Filmvilág blog

Erőszakos és szexi lesz az erdélyi politikai-történelmi thriller

2022. július 27. - filmvilág

madarasz_viktor_bethlen_gabor_tudosai_koreben.jpg

Elkezdődött a Tündérkert című magyar történelmi-politikai thriller forgatása. A 8 részes, epizódonként 48-52 perces sorozat Móricz Zsigmond háromkötetes Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készül. A sorozat a MEGAFILM és az MTVA koprodukciója a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a televíziós bemutató 2023 szeptemberében várható.

Pontosan 100 esztendő telt el az 1922-ben kiadott regény és a 2022 nyarán, július 25-én elindult forgatás között. A Megafilm Tündérkert című sorozatában, Móricz regénye nyomán a XVII. századi Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve, a korszak két meghatározó férfiújának, Bethlen Gábornak és Báthory Gábornak a főszereplésével. Az írók: Bereményi Géza, Tasnádi István, Horváth András Dezső.

Helmeczy Dorottya producer majdnem 4 éve dolgozik ezen a sorozatterven, „karakterközpontú, egészen elemelten mesés világban játszódó, korabeli politikai thrillert” ígér a nézőknek.

tunderkert_madaraszisti_foto_megafilmgaraigabor_2.jpg

A rendező az a Madarász Isti, aki korábban készített sci-fi thrillert (Hurok), ifjúsági kalandfilmet (A legyőzhetetlenek), komédiát (A fekete múmia átka), zenés filmet (Egy szerelem gasztronómiája) és romantikus vígjátékot is (Átjáróház).

„Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi. Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy az írók fogták a modern politikai drámasorozatok sötét és fondorlatos ármánykodásait és középkori kulisszák közé helyezték. Képzeljük el a Kártyavár című sorozat összes gonosz cselszövését és váratlan fordulatát – csak nem a Fehér Ház folyosóin, hanem a kolozsvári fejedelmi palota termeiben, Báthoryval és Bethlennel a középpontban.

A történelmi háttérre is figyeltek az alkotók. „A forgatókönyvíró csapattal elmélyült közös munkát végeztünk, jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy az alkotók komoly gondot fordítottak a történelmi háttér, a korabeli anyagi kultúra, és a mindennapi élet különféle jelenségei, például az étkezési szokások, a lakáskörülmények vagy akár – érdekességképpen említem meg – a XVII. századi káromkodások megismerésére. Az egyik legizgalmasabb feladatom volt a szereplők személyiségére vonatkozó történeti források összegyűjtése, amelyek kiegészíthették a regényben ábrázolt karakterekről meglévő ismereteinket” – foglalta össze Oborni Teréz, a produkció történész szakértője.

A szinopszis:
A darabokra szakadt Magyarországot nyugatról a Habsburgok, keletről a törökök szorongatják. A két hatalmas birodalom közé ékelődött be a szabad magyarság utolsó bástyája: Erdély. De a békét Erdélyben ekkoriban már csak hírből ismerik. Gyilkos harcok folynak a fejedelmi trónért, melyből végül a szemtelenül fiatal és vakmerő Báthory Gábor kerül ki győztesen. Báthory mögött ott áll nagynénje, a véres grófnő néven ismert Báthory Erzsébet; valamint a komoly, harcedzett, az erdélyi urak körében tekintélyes Bethlen Gábor. Erdély három nemzete, a magyar, a székely és a szász abban reménykedik, hogy Báthory talán végre elhozza a békét. Báthory Gábornak azonban más tervei vannak. Ő nem békét akar, hanem visszaszerezni Erdély elvesztett dicsőségét - bármilyen áron. Szembeszegül a nagyhatalmi érdekekkel és az őket kiszolgáló belső ellenséggel, ám közben saját démonaival is küzd. A fiatal fejedelem a hatalom, az alkohol és a nők mámoros háromszögében magára marad, amikor szembefordul a békepárti Bethlen Gáborral. Mester és tanítvány egymás halálos ellenségévé válik, a nyugodt erő és a féktelen szenvedély egymásnak feszül. A két rivális pedig hamarosan már nem csupán a hatalomért küzd… A tét: a magyarság megmaradása. A kérdés: mi ér többet, egy ország sorsa vagy egy nő szerelme?

A Tündérkert számokban:

95 forgatási nap, 11 különböző helyszín, 21 nap forgatás a föld felszíne alatt, több mint 70 színész, több mint 15 erdélyi színész, több mint 1600 statiszta és kaszkadőr.

Producerek: Helmeczy Dorottya (Balázs Béla-díj), Kálomista Gábor (Balázs Béla-díj), Rendező: Madarász Isti, Írók: Bereményi Géza (Kossuth-díj), Tasnádi István (Balázs Béla-díj), Horváth András Dezső (El a kezekkel a Papámtól!), Epizódíró: Jeli Viktória, Operatőr: Garai Gábor, Vágó: Rumbold László, Látványtervező: Pintér Réka, Art director: Szöllősi Géza, Jelmeztervező: Zelenka Nóra, Gyártásvezető: Endrődy Balázs, Történész szakértő: Oborni Teréz (A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje)


Illusztráció: Madarász Viktor: Bethlen Gábor tudósai körében, 1870

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6817892217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ambiorix 2022.07.28. 10:38:00

Szerintem fölösleges pénzkidobás. A Tündérkertben ugyanis nem az a legjobb, ami egyáltalán filmre vihető, tehát a meglehetősen egyszerű, nem túl fordulatos cselekmény, hanem a lenyűgöző írói stílus, az aprólékos lélektani motívumok és a szédületes jellemábrázolás, szóval pont azok a dolgok, amik nem fognak átjönni a képernyőn.
süti beállítások módosítása