Filmvilág blog

Nézz díjnyertes Friss Hús-rövideket!

2021. január 21. - filmvilág

toth_luca_x_liderc_ur_03.jpg

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál szervezői 2021 januárjában 4 díjnyertes magyar, és 5 nemzetközi, díjnyertes kisfilmet tesznek elérhetővé a rövidfilmes mustra 2019-es és 2020-as terméséből a fesztivál Facebook-oldalán. 

Január 25-ig nézhető meg a 2020-as Friss Hús legjobb magyar élőszereplős rövidfilmje, Kölcsey Levente Szünet című alkotása. A film főhőse a 16 éves Zoli, akit szülei ki akarnak íratni a szakközépiskolából, hogy inkább dolgozzon. Az iskola igazgatója a procedúrán szeretne mielőbb, a két óra közötti szünetben túl lenni. 

Limitált ideig, január 23-24-én, azaz 48 órán át lesz elérhető Szilágyi Fanni és Szilágyi Gábor Orsi és Tenshinhan című műve. A Friss Hús 2020 magyar versenyfilmjeként szerepelt kisfilm a stáb egyik kedvenceként került be a válogatásba. A történetben a Dragonball-rajongó kisfiú erején felül próbálja kiharcolni nővére, a tinédzser Orsi figyelmét. 

Tovább

Programsorozattal ünnepli az NFI a 120 éves magyar filmet

atancz_1901_foto_nfifilmarchivum.jpg

2021. április 30-án lesz a 120. évfordulója az első megrendezett magyar film, A TÁNCZ bemutatójának. Az alkotók és a filmek tiszteletére a Nemzeti Filmintézet programsorozatot indít.  

A 120 éves magyar filmet ünneplő programsorozat nyitányaként a Nemzeti Filmintézet a hagyományokhoz híven megrendezi a Magyar Film Napját, április 30-án, a jeles nap 120. évfordulóján, amikor bemutatták Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotását, A tánczot. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó magyar mozgóképből csak fotók maradtak fenn. 

A jubileumi év keretében a Nemzeti Filmintézet Nemzetközi Mozgóképes Hungarica Kutatási Programot indít a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökség felkutatására, hozzáférhetővé tételére és lehetőség szerinti hazahozatalára. A magyar filmtörténet 120 éve alatt készült filmek több mint harmada – köztük az első filmalkotásunk, A táncz – ma is elveszettnek számít. 

Tovább

Toplistázás: 2020 legjobb filmjei

druk.jpg

A listaszezon zárásaként a Filmvilág Podcast is megtartotta szokásos, ünnepélyes évértékelőjét. Három 10-es listával és néhány meglepetéssel készültünk, de szóba került újra az aktuális mozihelyzet is. 2020 nem a mozi fénykoraként fog bevonulni a (film)történelembe, de így is volt bőven miből válogatnunk, amin még mi is meglepődtünk. (A listák szöveges verziója, illetve a teljes filmlista is felkerül majd ide egy héten belül.)

Akik listáztak: Varga Dénes, Huber Zoltán, Baski Sándor + Teszár Dávid.

Tovább

Toplistázás helyett: 2020 legjei

the_queens_gambit_anya_taylor_joy.jpg

A Filmvilág blog titkos laboratóriumából hamarosan érkezik a minden igényt kielégítő nagy év végi toplistás podcast, de addig is következzenek azok az idei személyes kedvenceim, melyek ilyen-olyan okokból nem fértek ugyan a legjobb tíz közé, de 2020 sokkal üresebb lett volna nélkülük. A sorrend szigorúan időrendi.  

Az év gyorsan zakatoló, gyakorlatilag instant nosztalgiajárata

Egyetlen röpke év sem telt el még el a Vadászat óta, de a politikai alapon űzött embervadászat morbid alapötlete már most egy fokkal realisztikusabbnak tűnik, mint a tavaszi bemutató idején. A napokkal a járvány felfutása előtt mozikba küldött, majd a hirtelen világfelfordulás miatt igazságtalanul gyorsan elvérző szatíra a pandémia kellős közepén hirtelen fényévnyi távolságba sodródó régi világunk kedves zárványaként vigasztalt. A várost épp lezárták, én pedig nosztalgiázva néztem a filmet: lám, a korona alatt mégiscsak ott van valahol a normalitás, ahol még a szakadékká táguló véleménykülönbség volt a legnagyobb problémának. A Vadászat persze távolról sem remekmű, de borítékolhatóan jól fog öregedni. Az unokáink akár rögrealista dokumentumfilmként, akár a nagy századeleji turbulencia filmes relikviájaként nézik majd, e korszellemet palackozó alkotás valószínűleg előkerül még. (Mozibemutató - VOD)

Tovább

Miyazaki Hayao - Utópia a rajzlapon

hayao-miyazaki.jpg

Lewis Carroll és a sintóizmus, Disney és a történelmi materializmus, az össze nem illő elemekből a japán rajzfilm legvonzóbb életműve épül.

Hiába uralta durván hetven esztendeig a Disney Productions az amerikai kommersz animáció birodalmát, a lelkes rajongótábor az államalapító I. Walt személyén kívül máig sem képes megnevezni egyetlen rendezőjét vagy rajzolóját sem. Miközben nézők milliói látták a Toy Story-t és a Mulant, John Lasetter vagy Gary Trousdale nevét legfeljebb a szűk szakmai kör kapcsolja össze világhírű műveikkel – de kérdezzenek meg buzgó New York-i rajzfilm-barátot, ínyenc londoni filmítészt, sőt akár magát Lasettert vagy Trousdale-t arról, ki a legnagyobb élő animációs rendező, egybehangzóan ugyanazt a választ adják.

Tovább

Itt a januári Filmvilág!

202101.jpgMOZIK KARANTÉNBAN
Túléli-e a mozi a koronavírus-járványt és a streaming szolgáltatók térnyerését? A vírus, akárcsak az embereknél, a moziknál is a legyengült szervezetre jelent végzetes veszélyt. A száz évvel ezelőtti spanyolnátha is felforgatta a filmforgalmazás és a bemutatás rendszerét: a tízes évek olcsó szórakozást nyújtó, filléres mozi-típusa, a nickelodeon átadta a helyét a művelt középosztály által is látogatott filmszínházaknak.

Varró Attila: A hegy Mohamedhez (Vírus és mozi)  

Soós Tamás Dénes: Csődközelben (Mozik a járvány idején)  

 

MAGYAR MŰHELY
Petényi Katalin: Emléktöredékek (Gyöngyössy Imre 1930-1994 – 2. rész)  
Schubert Gusztáv: Mag a földben (Gyöngyössy Imre – Kabay Barna: Jób lázadása)  
Benke Attila: Szimpátiafilmezés (Külföldi filmek az ’56-os forradalomról)  
Vízkeleti Dániel: Kísértetek földjén (Beszélgetés Bergendy Péterrel)  

SEAN CONNERY
Nevét a 007-es ügynök szerepe tette közismertté, de sokkal tehetségesebb volt annál, semhogy beskatulyázhatták volna a szuperkém szerepkörébe. Karizmatikus akcióhős és díjakkal kitüntetett drámai színész, világcsavargó  playboy  és  büszke  nemzeti  ikon  lett  belőle.  Hatvannál több mozifilmben játszott, felépítve a mozgókép történelmének egyik legszínesebb karrierjét.

Géczi Zoltán: A neve Connery (Sean Connery 1930-2020)   
Varga Zoltán: Valami igazságféle (Sidney Lumet: A támadás)

Tovább

Koronanapló: 2019 és 2020 legjobbjai

She Dies Tomorrow

SXSW-premiernek indult, 2020 Black Hole-ja és Mirrorja lett belőle. Orvosi ridegségű mumblecore-tétel, a kommunikációs zavar és az egyszerre megvilágosító, felkavaró haláltudat értő, stroboszkóp-vizualitású áttekintése.

Vitalina Varela

Első costázó vagyok, de úgy érzem, gyönyörű barátságnak nézünk elébe. Feketéből, árnyakból komponált slow cinema, expresszionista etnofikció, feminista csúcsfilm memóriába, hitbe, régmúltba kapaszkodó zöld-fokiakról.

Tovább
süti beállítások módosítása