Víruspara, politika, társadalmi pszichózis

2020. augusztus 05. - filmvilág

fertozes.jpg

Az emberiséget / társadalmat / kisebb közösségeket fenyegető járványok hálás témát jelentenek az akció-, horror- és sci-fi filmrendezők számára. Az 1970-es években az ebola, az 1980-as években az AIDS, majd az 1990-es években megint az ebola, a 2000-es évek végén a H1N1 váltott ki félelmet világszerte, megihletve a filmrendezőket is. Valószínűleg a koronavírus is előbb-utóbb a mozgóképre költözik.

Ebben a tanulmányban nem foglalkozom a horror és sci-fi műfajba sorolható járványfilmekkel (zombifilmek, A Vörös Halál álarca, Az utolsó ember a Földön, 12 majom, Legenda vagyok, Androméda törzs), hanem kizárólag azokkal, amelyek társadalmi és politikai drámák, vagy legfeljebb akciófilmek. Nem is önmagában a járvánnyal, mint egészségügyi kihívással való megküzdés áll a kutatásom középpontjában, hanem az, hogy a filmben szereplő politikai /katonai /adminisztratív hatalmak, szervezetek, vagy egyes személyek hogyan viselkednek. Hogyan reagálnak a járvány társadalmi következményeire? Milyen eszközöket vetnek be? Van-e különbség a lényegüknél fogva autoriter szervezetek (hadsereg, titkosszolgálat) és a szakértők (a tudomány emberei) között? Tehát nem annyira magáról a vírusról van szó, mint inkább a politika, tudomány és társadalmi pszichózis összefüggéseiről.

Tovább

Itt az augusztusi Filmvilág!

2008.jpgMAGYAR MŰHELY

Egy cseppet sem nehéz a vászonról vagy a képernyőről megtudni, mi foglalkoztatja a 21. században a kamaszokat. Csak ha a magyar filmektől várjuk a választ. Ami igen veszedelmes hiány, mert a jövő nemzedéke rendkívüli kihívásokkal küzdő, óriási változások elé néző világban nő föl, iránytű nélkül.

 

Szilágyi Ákos: „Túl nagy szavakat ne!” (Létay Veráról)

Kovács Bálint: A rendszerből törölve (Hol vannak a magyar filmek a kamaszlányokról?)

Schubert Gusztáv: Tékozló fiúk és lányok (Beszélgetés Dombrovszky Lindával)

Parádi Orsolya: Mossa kezeit (Dombrovszky Linda: Pilátus)

Tovább

Az SZFE szenátusa szerint a modellváltás erőszakos térfoglalás

einstand.jpg

Július 31-én az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette a szeptember elsejével működési modellt váltó Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó alapítványának kuratóriumi tagságát és elnökét. Az elnök Vidnyánszy Attila rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója, egyetemi tanár lesz. A kuratórium tagjai: Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. 

A döntéssel kapcsolatban a Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa közleményt juttatott el a sajtónak, amelyben a következőket írják:

Tovább

A Tenet art directora tervezi a magyar punkfilm látványvilágát is

eltorolnifrankot_dobost_eketilsson_fabriciusg_foto_scholtzkristof.jpg

Július 29-én kezdődik Fabricius Gábor első mozifilmje, az Eltörölni Frankot! forgatása. Az 1983-ban játszódó film főhőse Frank, egy underground zenekar karizmatikus frontembere, aki nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe, képtelen tartani a száját. Politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják elhallgattatni. 

A főszerepet a Filo művésznéven ismert 21 éves Fuchs Benjámin játssza, aki a trap underground zenei szcéna egyik legígéretesebb tehetsége, az On the Low partik és a Kolorádó Fesztivál kedvelt fellépője.

„Benjáminban egyszerre van benne a keménység és érzékenység, a zene tisztelete és a lázadás, ami a film főhősének, Franknak is lényege. Veleszületett előadói tehetsége nem csak zenészként, de színészi energiák megmozgatásán keresztül teszi alkalmassá a főszerep megformálására, izgalmas őt mozgóképen civilként látni és megismerni ebben a szerepben.” – mondja Fabricius Gábor rendező a főszereplőről.

Tovább

75 éve született az ember, akinek Garfieldet köszönhetjük

jim_davis2.jpg

Az 1978-as év egy unalmas, Jimmy Carter elnökségével fémjelzett időszakot zárt le az amerikai politikában. Az előző évtized közepén megkezdődött „enyhülés” még tartott az amerikai-szovjet viszonyban, a diákmozgalmak és a különböző (afroamerikai, indián, spanyol ajkú, meleg stb.) polgárjogi mozgalmak részben kifulladtak, részben megszelídülve maguk is beépültek a társadalomba és a politikai rendszerbe, és a szociális, oktatási és egészségügyi törvények révén a szövetségi kormányzat egyre többet tett a hátrányos helyzetű és kisebbségi csoportok egyenjogúsításáért. A következő évben az iráni forradalom és a szovjetek afganisztáni intervenciója kavarja föl majd ismét az amerikai politika állóvizét, beharangozva a hektikus 80-as éveket.

A tágabb értelemben vett filmkultúrát tekintve: Roman Polanski ebben az évben költözött Franciaországba, hogy elkerülje a felelősségre vonást kiskorú szexuális zaklatása miatt; elindult hódító útjára a Dallas, a texasi olajvállalkozó família története, és ebben az évben végre bilincs kattant Ted Bundy, megannyi horrorfilm sorozatgyilkosának ihletője kezén. S az év közepén, 1978. június 19-én jelent meg először a narancssárga alapon fekete csíkos bundát viselő, álmos, nagy szemű és hatalmas tappancsú macska az amerikai újságokban. Garfield vált a Carter-időszak legmaradandóbb örökségévé.

Tovább

Szarajevóban versenyez Baranyi Benő filmje

anja_major_erik2.jpg

Baranyi Benő rendező és Dobray Máté operatőr Anja című diplomamunkája versenybe került a diákszekcióban a 26. Szarajevói Filmfesztiválon.

A kisjátékfilm főszereplője Levente, a fiatal orvostanhallgató, aki egy vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát. Az egyik frissen szült roma nő esete kapcsán meginog bizalma tanára, Kovács professzor iránt. A film megtörtént eset alapján készült.

A Szarajevói Filmfesztivál Európa egyik legnagyobb filmes megmérettetése, mely Oscar-kvalifikáló státusszal is rendelkezik, így a győztes kisfilmek az Amerikai Filmakadémia díjának jelöltjei közé is bekerülhetnek. Idén 4 versenyszekcióban (nagyjátékfilm, dokumentumfilm, rövid- és diákfilm) összesen 49 film versenyez a Szarajevó Szíve díjakért augusztus 14 és 21 között. A vetítéseken 29 világ, 6 nemzetközi, 2 európai, 11 régiós és egy bosznia-hercegovinai premierre kerül sor. A rendezvényt a szervezők a vírushelyzetre tekintettel különös óvintézkedések mellett, de a hagyományos formájában tartják meg.

Tovább

Az évtized legjobb filmjei #4 - 2014

interstellar.jpg

Az év, amikor Matthew McConaughey beugrott egy fekete lyukba, Michael Keaton szárnyakat kapott, Alicia Vikander öntudatra ébredt, Ralph Fiennes a Magyarország fővárosáról elnevezett hotelt menedzselte, Miles Teller véresre dobolta a kezét, Joaquin Phoenix betépve nyomozott, plusz jött egy svéd lavina, és lett egy VANunk. Folytatjuk évtizedösszegző sorozatunk, amelyben szembesítjük magunkat a korabeli toplistáinkkal, újranézzük a kedvenc filmjeinket, és bepótoljuk a hiányosságainkat. 2020 decemberében, a sorozat végén pedig kihirdetjük az évtized legjobb filmjeit. Előzmények: 2011, 2012, 2013

Menetrend:

6:00 - Box office
29:40 – Fesztiválszezon
42:25 – Oscarozás 
            59:45 – Whiplash
           
50:40 – Két nap egy éjszaka  
            57:00 – Sráckor
1:21:15 – Személyes toplisták
            1:23:55 – Kálvária
            1:32:00 – Ex Machina (spoileres!)
            1:42:30 – Lavina
1:45:55 – Grand Budapest Hotel
1:55:15 – Beépített hiba
2:09:30 – Csillagok között
2:25:15 – A (majdnem) kimaradt filmek

Tovább