Filmvilág blog

Házhoz jönnek a legjobb cseh mozik

Jön a Cseh Filmkarnevál!

2021. április 08. - filmvilág

oregfiuk_sta_ici_2.jpg

Idén sem maradhat el a Cseh Filmkarnevál, amely ezúttal az online térbe költözik. A négy játék- és egy dokumentumfilmet többek között a rendíthetetlenség motívuma kapcsolja össze: az érzékelhető jogtalanság, vagy a társadalmi környezet bajtársiasságának hiánya az egyik, a tenni akarás vágya és a tehetség a másik oldalon.

A magyarországi bemutatók sorát a Havel című nagyjátékfilm indítja, amely a legendás cseh drámaíró és politikus életútjának ellenzéki korszakát mutatja be, nem kevés humorral. Az Öregfiúk egy road movie két sokat megélt és joggal elkeseredett nyugdíjassal a főszerepben. A Zenétől hajtva szereplőit, a TapTap zenekar tagjait a zene iránti szenvedély és az összetartozás érzése hajtja. Petr Zelenka új filmje, a Drónpilóta az egyén tehet(etlen)ségéről szól egy korrupt társadalomban. A Filmkarnevált a Sarlatán, Agnieszka Holland filmje zárja, amely az örök kérdésre keresi a választ: vajon a kivételes tehetség áldás vagy inkább átok?

PROGRAM:

április 14. 20:00 (szerda) Havel
április 15. 20:00 (csütörtök) Öregfiúk (Staříci | Old-Timers)
április 16. 20:00 (péntek) Zenétől hajtva (Postiženi muzikou | Two Roads) + ZOOM interview live
április 17. 20:00 (szombat) Drónpilóta (Modelář | Droneman)
április 18. 20:00 (vasárnap) Sarlatán (Šarlatán | Charlatan)


Havel
április 14. 20:00 (szerda)

Dráma / életrajzi; Feliratos cseh film, 2020, 105 perc; Rendező: Slávek Horák
Szereplők: Viktor Dvořák, Aňa Geislerová, Martin Hofmann

„Mit áldoznál fel az igazságért és a szeretetért?”

A film Václav Havel, a legújabb kori cseh történelem egyik legmarkánsabb személyiségének ellenzéki korszakát meséli el. „Ne várjanak államfői portrét”, figyelmeztet a film rendezője. A film Havel viharos magánéletére fókuszál, amelyben domináns szerep jut az igazságért és a jó ügyért vívott harcnak, az üldöztetésnek, bebörtönzésnek, és a szerelmi kapcsolatoknak, a saját kételyeinek és a humornak is. Mindezek középpontjában a feleségéhez, Olgához fűződő szokatlan, de annál erőteljesebb kapcsolata áll. A történet 1968 és 1989 között játszódik, végigköveti azt a hosszú utat és mindazon változásokat, amely során a film főhőse, a hatvanas évek gondtalan és sikeres drámaírója a hetvenes évek emberjogi harcosává, majd az 1989-es bársonyos forradalom vezető személyiségévé és a világpolitika ikonikus alakjává vált. A történelem azonban csak a háttérben zajlik, a film elsősorban egy olyan nagyszabású, izgalmas és kevéssé ismert történetet tár elénk, amely párját ritkítja.

 

Öregfiúk (Staříci | Old-Timers)
április 15. 20:00 (csütörtök)

Dráma / road movie; Feliratos cseh / szlovák film, 2019, 92 perc; Rendező: Martin Dušek, Ondřej Provazník
Szereplők: Jiří Schmitzer, Ladislav Mrkvička, Dušan Kaprálik, Milena Steinmasslová, Michal Suchánek

Cseh Oroszlán díj 2020: legjobb férfi főszereplő, legjobb férfi mellékszereplő kategóriában
Cseh Filmkritikusok Díja 2020: legjobb film, legjobb rendező, legjobb színész kategóriában

„Azért jöttem, hogy megöljem Mrázt!”

Amerikából érkezik a prágai repülőtérre az emigráns Vlastimil Reiner, háborús veterán és egykori politikai fogoly. Már bőven túl van a nyolcvanon, kerekesszékes létére jelentős mértékben mások segítségére szorul. A repülőtéren várja régi barátja, Antonín, akivel annak idején együtt harcolt a kommunistaellenes ellenállásban. Hamarosan kiderül, Vlastimil azért utazott Csehországba, hogy megvalósítsa élete utolsó küldetését. Felkutatni és megölni Václav Mráz kommunista államügyészt, akit a rendszerváltást követően a bíróságok nem tudtak, vagy nem akartak megbüntetni az 50-es években elkövetett gaztetteiért. Vlastimil rábeszéli barátját, legyen segítségére a terv végrehajtásában. Antonín kölcsönveszi unokája régi lakóautóját, és a két öregfiú elindul, hogy igazságot tegyen.


Zenétől hajtva (Postiženi muzikou | Two Roads)
április 16. 20:00 (péntek)  + ZOOM interview live

Dokumentum; Feliratos cseh film, 2019, 80 perc; Rendező: Radovan Síbrt
Ji.hlava International Documentary Film Festival 2019: Közönségdíj

 „Szex, drog és rock’n’roll kerekesszéken”

Ön mit tenne, ha egy egész életre szóló hendikepp jutna osztályrészéül? A The Tap Tap zenekar tagjai – a prágai Jedlička Intézet fogyatékkal élő egykori diákjai – egy dolgot világosan látnak. Teljes gőzzel nyomulnak és kiélvezik az élet minden pillanatát. Énekelnek, zenélnek, szeretnek, utaznak, szórakoznak. Mindnyájukat összeköti a zene iránti szeretet, a koncertekért és a zenekarért való lelkesedés, amelyet több mint húsz éve Šimon Ornest karnagy alapított. Vezetése alatt a The Tap Tap olyan sikeres együttessé fejlődött, amely számos CD-t jelentetett meg, több tízezer rajongója van, több száz koncertet adott Csehországban és külföldön, szóval amiről a legtöbb zenekar legfeljebb csak álmodhat. 

❗️❗️ A budapesti Cseh Centrum szeretettel meghívja a Zenétől hajtva (Postiženi muzikou) film nézőit egy film utáni beszélgetésre. A filmvetítés után automatikus átirányítás történik a ZOOM virtuális meeting roomjába. (A beszélgetés cseh nyelven zajlik magyar tolmácsolás mellett.)

Résztvevők:
Radovan Síbrt – a film rendezője
Adéla Gálová – moderátor

Drónpilóta (Modelář | Droneman) április 17. 20:00 (szombat)

Dráma / thriller / pszichológiai; Feliratos cseh film, 2020, 110 perc; Rendező: Petr Zelenka
Szereplők: Kryštof Hádek, Jiří Mádl, Veronika Khek Kubařová, Zuzana Fialová 

Cseh Oroszlán díj 2021: legjobb férfi mellékszereplő kategóriában
Cseh Filmkritikusok Díja 2021: legjobb forgatókönyv kategóriában

DISZNÓK A VÁLYÚNÁL. Gratulálok, ez a doktor úrnak is nagyon tetszett.”

A két barát története napjainkban játszódik Prágában, ahol jól menő drónkölcsönzőt működtetnek. A szabad idejében rapperkedő cégtulajdonos nagy pénzekről és megingathatatlan létbiztonságról álmodozik. A vegyész és kitűnő repülős navigátor Pavel, aki éppen most tért vissza külföldről, az igazságosságról álmodik és arról, hogy személyesen is jobbá teheti a világot. A régi középiskolai osztálytársaknak a drónok betekintést és belépést engednek olyan területekre is, ahová másképp esélyük sem lenne bejutni. Ügyfeleik között ugyanúgy felbukkan köztársasági elnökjelölt, mint happeninget szervező művészek, miközben a drónokkal a legkülönbözőbb feladatokat látják el. Amikor az egyik főhős úgy dönt, hogy teljesen más célra fogja használni a drónt, a céges ügyek kezdenek összekuszálódni...

 

Sarlatán (Šarlatán | Charlatan) április 18. 20:00 (vasárnap)

Életrajzi / dráma; Cseh – ír – lengyel – szlovák film, 2020, 118 perc; Rendező: Agnieszka Holland
Szereplők: Ivan Trojan, Josef Trojan, Juraj Loj, Jaroslava Pokorná, Martin Myšička
Magyar forgalmazó: Mozinet

Cseh Oroszlán díj 2021: legjobb film, legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb férfi főszereplő, legjobb hang kategóriában
Cseh Filmkritikusok Díja 2021: legjobb rendező, legjobb színész kategóriában

"Ne próbálj csodát tenni, fiam! Az emberek sosem bocsátanak meg.”

Korát megelőző orvosfenomén, vagy az emberek jóhiszeműségével játszó kuruzsló? A csehszlovák gyógynövényszakértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiken a valódi orvosok nem tudtak segíteni. Tudásának a felsőbb körökben is híre ment, fasiszta és kommunista vezetők adták az ajtót egymásnak nála, amikor viszont a hatalom számára kellemetlenek lettek a sikerei, koholt vádakkal törtek az életére.

A cseh kinematográfiához erős szálakkal kötődő Agnieszka Holland a Jan Palachról szóló életrajzi filmje után ismét egy lenyűgöző életutat tár a közönség elé. A Sarlatánban Mikolášek sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül azonban nem csak egyetlen sors, hanem a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja is elénk tárul.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2616494022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása