Filmvilág blog

Rasszista sztereotípiákkal küzdenek Császi Ádám új filmjében

2020. augusztus 14. - filmvilág

haromezer_day_1_10.JPG

Augusztus 10-én kezdődött a Háromezer számozott darab forgatása, a főszereplők között van Farkas Franciska, Pápai Rómeó és Wieland Speck német színész, filmrendező is. 

A film története szerint egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. Mikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal, és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával. A film a társulat szürreális utazását meséli el, melyben lassan elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között. 

Császi Ádám első mozifilmje, a Viharsarok világpremierje a berlini nemzetközi filmfesztiválon volt 2014-ben. A rendező új alkotása bátran feszegeti a kérdést, hogy lehet-e a rassz témájáról rasszizmus nélkül beszélni. Vajon szükségszerű-e a kisebbség és a többség kölcsönös gyűlölete?  

„A Háromezer számozott darab olyan fiatal romák sorsát mutatja be, akiknek az élete szabadesés volt, védőháló és választási lehetőség nélkül. Kíméletlenül arra kényszeríti a nézőt, gondolja újra saját beidegződéseit a témával kapcsolatban. Én hiszek abban, hogy aki elveszett, azt meg lehet találni. Csak keresni kell. És ha senki nem keres, akkor önmagadat kell megtalálnod” – vallja Császi Ádám. A forgatókönyvírásban Lengyel Balázs (Kojot, Lajkó – Cigány az űrben) volt a rendező társa.

haromezer_day_2_6_1.JPG

A főszerepeket Farkas Franciska az Örök tél, a Brazilok, az Aranyélet színésznője, Pápai Rómeó, a Drága örökösök tévésorozat szereplője, Gerner Csaba, aki a Nyitva és az Argo 2 című filmekből is ismert, valamint Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck német színész, rendező játsszák. 

A Bodzsár István producer vezetésével készülő mozifilm operatőre Balázs István Balázs (Casting, Pesti balhé). A zeneszerző Az állampolgár és a Tiszta szívvel zenéjét is jegyző Kalotás Csaba. Koreográfusként közreműködik a Nemzeti Színháznak, az Átriumnak és a Trafónak is dolgozó Gergye Krisztián. A látványvilágért az Operaház, a Budapesti Operettszínház és a Pesti Színház munkatársaként, valamint a Kojot látványtervezőjeként ismert Cseh Renátó felel.  

A Háromezer számozott darab a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. 40 napig forog különleges budapesti helyszíneken köztük a Boscolo Hotel New York Palotában, az Operettszínházban, a BME-n, a csepeli sportpályán a Flórián téri aluljáróban, a Semmelweis Egyetemen és az ózdi Hétes-telepen.

Császi Ádám új filmjét a tervek szerint jövő tavasszal láthatja a közönség a Mozgó Mozi forgalmazásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr4016139450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.08.15. 10:25:09

"Rasszista sztereotípiákkal küzdenek"

Végre foglalkozik valaki ezzel a témával.
Nagyon remélem, hogy nem csináltok bazári majmot a romákból, csak úgy megéhetésileg.

Az EU a népek börtöne 2020.08.15. 12:37:00

"A film a társulat szürreális utazását meséli el, melyben lassan elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között"

Lehet hogy visszasírjuk még a szocreált

Szalay Miklós 2020.08.15. 14:16:12

Egy alapos általános összefoglaló a sztereotípiákról és előítéletekről:

egyvilag.hu/temakep/067.shtml

És hogy milyen elvek mentén lehetne sikerre vinni a hátrányos helyzetű kisebbségek, a cigányság felzárkóztatását:

egyvilag.hu/temakep/069.shtml#p16

David Bowman 2020.08.15. 19:15:33

Az előitélet nem más, mit az évezredes tapasztalat. Mondhatni kollektív utóitélet.

Orosdy Dániel · http://danielorosdy.blog.hu/ 2020.08.19. 20:34:32

@David Bowman: Az előítélet nem egyéb, mint vélemény ítélet nélkül. A gyermekeknek az egész világon olyan véleményeket sugallnak, amilyeneket csak akarnak, s előbb, mintsem a gyermek képes volna ítélkezni.
(Voltaire)
süti beállítások módosítása