Filmvilág blog

Online is nézhető Helstáb Martin öt éven át forgatott egyszemélyes garázsfilmje

2022. július 27. - filmvilág

zazongpari_still03.jpg

A korábban avantgárd és kísérleti animációs kisfilmeket készítő Helstáb Martin 2021 októberében bemutatta első, egészestés filmjét az indiai Uruvatti Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol a zsűri a Legjobb Kísérleti Nagyjátékfilm díjával jutalmazta. A Zazongpari immár online is nézhető.

Az abszurd elemekben bővelkedő szürreális fantasy főhőse egy harcos szerzetes, akit elküldenek a világtól elzárt hegyi erdőbe, hogy levadássza az ottani szellemeket, a hely különös lakóival való találkozása azonban hol segíti, hol megnehezíti küldetését.

Helstáb Martin a film elkészítésének öt évében felépítette minden figura bábját, a film díszleteit, saját magát is a szerepének eljátszásához formálta. A másfél órás alkotás minden animációját, hangját és zenéjét ő készítette, az utómunkával 2 éven át dolgozott minden nap, teljes munkaidőben. A Zazongpari rendkívül kis költségvetés mellett, egy garázsból alakított greenscreen stúdióban forgott, az alkotó korábbi munkáihoz hasonlóan minden elemén egyedül dolgozott.

Tort ül a kondor című 2020-as kisfilmje a Zazongpari előzménytörténete, bemutatja az öreg szerzetes bekerülését a hegy világába, összeolvadását a természettel. Helstáb Martin filmjei gyakran vizsgálják az ember és a természet kapcsolatát, sajátos perspektívája az ökoszisztémában elfoglalt helyünkről több filmjében visszaköszön, mint ahogy a Meg kell dögleni című animációs filmben, vagy a Békafecnik lírai történetében.

A Zazongpari kevés dialógusa angol nyelven készült, ami az autotune-al megspékelt hanglejtéséhez jobban illett a magyarnál, a hazai közönség így felirattal tekintheti meg a Mecsek-hegységben forgatott alkotást. A film plakátját is Helstáb Martin készítette, a festményt a párizsi Hallucinea Film Fesztiválon külön díjazták 2021-ben.

zazongpari_garazs04.png

Helstáb korábban olyan kisfilmeket készített, mint a Chicagói Nemzetközi Arthouse Filmfesztiválon nagydíjat kapott Jó étvágyat, bogaram! című animáció, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott Az egér, aki egér akart lenni, a Hurut, vagy az Országos Független Filmfesztiválon elismert kevert technikájú alkotásai: a Sok-sok Festék és a Tort ül a kondor. 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2817892177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása