Filmvilág blog

37 streamingre és tévébe készülő produkciót támogat az NFI

2020. október 14. - filmvilág

rotschild_klara_mti_foto_szlukovenyi_tamas.jpg

Többek közt Vidnyánszky Attila, Kovács Ákos, Eperjes Károly, Koltai Lajos, Goda Krisztina, Tóth Barnabás, Lichter Péter és Zomborácz Virág filmterveit támogatja a Nemzeti Filmintézet. 

Összesen 7 tévéfilm és 8 kisjátékfilm gyártása, valamint 3 tévéfilm és 19 sorozat fejlesztése kezdődhet. Az animáció, a kisjátékfilm, az ismeretterjesztő- és dokumentumfilm, valamint az animációs sorozat pályázat beadása és feldolgozása jelenleg is folyamatban van. 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az elmúlt hónapokban meghirdette a streamingszolgáltatásra és televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázatait, amelyekre nyár végéig összesen mintegy 1400 filmtervvel jelentkeztek az alkotók. Az NFI támogatásával jelenleg 49 dokumentumfilm, 10 animáció és 24 ismeretterjesztő film készül. 

A tévéfilmpályázatra 104 szinopszis érkezett. A Televíziós Döntőbizottság 7 nagyköltségvetésű tévéfilm gyártására összesen 1,77 milliárd forint támogatást szavazott meg. 

Az NFI támogatásával Goda Krisztina Gárdonyi Géza Ida regénye című, egyik legnépszerűbb, édes-bús romantikus művét dolgozza fel. Pacskovszki József Herczeg Ferenc ma is gyakran játszott színművéből, a Kék rókából készíthet tévéfilmet, míg Zomborácz Virág Egy magyar Rotschild címmel Rotschild Kláráról, a szocialista előkelőségek ikonikus divattervezőjéről forgathat. Szakonyi Noémi Veronika Hat hét címmel egy nyílt örökbefogadás történetét fogja elmesélni, Tóth Barnabás Őszi végjáték címmel újszerűen és meghökkentően dolgozza fel Stefan Zweig Sakknovelláját, míg Forgács Péter Szájhős.tv címmel készít modernkori Robin Hood történetet. Eperjes Károly Krisztus inge címmel forgat tévéfilmet, mely az 50-es években a szerzetesrendek feloszlatásakor játszódik. 

A gyártási támogatások mellett három tévéfilm forgatókönyv-fejlesztését is támogatja a Filmintézet. Koltay Gábor Szegény Sudár Anna címmel készülő alkotása az ellenállás példázata, melynek színhelye Erdély a diktatúra lélekölő reménytelenségében. Kiss-Stefán Mónika filmterve, a valós történetből kiinduló A váci múmiák – Memento mori egy templom felújítása során fellelt múmiákkal repít vissza XVIII. századi Magyarországra, Bokor Attila a Romzsa Tódor gyilkosságot dolgozza fel. 

Nyolc fikciós rövidfilm támogatására összesen 77,4 millió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet. Bacskai Brigitta, Cibulya Nikol, Gyimesi Anna, Hevér Zoltán, Kovács Ákos, Odegnál Péter, valamint a Lichter Péter-Mátai Bori és Angyalosy Eszter-Szőke Dániel alkotópárosok forgathatnak kisjátékfilmeket. A támogatott alkotások témái között lesz sámántörténet, Mária Terézia nyilvános szülése, a civilizáció és a természet közötti egyensúly felbomlásának kockázata és a gyermekét egyedül nevelő anya önfeláldozása. 

A hazai filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat-pályázatra 134 pályamunka (szinopszis/storyline) érkezett, melyek közül 19 sorozat tartalomfejlesztésére ítélt meg összesen 145,6 millió forint támogatást a Televíziós Döntőbizottság.

Magas gyártási költségvetésük miatt jelentős kockázattal jár a korábban soha nem látott reneszánszukat élő tévésorozatok megvalósítása. Elsősorban ezért döntött úgy a Filmintézet már a pályázat kiírásakor, hogy először minél több ígéretes ötlet fejlesztését támogatja, és ennek köszönhetően a gyártási pályázatokról a már kidolgozott sorozat-forgatókönyvek és gyártási tervek alapján könnyebb lesz megalapozott döntéseket hozni.

A kortárs irodalom és forgatókönyvírás legsikeresebb alkotói – többek között Angyalosy Eszter (Terápia), a népszerű Hunyadi könyvsorozatot is jegyző Bán Mór, a Hyperwriter-nyertes Bendi Balázs, Divinyi Réka (Szabadság, szerelem, Valami Amerika 2 és 3, BÚÉK), Krigler Gábor (Aranyélet) és Ugron Zsolna (Úrilányok Erdélyben, Úrasszonyok-trilógia) – kezdhetik meg a sorozatok tartalomfejlesztését az NFI támogatásával. 

A támogatott alkotások teljes listája itt olvasható.

A fotón Rotschild Klára (MTI / Szlukovényi Tamás)

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr6916239084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása