogait értékesítette Észak-Amerikára, a filmeket a Kino Lorber vásárolta meg. A megállapodásnak köszönhetően Enyedi Ildikó, Jancsó Miklós és Szabó István felejthetetlen alkotásai teljeskörűen felújítva térhetnek vissza az amerikai mozivásznakra és képernyőkre. 

A HNFF World Sales a Ruben Brandt, a gyűjtő című új magyar film észak-amerikai és latin-amerikai forgalmazási jogait a Sony Pictures Classics (SPC) amerikai forgalmazónak értékesítette. Az Oscar- és Golden Globe díjakért folyó verseny élvonalbeli játékosaként számon tartott SPC forgalmazta a Saul fiát, és hamarosan a Napszálltát is ők mutatják be Amerikában. A Napszálltá-t már a velencei világpremier előtt több mint 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte. 

Fotó: Michael Moore díjazta Török Ferenc alkotását augusztusban © 2018 Traverse City Film Festival

Szólj hozzá!

Húsbavágóan aktuális programmal érkezik a 15. Verzió

2018. október 12. 20:12 - filmvilág

consumerism_animation.jpg

A november 6. és 11. között megrendezendő 15. VERZIÓ emberi jogi versenyprogramjában 12 film szerepel, melyek között látható lesz a patriarchális társadalmat kritizáló szaudi költőnő története, színielőadásra készülő fehérorosz női börtönlakók, és körkép az illiberális demokráciák felemelkedéséről.

A különféle gyereksorsokat négy film mutatja be a versenyprogramban. A figyelem csodája Fernand Melgar filmje, mely öt szellemi vagy fizikai fogyatékkal élő gyerek első iskolaévét követi egy különleges svájci intézményben, ahol megélhetik azt a szabadságot és biztonságot, ami minden gyereket meg kellene, hogy illessen.

Alicia évek óta arra vár, hogy végre örökbefogadják. A holland rendező, Maasja Ooms a 2017-es IDFA zsűrijének különdíját kapta filmjéért, mely egy árvaházban játszódó négyéves érzelmi hullámvasutat mutat be.

Alisa Kovalenko ukrán-francia-lengyel koprodukciója, a Hazai pályán egy profi sportolói karrierről álmodó lányról, Alináról szól, aki tehetségesen futballozik. Amikor testvérei pótmamájává is kell válnia, kényszerválasztás elé kerül.

Tovább
Szólj hozzá!

A sógun orgyilkosa - Tarantino nyomában 66.

2018. október 10. 08:08 - Huber Zoltán

sogun_orgyilkosa.jpg

Utazók, útra fel!Mit kell tudni róla?

A mozgóképes képregény-adaptációk nagykorúvá válását szokás a Batman: Kezdődik! és a Sin City létrejöttéhez kötni, holott a japán alkotók már évtizedekkel korábban felfedezték a két médium szorosabb összeolvadásában rejlő hatalmas lehetőségeket. A Magányos farkas és farkaskölyök korszakalkotó, több mint 8000 oldalra rúgó mangafolyama sokat merített a film formai megoldásaiból, hogy később épp ezek a letisztult, intenzív rajzolatú képkockák termékenyíthessék meg a mozit. Koike Kazuo és Kodzsima Gozseki füzetei elementáris erejű mozgóképes hatást keltenek, a bosszútörténetbe ágyazott családi dráma brutális tempóban, véres akciószekvenciákon keresztül pereg.

A megfilmesítést levezénylő Miszumi Kendzsi tökéletesen érzett rá a képregény és a mozi határterületére és nagyfokú formai tudatossággal dolgozta fel az alapanyagot. A hat filmet számláló sorozat a valaha készült talán legtökéletesebb szintézise a két médiumnak, az aprólékosan kidolgozott, ikonszerű kompozíciókat meghökkentő gyors jelenetek váltják. A széria első két részét a manga tengerentúli rajongói, Robert Houston és David Weisman egyetlen különálló filmmé vágták össze. A különleges hatású, önálló életre kelt celluloidszörnyeteg A sógun orgyilkosa címen, Roger Corman cégének a közreműködésével került az amerikai grindhouse mozik közönsége elé.

Tovább
Szólj hozzá!