Filmvilág blog

Ezért szeretjük a Mielőtt felkel a napot (és a folytatásait)

2020. május 18. - filmvilág

before.jpeg

Ma 25 éve, vagyis 1995 május 18-án mutatták be Magyarországon a Mielőtt felkel a napot, Richard Linklater, Julie Delpy és Ethan Hawke trilógiájának első részét. Az évforduló kiváló ürügy volt rá, hogy újranézzük a filmet, és a két folytatást, a Mielőtt lemegy a napot és a Mielőtt éjfélt üt az órát is. A spoileres-elemzős adásban többek közt elmondjuk, miért szeretjük annyira ezeket a filmeket, hogyan változott róluk a véleményünk az évek során, melyek a kedvenc jeleneteink (és melyiket szeretjük a legkevésbé), kit tartunk az igazi főszereplőnek, és kiderül az is, hogyan lehet ugyanazt a jelenetet teljesen másképp értelmezni.

 Közreműködők: Varga Dénes, Huber Zoltán, Baski Sándor 

A podcast epizódjai minden fontosabb podcast applikációban elérhetőek, de a Spotify-on, az Anchoron és az iTuneson is fel lehet ránk iratkozni. (Ugyanitt köszönettel várjuk a szöveges értékeléseket.) Korlátozott ideig le is tölthető az adás: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr215703844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hogi 2020.05.21. 14:25:25

A legjobb epizód mióta követlek titeket.
Az első részt még kb '95-96 körül láttam az HBO-n. Utána elfelejtettem megnézni a másik kettőt, most pótoltam öreg koromban, megnéztem mindhármat. De talán így volt jó. Nagyon betalált most így egyszerre: Követve a tematikát, kedvenc jelenet: Sunset: az elején mikor Celine elmeséli h az idős párok h nem halljál már egymást. Ezt az elmúlt 25 évben százszor elmeséltem már egy csomó mindenkinek. Tökre elfelejtettem a forrást és mindig úgy meséltem h olvastam valahol. Döbbenet volt mikor újranéztem h innen van. Meg olyan nehéz egy ismeretlent egy perc alatt levenni a lábáról, tök szabatosan laza dolgokat mesélni elsőre. Menők voltak mindketten a vonaton. Sunrise: a vége mikor Celine táncol, énekel és beleszövi h valaki le fogja késni a repülőt, Jessy meg csak annyit mond h tudja. Menő és szexi. Midnight: a vége megint mikor Jessy utána megy a kiülős étterembe (v bárba?), mert ami számít azt nem vesszük hagyni és utána megyünk megmentjük. Először volt a szériában nagyon komoly tétje valaminek. Az összeveszés nagyon csúnya volt, simán benne volt h vége. Ott izgultam h kérlek ne szakítsanak, nem szakítsanak, imádom ezt a két embert. És aztán Celine felvette a rajongó buta lány pózt és mintha talán helyrebillent volna a dolog. Szuper!
Kérdés: említettétek h Linklater saját élményeiből merítve kezdte a sztorit. Késöbb Hawke és Delpy is beszállt a sztori írásába. Arról lehet e vmit tudni h esetleg ők is beleírtak e vmi életrajzi dolgot. Mondjuk pl azt tudjuk h Hawke elvált akárcsak Jessy (mondjuk Uma nem pont kiégett alkoholista) innen esetleg vmi élmény v Delpy esetleg vmit (az ő életével nemigen vagyok képben)?

indatyrell 2020.05.22. 23:04:38

Eric Rohmer volt korábban a sétálós-beszélgetős filmek nagymestere.
Sorra kerülhetne egyszer a Deliverance (azt hiszem, Gyilkos túra a magyar címe)? Kiváncsi lennék, hogy mit gondoltok arról, hogy ma elkészülhetne-e egy ilyen A-kategóriás hollywoodi film, akár a tematikát, a cselekményt, a színészi játékot vagy a film elkészítési körülményeit (a sztárok gyakorlatilag életveszélyben voltak pár jelenetnél) illetően.
süti beállítások módosítása